Siyaset

İdlib’te şehit sayısı arttı, gerilim had safhada

Türkiye sınır bölgelerine ve İdlib’e asker sevkiyatını artırdı.

Suriye’nin İdlib şehri yakınlarında 27 Şubat’ta Türk birliklerine yapılan saldırılarda 34 (*) Türk askeri şehit oldu. Saldırıların ardından Ankara’da yapılan güvenlik zirvesinden sonra yapılan açıklamada hava kuvvetlerinin ve kara destek unsurlarının Suriye’deki hedefleri ateş altına aldığı belirtildi.

Güvenlik zirvesinin ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, “Esed rejiminin yüz binlerce Suriyelinin ölümünden sorumlu olduğu vurgulanarak, namlusunu, Türkiye Cumhuriyeti’nin hak ve menfaatlerini korumak üzere görev yapan askerlerimize doğrultan gayrimeşru rejime misliyle mukabele edilmesi kararlaştırılmıştır” dedi.

Altun, “Hava ve kara ateş destek unsurlarımızla rejimin bilinen tüm hedefleri ateş altına alınmıştır, alınmaya devam etmektedir. Geçmişte Ruanda’da, Bosna Hersek’te yaşananların bugün İdlib’de tekrarlanmasına seyirci kalınamaz; kalınmayacaktır. Kahraman askerlerimizin kanı yerde bırakılmayacaktır. Suriye sahasında devam eden faaliyetlerimiz, bayrağımıza uzatılan eller kırılana dek sürecektir” dedi.

Ankara, “Astana Süreci tarafları başta olmak üzere tüm uluslararası toplumu üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye” çağırdı.

Hatay Valisi Rahmi Doğan 33 Türk askerinin şehit olduğunu, 32 askerin de yaralandığını, yaralı askerlerin tedavilerinin devam ettiğini duyurdu.

Vali Doğan, “Esed rejim güçlerinin yapmış olduğu hava saldırısı sonucu TSK mensuplarımızdan 4 Mehmetçiğimiz tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır. 4 Mehmetçiğimiz daha şehit olmuştur. Yapılan hava saldırıları sonucu 33 Mehmetçiğimiz şehit olmuştur. Hastanelerdeki yaralı askerlerimizin hayati tehlikesi bulunmamaktadır. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum” dedi.

Saldırılar sonrasında Türk silahlı kuvvetlerinin düzenlediği operasyona bizzat komuta eden Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, hastanede yaralı askerleri ziyaret etti.

Haberler üzerine Ankara’da hem iktidar, hem muhalefet kanadında olağanüstü toplantı çağrıları yapıldı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile komutanları acil toplantıya çağırdı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu da kurmaylarıyla durum değerlendirmesi yaparken Akar’dan görüşme talep etti.

Bu arada Akar’ın ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüştüğü duyuruldu.

Rueters ise Türkiye’nin artık Suriyeli mültecilerin Avrupa’ya geçişini engellemeyeceğini iddia etti.

Meclis’e Suriye tezkeresi mi geliyor?

TBMM Başkanı Mustafa Şentop gelişmeler üzerine programını yarıda keserek Ankara’ya dönme kararı aldı. Şentop, YetkinReport’un Meclis’e Suriye tezkeresi gelip gelmeyeceği sorusu üzerine “Henüz böyle bir plan yok” dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu ise YetkinReport’a “Bu yönde bir bilgimiz yok. Sağduyuyla hareket etmemiz gerekiyor. Şu anda sağlıklı bilgi almaya çalışıyoruz, başımız sağ olsun” açıklamasında bulundu.
Şentop’un 26 Şubat’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Beştepe’de bir görüşme yapması dikkat çekmişti. Erdoğan 27 Şubat’ta AK Parti milletvekilleriyle bir toplantı yapmış, ardından seçim ortağı MHP lideri Devlet Bahçeli’yle görüşmüştü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kullanmasa da Meclis’ten Suriye’ye karşı savaş açma yetkisi almak isteyeceği yorumları yapılıyor.

Rusya ile gerilimde tırmanma

Bu saldırıların olduğu sırada bir Rus diplomatik heyeti Ankara’da Türk Dışişleriyle görüşme halindeydi. Görüşme devam ederken Moskova’dan gelen ve Erdoğan’ın iki gün önceki sözlerini yalanlarcasına, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart’ta Erdoğan ile ikili görüşme yapmayacağı haberi tırmanan gerilimin en somut işareti oldu.

Aynı saatlerde Rus devlet televizyonu, “terörist” olarak nitelediği Türkiye destekli unsurlar ve Türk askerinin yerden havaya füzelerle Rus ve Suriye uçaklarına ateş açtığını ve buna “karşı önlemlerle” cevap verildiğini duyurdu.

Türk makamları hiçbir Rus uçağı ve askerinin hedef alınmadığını ilan etti; Suriye uçakları konusundaysa bilgi yoktu.

Bu arada Türk Silahlı Kuvvetleri destekli Suriye rejimi karşıtı güçlerin İdlib yakınlarında, M5 karayoluna hâkim Serakib kasabasını ele geçirdiği haberi geliyordu. Türk komando birliklerine ilk hava saldırısının bu sırada yapıldığı haberleri var.

Suriye uçaklarının saldırıya uğrayanların yardımına koşan komando birliğine de saldırdığı, hatta askerlerin siper almak için girdiği çevre binaların da tahrip edildiği iddiaları bulunuyor. Erdoğan 26 Şubat’ta İdlib’teki mevzilerin korunması ve gözetim noktalarındaki askerlerin güvenliği için en büyük sorunun hava sahası kontrolünün Rusya ve Suriye’de olmasını, Türk jetlerinin Suriye’ye girememesini göstermişti. Bu haberlerin Ankara’ya ulaşması üzerine Ankara’da olağanüstü saatlerin başladığı bildiriliyor.

Ankara’da gerilim had safhada. Ankara’nın bu saldırıya karşılık vermemesi mevcut koşullarda mümkün görünmüyor. Hükümet bir süredir ABD ve NATO’dan destek bekliyor. Bu destek hava sahası kontrolüne yönelik olarak NATO’dan Patriot bataryaları ya da ABD’nin Akdeniz’deki 6’ıncı Filosu’ndan destek alma şeklinde de olabilir. Halen bir ABD füzeatar kruvazörü de Karadeniz’de bulunuyor. Ankara öfkeli, ancak Rusya ile gerilimin daha nereye kadar tırmanabileceği de ciddi endişe kaynağı.

  • 29 Şubat’a dek 33 olarak bilinan şehit sayısının 36’ya yükseldiği Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından açıklandı, ancak bu sayı daha sonra 34 olarak tadil edildi; yazı 1 Mart 2020, saat 16.25’te güncellendi.
Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce…

5 saat ago

Macron’un son konuşması, “Ölümlü Avrupa” ve Türkiye

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Franck- Walter Steinmeier’in üç günlük Türkiye ziyareti zamanlı ve yararlı oldu.…

9 saat ago

Akşener veda etti: İYİ Parti’nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 27 Nisan'da Ankara'da yapılan 5. Olağanüstü…

1 gün ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

1 gün ago

Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi, talep Ankara’dan gitti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

2 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

2 gün ago