Siyaset

128 milyar dolar gerginliği yeni açıklamalarla büyüyor

CHP lideri Kılıçdaroğlu, dün gece yarısından sonra bir video yayınlayarak açıklamalarda bulundu.

Hükümet ile CHP arasındaki 128 milyar dolar tartışması büyürken ana muhalefet partisi başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Merkez Bankası başkanının rezervlerin nasıl harcandığıyla ilgili açıklamasından “tatmin olmadığını” söyledi. 

Cumhuriyet gazetesinden İpek Özbey’e konuşan Kılıçdaroğlu, “Merkez Bankası bu açıklamayı çok önceden yapmalıydı. 2016’dan beri bu konuda hiçbir açıklama yapılmıyor. Üstelik defalarca soruldu. En baştan itibaren bizim istediğimiz, Merkez Bankası dövizi hangi tarihte sattı, kaça sattı, kimlere sattı, bunları açıklaması. Yüzeysel yapılan bir açıklama toplumu tatmin etmez. Dolayısıyla biz hâlâ 128 milyar doların kimlere, hangi kur üzerinden satıldığını öğrenmek istiyoruz. Çünkü o para, bir kişinin kendi kişisel parası değil. O para, doğrudan doğruya halkın parası. 83 milyonun parasıdır ve dolayısıyla 83 milyonun da bu paranın akıbetini öğrenme hakkı vardır” dedi.

Merkez Bankası başkanınını açıklaması

Artan muhalefet baskısı sonucu Anadolu Ajansı’na 16 Nisan günü bir açıklama yapan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, “Protokolle sağlıksız fiyat oluşumunun engellenmesine, döviz piyasalarındaki arz-talep dengesine ve likidite tesisine katkıda bulunuldu. Söz konusu döviz işlemleri, işlem platformları üzerinden o günkü piyasa koşulları ve fiyatları çerçevesinde gerçekleştirilmiştir. Herhangi bir kesime, banka veya firmaya ayrıcalıklı döviz işlemi gerçekleştirilmesi söz konusu değildir” demişti.

İYİ Parti’den “Kızılderili” göndermesi

İYİ Parti İzmir Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Aytun Çıray da 128 milyar dolar sorusuna AKP’den konuyla ilgili yetkisi olmayan kişilerin yanıt verdiğini söyleyerek Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a 15 soru yöneltti. Çıray, “Yetkili yetkisiz her kafadan bir ses çıkıyor. Hamaset gırla gidiyor. 128 milyar doların nerede olduğunda dair sadece Kızılderililer açıklama yapmadılar” dedi. 

Tartışmaya dair bir açıklama da  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun’un Twitter hesabından geldi. Altun, “128 Milyar Dolar Kayıp’ iftirasına karşı ısrarla hakikati söylemeye devam edeceğiz. Kaybolan tek 1 kuruşumuz dahi yok. Tüm işlemler ve rakamlar şeffaf bir şekilde ortadadır. Türkiye, tüm yalan ve iftira kampanyalarına rağmen istikrarla büyüyecek!” dedi.

CHP ve AKP pankartları indirildi

Bu arada CHP’nin çeşitli illerde astığı astığı “128 milyar nerede” pankartlarıyla ilgili olarak da bir kovalamaca yaşanıyor. Çeşitli il ve ilçelerde vali ve kaymakamlıklar pankartların “salgın tedbirleri kapsamında” kaldırılmasını istedi. Yasak, sadece CHP pankartlarına değil, tüm afiş, poster, el ilanı ve broşürlere uygulanıyor. 

CHP lideri, bu konuda da “Hiçbir darbe döneminde karşılaşmadığımız bir durumla karşı karşıyayız. Askeri darbe döneminde olmayanı sivil darbe döneminde yaşıyoruz. 128 milyarın nerede olduğunun gizlenmesinin nedeni, Merkez Bankası’nın soyulmasını halkın gözünden kaçırmak istemeleri” dedi.

Pankartlarla ilgili ilginç bir gelişme Karaman’da yaşandı. CHP Karaman İl Başkanlığı binasına asılan pankart, aynı gerekçeyle valilik tarafından kaldırıldı. Sözcünün haberine göre, bunun üzerine CHP de APK il başkanlığına asılan “LOve Erdoğan” pankartıyla ilgili şikayette bulundu ve bu pankart da aynı gerekçeyle indirildi.

YetkinReport

Recent Posts

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

6 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

7 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

1 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

1 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago

Anayasa tartışması sorunları perdelemek için sis bombası işlevinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini önündeki önemli sorunları perdeleyip dikkatleri dağıtmak için adeta bir sis…

2 gün ago