Siyaset

Rusya’dan Türkiye açıklaması, Altan kararı, iç siyaset…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 10 NisAnkara’yı ziyaret eden Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy ile ortak basın toplantısı düzenlemişti. (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

Ülke salgına karşı alınacak yeni önlemlerin kararlaştırılacağı Bakanlar Kurulu toplantısına odaklanmışken, iç ve dış siyaset de hareketli bir günü geride bıraktı.

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya’nın Türkiye’yle havayolu ulaşımını kısıtlama kararının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Ukrayna’ya verdiği destekle bir ilgisi olmadığını, kararın ülkede artana vaka sayıları nedeniyle açıklandığını söyledi.

Sputnik’in haberine göre Peskov, Bu durum, tamamen epidemiyolojik bir nitelik taşıyor. Karar, Türkiye’deki vakaların oldukça keskin bir artmasıyla ilişkili” dedi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da birlik komutanlarıyla yaptığı video görüşmede  “Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin bir an önce bitmesinden yanayız” ifadesini kullandı. Akar, “Kırım’ın işgalini tanımadığımızı söyledik. Oradaki Kırım Tatarlarının mevcudiyeti ile geleceği ile yakından ilgilendiğimizi söyledik. Biz her zaman söylediğimiz gibi, uluslararası hukuk çerçevesinde, toprak bütünlüğüne saygılı bir şekilde, barışçıl yollarla, Rusya ve Ukrayna arasındaki gerginliğin bir an önce bitmesinden yanayız” dedi. 

Kremlin ABD’yi uyardı

Öte yandan, Moskova, Karadeniz’e savaş gemileri yollayan Washington’u uyardı.

Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’yi, “herhangi bir olay çıkması riski çok yüksek olduğu” gerekçesiyle Rusya ve Kırım’dan uzak durmaya davet etti. 

AİHM’den Altan ve Aksoy kararları

Günün bir diğer gelişmesi, tutuklu gazeteci-yazar Ahmet Altan ve Murat Aksoy ile ilgiliydi. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi,  iki başvuruda da hak ihlali olduğuna hükmetti. 

Mahkeme, Altan’ın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ile güvence altına alınmış, “emniyet ve güvenlik”, “adil yargılanma” ve “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine hükmdederek Altan’a 16 bin avro tazminat ödemesine karar verdi.

Türkiye’nin Aksoy’un tutukluluğunun özgürlük ve güvenlik hakkı ile ifade özgürlüğünü ihlal ettiğine karar veren mahkeme, ülkeyi 11 bin 500 avro tazminata  mahkum etti.

Muhalefet partilerinin liderlerinin mecliste yaptıkları haftalık grup toplantılarına Merkez Bankası’nın Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak döneminde liranın değerini korumak gerekçesiyle yaptığı ve 128 milyar doları bulduğu ileri sürülen satış damgasını vurdu. 

Kılıçdaroğlu sandık dedi

Çeşitli illerde bu konuyla ilgili bir kampanya başlatan CHP’nin Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Erdoğan’a hitaben “Eğer hesabını veremiyorsan sandığı getir kardeşim, korkma, namusunla git bari” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan da partisinin milletvekillerine seslenirken “HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, “Merkez Bankası’nın yedek anahtarı kimdiyse paralar ondadır” dedi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin meclis grup toplantısının yarın yapılacağını twitter hesabından duyurdu. 

YetkinReport

Recent Posts

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

44 dakika ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

4 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

17 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

1 gün ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

1 gün ago