Siyaset

Montrö, İstanbul Sözleşmesi tartışılıyor, dolar uçtu

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, partisinin önünde bir basın açıklaması yaparak İstanbul Sözleşmesi’nin iptaliyle ilgili olarak Danıştay’a başvurduklarını açıkladı. (Foto: CHP)

Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesinin ardından CHP Danıştay’a başvururken, Meclis Başkanı Mustafa Şentop’un uluslararası anlaşmalarla ilgili demeciyle beraber “Montrö tartışması” başladı.

Şentop, Montrö’den geçilmek ile ilgili sözlerinin yanlış anlaşıldığını açıkladı.

AK Parti Genel Merkezi çalışanı Kürşat Ayvatoğlu’nun kokain kullandığına ilişkin görüntülere dair yine partiden açıklamalar yapılırken dolar Türk Lirası karşısında değer kazanarak 8.18 lirayı gördü.

İşte günün siyaset ana başlıkları:

Danıştay’a İstanbul Sözleşmesi başvurusu

CHP Kadın Kolları Genel Başkanı Aylin Nazlıaka, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararına karşı Danıştay’da dava açtıklarını açıkladı.

CHP, meclisin onayladığı anlaşmadan çekilmek için idari bir kararın yeterli olmayacağını savunuyor.

Partisinin Danıştay’a başvurduğunu biri basın açıklamasıyla duyuran Nazlıaka, “‘Sözleşme eşcinselliği teşvik ediyor’ diyorlar. Sözleşmede eşcinsellikle ilgili hiçbir madde yoktur. Sözleşme mağdur hakkını güvence altına almaktadır. ‘Sözleşmeden büyük çoğunluk rahatsız’ diyorlar. Ağustos 2020’de yapılan araştırmaya göre bu oran yüzde 7. ‘Sözleşmeye dünyanın her yerinde tepkiler var’ diyorlar. Sadece Avrupa’da değil, dünya genelinde bu sözleşme ‘altın standart’ olarak kabul edilmektedir” diye konuştu.

CHP’nin yanı sıra  Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA) üyesi kadınlar da Erdoğan’ın kararına karşı Danıştay’da dava açtı.

Şentop: Montrö’den çıkmamız imkansız dedim

Meclis Başkanı Şentop, sözleşmeyle ilgili olarak konuşurken söyledikleriyle başlayan Montrö tartışması hakkında açıklama yaptı.

Şentop, “Aksine Montrö, Lozan gibi sözleşmelerden çekilmenin imkansız olduğunu söyledim” dedi.

Şentop, daha önce “Cumhurbaşkanı Montrö’yü tanımıyorum, feshettim diyebilir mi?” sorusunu yanıtlarken “Yapabilir. Mümkün-muhtemel arasında fark var. Yeterli miktar yoğurt bulursanız, Marmara Denizi’ni de karıştırırsanız, ayran yapmak mümkündür” diye yanıt vermişti.

Ayvatoğlu gelirini beyan etti

AKP’nin gündemindeki bir diğer konu da Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın parti genel merkezi büro çalışanı Kürşat Ayvatoğlu ile ilgili olarak başlattığı soruşturma.

T24’ün haberine göre, uyuşturucu kullanırken görüntülenen Ayvatoğlu narkotik şubede verdiği ifadede AK Parti Genel Merkezi’ndeki görevinden aylık 3 bin lira maaş aldığını ancak otomobil alım satım işleri ile aylık 30 bin liraya çıktığını söyledi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, Ayvatoğlu’nun “gündemin ön sıralarında olmaması” gerektiğini söyledi.

Dağ, “güce ve nüfuza yakın olmak için bütün koşulları zorlayarak genel merkezde çalışmaya başladım” şeklinde açıklama yapan Ayvatoğlu için, “güçlü görünmek için bizimle fotoğraf çektirmiş olabilir” dedi.

Bu arada, bu sabah piyasaların açılmasıyla birlikte dolar/TL’deki yükseliş hızlandı. Sabah 8,18 TL’yi gören dolar kuru 8,16 lira seviyesindeki seyri sürüyor.

Kavcıoğlu’ndan faiz açıklaması

Dolar, Erdoğan’ın İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararıyla birlikte Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal’ı görevden alarak yerine Şahap Kavcıoğlu’nu getirdikten sonra yükselişe geçmişti.

Göreve geldikten sonra ilk röportajını Bloomberg’e veren Kavcıoğlu, “Merkez Bankamız da değişen dünya koşulları altında ve başta enflasyon görünümü olmak üzere yurtiçi makro ekonomik gelişmeler ışığında para politikası araçlarını günün şartlarına göre bağımsız şekilde kullanmaya devam edecektir” dedi.

Piyasalar 15 Nisan’daki Para Politikası Kurulu toplantısından çıkacak karara odaklanmışken, Kavcıoğlu, faiz indirme kararı alınmayacağını açıkladı.

YetkinReport

Recent Posts

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

6 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

15 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

16 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

20 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

20 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

2 gün ago