Siyaset

Akşener yeni ittifak yok dedi: O tuzağa düşmeyeceğiz

Meral Akşener’i ArtAnkara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nı ziyareti sırasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş karşıladı. (Fotoğraf: Twitter / Meral Akşener)

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, üçüncü bir ittifak arayışı içinde olduğuna dair iddiaları yalanladı. CHP ile Meclis Başkanı Mustafa Şentop arasında oylama tartışması yaşandı. Dünyada ise Rusya-Ukrayna gerilimi bir kez daha tırmanırken ABD ile İran arasında 2015’teki nükleer anlaşmasına dönüş için dolaylı görüşmelere başlanması konusunda uzlaşmaya varıldı. İşte günün başlıkları:

Akşener: Üçüncü ittifak çabası yok

Sözcü’nün haberine göre, İYİ Parti lideri Akşener, Ankara’da bir esnaf ziyareti sırasında üçüncü bir ittifak arayışı içinde olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine “Şu anda seçime yönelik bir çalışma yok. Herhangi bir şey yok. Herkes bir şey söylüyor. Ana konuları konuşmak bu ülkede çok pahalı oldu; açlığı, işsizliği, kayırmacılığı, esnafın halini konuşmak zor. Biz burada direniyoruz. Bunu yapmaya devam edeceğiz. Siyasi partilerin ilan etmediği her şeyi karşı taraf konuşuyor. Bunun için biz de o tuzağa düşmeyeceğiz” dedi.

KIlıçdaroğlu: Bahçeli geleceğini Erdoğan’ın geleceğine paralel kıldı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, MHP’nin “Anayasa Mahkemesi kapatıılsın” çıkışına tepki göstererek “Anayasa Mahkemesi önemlidir. Başvurduğumuz en son yargı makamıdır. Dolayısıyla Anayasa Mahkemesi’ni gelin kapatalım demek doğru bir yaklaşım değil. Demokrasiye inanmamak anlamına gelir bu” dedi.

Meral Akşener’in MHP’nin talebinin arkasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın bir kez daha cumhurbaşkanlığına aday olmasının önünde bir engel oluşmaması olduğu görüşünün tutarlı olduğunu söyleyen Kılıçdağlu, Ankara’daki ARTANKARA 7. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı sırasında soruları yanıtlarken şöyle dedi:

“Bu düşüncenin kendi içinde bir tutarlılığı var çünkü Sayın Bahçeli bütün siyasal geleceğini Erdoğan’ın geleceğine paralel kıldı. Dolayısıyla fazla yorum yapmak istemem ama eğer kişi Erdoğan olmazsa ben de yokum, ben olursam Erdoğan var noktasına gelmişse bu tür açıklamalar olabilir Bahçeli tarafından.”

Şentop oylama tekrarını savundu

Bu arada CHP ve ile TBMM Başkanı Şentop arasında oylama tartışması yaşanıyor.  Şentop, kamuya ilk kez atanacaklar hakkında güvenlik soruşturması öngören kanun teklifi Genel Kurulu’da muhalefetin oylarıyla reddedilince AKP ve MHP’den gelen itirazlara dayanarak Meclis Başkanlık Divanı’nın toplamış ve yeniden oylama kararı almıştı.

Şentop’un “oyunbozanlık” yaptığını söyleyen  CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “12’de yaptıkları toplantı tamamen hukuksuz bir toplantıdır. Vatandaşlarımızın gözünün önünde bu oyun bozanlıktır, mızıkçılıktır, bu İstanbul seçimindeki durumdur. Bu iç tüzüğü bir kez daha Cumhur İttifakı’nın arzuhalcisi ayaklar altına almaya niyetlenmiş. Anayasal denetim altındadır. Bunu yapmaya kalkarlarsa eylemli içtüzük ihlalinden AYM’ye gideriz. Artık belli bir yerden sonra bu kadar haksızlığa, hukuksuzluğa biz ne diyelim” demişti.

Konu hakkında bir kez daha açıklama yapan Şentop ise, 1978’de ve 1992’de de iki oylamanın tekrar edildiğini hatırlatarak Anayasa Mahkemesi’nin geçmişte konuyu bir “iç tüzük meselesi” olarak değerlendirdiğini söyledi.

T24’ün haberine göre Şentop, “Gene daha önceden Mustafa Kalemli’nin Meclis Divanı’nda bir oylama sevk ediliyor. Bu başkanlık Divanında görüşülüyor. İnceleme yapılıyor ve nihayetinde oylamada yanlışlık olduğu kabul ediliyor. Ve oylama tekrarlanıyor. Bu bakımdan şimdi iç tüzük hükümleri Türkiye’deki uygulamalar bu meclise darbedir şeklinde yapılan değerlendirmeler cahilce ve manipülatif değerlendirmedir” dedi.

İran nükleer görüşmeleri yeniden başlıyor

Dünyada ise, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Abbas Arakçı, İranlı yetkililerin Çin, İngiltere, Almanya, Fransa ve Rusya’dan oluşan bloğun temsilcileriyle 6 Nisan günü Viyana’da “çok ciddi görüşmeler için” masaya oturacağnı söyledi. Batılı kaynaklar da bu bilgiyi doğruladı.

Donald Trump, 2018 yılında İran’ın nükleer programına dair anlaşmadan çekilmiş ve Tahran’a yeni yaptırımlar uygulamıştı.

Joe Biden ise nükleer anlaşmaya dönüşün yollarını arıyordu.

Ukrayna’da gerilim tırmanıyor

Öte yandan, Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, NATO ve ABD’nin Ukrayna’ya asker göndermesi halinde Rusya’nın ‘ulusal güvenliğini sağlamak için ekstra adımlar atmak zorunda kalacağı’ uyarısı yaptı. Gazete Duvar’ın haberine göre, Ukrayna’nın doğusundaki Donbass bölgesindeki artan gerilimi değerlendiren Peskov, “ABD askerlerinin Ukrayna’ya gönderilmesi, Rusya sınırları yakınındaki gerilimin tırmanmasına yol açar. Elbette bu durum, Rus tarafını güvenliğini sağlamaya dönük ek önlemler almak zorunda bırakır” dedi. 

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

30 dakika ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

15 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

23 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

1 gün ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Cumhurbaşkanı CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

1 gün ago