Neresinden baksanız çok, çok zor bir yıl geçirdik. Dünya ülkelerinin çoğu, dünyamızın güneş etrafındaki turunu ölçmeye başlangıç için kuzey yarımkürede günlerin yeniden uzamaya başladığı bir noktayı kullanıyor. İçinde olduğumuz soğuk, karanlık, ama umut vaat eden günleri. Çinliler, Asya’daki birçok eski medeniyetler ise (Çin Yılbaşı, Nevruz gibi) Şubat sonu ya da Mart’a denk gelen, baharın ilk belirtilerinin görüldüğü günlerde başlatıyorlar yeni yılı. Sanırım insanlığın genel ruh hali, karanlıktan aydınlığa geçiş noktalarını başlangıç seçmeye daha uygun. İçinde olunan sıkıntılara karşın geleceğe umutla bakmak, önemli bir ihtiyacımız. Bu sayede varlığını sürdürebilmiş bir türün mensuplarıyız.
Geçtiğimiz yıl kadar korkunç olmamasını dilediğimiz 2021’de de çeşitli zorluklar bizi bekliyor, boş bir iyimserliğin anlamı yok. Ama umudumuzu diri tutacak önemli şeyler var. Aymazlığın, cehaletin, vurdum duymazlığın, eşitsizliğin, bencilliğin, haksızlığın çeşitli türlerini gördük, görmeye de devam edeceğiz. Ama 2020 aynı zamanda bilimin, cesaretin, fedakarlığın, dayanışmanın da çeşitli örneklerini gösterdi.
Yeni yılın bu ilk günlerinde size Türkiye’den güzel bir dayanışma örneğini anlatmak istiyorum. Adı “100 doktor, 100 tarif”. Bir yemek kitabı. Hikayesi olan bir yemek kitabı.
Yoğun bakımlarda Covid’e kaybettiğimiz sağlık çalışanlarının, kendilerini tedavi eden meslektaşlarının eline yapışıp “çocuklarım size emanet” dediği kara günlerden birinde KAHEV yitirdiğimiz sağlık çalışanlarının geride bıraktıkları çocuklarına eğitim desteği vermek için, “Emanetiniz, emanetimizdir” adlı bir burs programı başlatma kararı aldı.
KAHEV, Kadın Hekimler Eğitime Destek Vakfı, maddi imkansızlıkları olan öğrencilere yardım etmek amacıyla, bir grup kadın hekim ve diş hekiminin 2018 yılında kurdukları bir vakıf. Covid-19 salgını sırasında giderek artan, sağlık çalışanları kayıplarına, tüm toplum adına hızlı ve içimize su serpen bir yanıt verdiler. Belki izlemişsinizdir, Covid’le mücadele sırasında kaybettiğimiz bu insanların geride bıraktıklarına devletin hiç olmazsa hızla maddi destek sağlamasını bekliyorduk. Bunun ilk adımı olan Covid-19’un sağlık çalışanları için meslek hastalığı sayılması, ilk başlarda yapılan vaadlere rağmen, sonunda yılan hikayesine döndü ve bu konudaki yasa teklifi 2020’nin son günlerinde Meclis’te AKP’li ve MHP’li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Politikacıların değer bilmezliği karşısında, KAHEV’in yaptığı iki kat değerli oluyor.
Dostum ve meslektaşım Doktor Murat Çam, KAHEV’in “Emanetiniz, Emanetimizdir” fonuna katkıda nasıl bulunulur diye düşünürken, kendi ilgi alanı da olan “güzel yemek pişirmek” üzerinden bir fikir geliştirmiş. Yemeğe meraklı hekimler arasından gönüllüler aramış. Sonunda 100 hekimden 100 yemek tarifini bir araya getirmiş. Birçoğu çok yoğun bir çalışma yılı geçirmekte olan bu hekimler ve diş hekimleri hem tarifleri yazmış, hem yemekleri pişirip resmini çekmişler. Aynı zamanda bu 100 yazar bin kitabı önden satın alarak kitabın baskı masraflarını karşılamış ve bir miktar geliri garantilemişler.
Aralık başında kitap hakkındaki ilk bilgiler sosyal medyada duyulunca, hekim, hekim olmayan binlerce yurttaş henüz baskıya girmemiş kitabı ısmarladılar, ve daha dağıtım başlamadan on binden fazla kitap satıldı. Benim kitaplarım da 2020’nin son günü elime ulaştı. Doğrusu ben projeyi desteklemek için kitap almıştım. Bir yemek kitabı için oldukça mütevazi sayılacak bir fiyata, 50 Liraya. Dolayısıyla çok da büyük beklentim yoktu. Ama hoş bir sürpriz oldu. Kalın kapaklı, birbirinden güzel resimler ve çok anlaşılır tariflerle dolu bir kitap. Ben henüz deneyemedim, ama Mehmet Yaşin arka kapakta yazdığı yazıda, tarifleri deneyip çok iyi sonuçlar aldığını söylüyor.
Hem kendiniz, hem dostlarınız için çok güzel bir hediye. Aynı zamanda amansız bir hastalığın elinden can kurtarmaya çalışırken bu dünyadan ayrılmış meslektaşlarımıza yürekten bir veda. Kitap Ocak ayında kitapçılarda, ama doğrudan yayınevinden de ısmarlayabilirsiniz.
Yeni yılda daha çok dayanışma örnekleri göreceğiz. Bilim daha çok çareler üretecek. Hastalığı daha iyi anlayacağız. Yeni aşılar, ve muhtemel ki etkin tedaviler geliştirilecek. En önemlisi bunlara adil ulaşım için ciddi mücadeleler verilecek. Her birimiz bir ucundan tutacağız.
Aydınlık bir yıl dileğiyle.
AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yeni yönetim döneminde Türkiye'ye ilk ziyareti Suriye'de Esad…
Donald Trump’ın “Türkiye Suriye’ye çöktü” ifadesini Türk medyasındaki haberlerin pek çoğunda bulmanız mümkün değil. Trump’ın…
Asgari ücret yine gündemimizde. Bu kez temel tartışma konusu asgari ücret ve enflasyon ilişkisi. Asgari…
Suriye’de gelişmeler baş döndürücü bir hız kazandı. Beşar Esad’ın 7 Aralık akşamı Moskova’ya kaçmasından yalnızca…
CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi dönemindeki Suriye politikası nedeniyle yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip…
Suriye'de Esad rejimini deviren harekatın hazırlığının bir yıldan fazla bir süredir yapıldığı, Türkiye’nin, ABD’nin ve…