Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye ile ilgili olası bir yaptırım kararı 2021 Mart ayına ötelenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tutumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Zirvenin ilk gününde, yani 10 Aralık’ta geç saatlerde alınan kararlara ilgili olarak bugün yorum yapan Erdoğan, “AB’nin dün yapmış olduğu zirve, aslında birkaç ülkenin beklentilerine bekledikleri cevabı vermedi. Çünkü talepleri haklı değildi. Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde aklıselim sahibi ülkeler burada olumlu tavırlar ortaya koyarak, bu oyunu boşa çıkardılar” dedi.
Türkiye’ye yaptırım talebi, Yunanistan ve Fransa’nın başta olduğu bir gruptan gelmişti.
AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini gerekçe göstererek iki TPAO yetkilisine yönelik kısıtlayıcı tedbir içeren listeye ekleme yapılmasını kararlaştırdı, AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den de Doğu Akdeniz konulu çok taraflı konferans teklifini ileriye taşımasını istedi. Buna göre, Borrell en geç mart ayına kadar Türkiye’ye karşı izlenecek yol konusunda seçenekler ve mevcut yaptırımların kapsamının genişletilmesinin de yer alacağı bir rapor hazırlayacak. Borrell’e yeni isimler veya yeni işletmeler üzerindeki yaptırımların genişletilmesi için yetki verildi.
Böylelikle Türkiye ile ilgili muhtemel bir karar da ABD’de başkan seçilen Joe Biden’ın göreve gelmesinden sonraya ötelenmiş oldu.
Erdoğan, Cuma namazı çıkışında yaptığı konuşmada, “Mart 2021’de yapılacak zirvede yeni bir hazırlığın yapılması, orada bu işin müzakere edilmesi gibi bir beklenti var. Şunu çok açık net söylemek durumundayım. Oradan da herhangi bir şey çıkması mümkün değil” dedi.
Bu arada, Dışişleri Bakanlığı da “dayanışma ve veto baskısıyla” zirve sonuçlarına konan liste genişletme kararıyla ilgili değerlendirmesinde “yanlı ve hukuka aykırı tutumu” reddetti.
Bakanlık, “”AB, bu kararında bir kez daha Kıbrıs Adası’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkını ve iradesini görmezden gelmiş, kendisini Kıbrıs meselesi ve Kapalı Maraş konularında GKRY’nin dayatmasına mahkum etmiştir. AB artık Kıbrıs meselesine Ada’daki gerçekler temelinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını engellemeye matuf bu tutumundan vazgeçmelidir” dedi.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Avrupa Birliği’nin yeni yaptırımların “AB’nin artık etki alanında istikrarı bozucu eylemleri kabul etmeyeceğini gösterdiğini” söylerken AB’nin “Türkiye ile diyaloğa açık olmaya devam ettiğini” ekledi.
Zirve sonrası AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile ortak basın toplantısında zirvenin sonuçlarını değerlendiren Almanya Başbakanı Angela Merkel ise “Doğu Akdeniz’de meşru olmayan sondaj çalışmaları nedeniyle yeni liste hazırlama kararı almak zorunda kaldık. Buna rağmen Türkiye’ye el uzatmak ve Türkiye ile yapıcı gündem üzerine çalışmak istiyoruz. Türkiye ile ilişkilerde daha çok şeyler düşünmüştük ancak biz de hayal kırıklığına uğradık. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum” dedi.
Michel de Türkiye’den “güvenilir bir iş birliği” talep etti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı 26 Nisan sabahı İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri, çalışanları ve Ekrem İmamoğlu…
Türkiye’de üniversite özerkliği ve kurumsallaşma yolunda ilerleme yerine zamanla bir gerileme yaşandı. Son yirmi yılda,…
PKK kurucu lideri Abdullah Öcalan’ın kurduğu örgüte silah bırakıp kendini feshetmesi çağrısında kritik bir eşiğe…
İstanbul’un Silivri ilçesi açıklarında, Marmara Denizinde 23 Nisan öğle saatlerinde meydana gelen bir dizi deprem…
Doğu Akdeniz’in üç kıtanın kesişim noktasında asılı duran Kıbrıs Adası, artık yalnızca coğrafi bir varlık…
Ankara Valiliği, CHP’nin 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, TBMM’nin kurulduğu Ulus’taki Birinci Meclis…