Siyaset

AB’nin yaptırım kararına Erdoğan’dan ilk tepki

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mart ayında yapılacak AB Zirvesi’nde de Türkiye aleyhine bir yaptırım kararı çıkmayacağını söylüyor. (Fotoğra1: Cumhurbaşkanlığı)

Avrupa Birliği liderler zirvesinde Türkiye ile ilgili olası bir yaptırım kararı 2021 Mart ayına ötelenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, tutumdan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Zirvenin ilk gününde, yani 10 Aralık’ta geç saatlerde alınan kararlara ilgili olarak bugün yorum yapan Erdoğan, “AB’nin dün yapmış olduğu zirve, aslında birkaç ülkenin beklentilerine bekledikleri cevabı vermedi. Çünkü talepleri haklı değildi. Avrupa Birliği üyesi ülkeler içerisinde aklıselim sahibi ülkeler burada olumlu tavırlar ortaya koyarak, bu oyunu boşa çıkardılar” dedi.

Türkiye’ye yaptırım talebi, Yunanistan ve Fransa’nın başta olduğu bir gruptan gelmişti.

AB Konseyi, Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerini gerekçe göstererek iki TPAO yetkilisine yönelik kısıtlayıcı tedbir içeren listeye ekleme yapılmasını kararlaştırdı, AB Yüksek Temsilcisi Borrell’den de Doğu Akdeniz konulu çok taraflı konferans teklifini ileriye taşımasını istedi. Buna göre, Borrell en geç mart ayına kadar Türkiye’ye karşı izlenecek yol konusunda seçenekler ve mevcut yaptırımların kapsamının genişletilmesinin de yer alacağı bir rapor hazırlayacak. Borrell’e  yeni isimler veya yeni işletmeler üzerindeki yaptırımların genişletilmesi için yetki verildi.

Erdoğan: Martta da bir şey çıkmaz

Böylelikle Türkiye ile ilgili muhtemel bir karar da ABD’de başkan seçilen Joe Biden’ın göreve gelmesinden sonraya ötelenmiş oldu.

Erdoğan, Cuma namazı çıkışında yaptığı konuşmada, “Mart 2021’de yapılacak zirvede yeni bir hazırlığın yapılması, orada bu işin müzakere edilmesi gibi bir beklenti var. Şunu çok açık net söylemek durumundayım. Oradan da herhangi bir şey çıkması mümkün değil” dedi.

Bu arada, Dışişleri Bakanlığı da “dayanışma ve veto baskısıyla” zirve sonuçlarına konan liste genişletme kararıyla ilgili değerlendirmesinde “yanlı ve hukuka aykırı tutumu” reddetti.

Bakanlık, “”AB, bu kararında bir kez daha Kıbrıs Adası’nın ortak sahibi olan Kıbrıs Türk halkını ve iradesini görmezden gelmiş, kendisini Kıbrıs meselesi ve Kapalı Maraş konularında GKRY’nin dayatmasına mahkum etmiştir. AB artık Kıbrıs meselesine Ada’daki gerçekler temelinde adil, kalıcı ve sürdürülebilir bir çözüm bulunmasını engellemeye matuf bu tutumundan vazgeçmelidir” dedi.

Macron: Diyaloğa açığız

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron Avrupa Birliği’nin yeni yaptırımların “AB’nin artık etki alanında istikrarı bozucu eylemleri kabul etmeyeceğini gösterdiğini” söylerken AB’nin “Türkiye ile diyaloğa açık olmaya devam ettiğini” ekledi.

Zirve sonrası AB Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile ortak basın toplantısında zirvenin sonuçlarını değerlendiren Almanya Başbakanı Angela Merkel ise  “Doğu Akdeniz’de meşru olmayan sondaj çalışmaları nedeniyle yeni liste hazırlama kararı almak zorunda kaldık. Buna rağmen Türkiye’ye el uzatmak ve Türkiye ile yapıcı gündem üzerine çalışmak istiyoruz. Türkiye ile ilişkilerde daha çok şeyler düşünmüştük ancak biz de hayal kırıklığına uğradık. Bunu açıkça ifade etmek istiyorum” dedi.

Michel de Türkiye’den “güvenilir bir iş birliği” talep etti.

YetkinReport

Recent Posts

İsrail Hizbullah’a telsizler üzerinden de saldırdı, 20 ölü 450 yaralı

İsrail 17 Eylül’de Hizbullah’ın örgütsel haberleşmede kullandığı çağrı cihazları patlatarak saldırısı ardından 18 Eylül’de de…

13 saat ago

Erdoğan: enflasyon biraz daha zaman alacak. Yeni gerekçe: İsrail

“Enflasyonun sorun olmaktan çıkmasının biraz daha zaman alacağı anlaşılıyor.” Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bu cümleyi dün,…

15 saat ago

İsrail’in Hizbullah darbesi: kitle suikastı bir taşla kaç kuş vurdu?

İsrail, Hizbullah’ın örgüt içi haberleşmede kullandığı çağrı cihazlarını aynı anda patlayacak bombaya dönüştürerek tek hamleyle…

2 gün ago

Lübnan’da Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl patlatıldı?

Akşam saatlerinde Lübnan'da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının "aynı anda" patladığı, ölü ve çok sayıda…

2 gün ago

İsrail çağrı cihazlarıyla 3000 Hizbullahçıyı aynı anda vurdu

Başta Beyrut olmak üzere Lübnan’ın dört bir yanında meydana gelen ve sayısı henüz saptanamayan patlamalarda…

2 gün ago

Narin aile içinde “üçlü ilişkiye” tanık olduğu için mi öldürüldü?

Yazıyı sonuna kadar okumaya sabredemeyecekler için şimdiden yazayım. Narin Gürman cinayeti Jandarma Genel Komutanı Orgeneral…

3 gün ago