Siyaset

Rus aşısı Sputnik V Türkiye’de mi üretilecek?

(Fotoğraf: Twitter: Sputnik V)

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Rus üretimi Sputnik V aşınını Türkiye’ye geleceğini açıklamasından bir gün sonra, VisCoran şirketi, aşının yerli üretimi için anlaşma sağlandığını duyurdu. 

Rusya Doğrudan Yatırım Fonu’nun Twitter’dan da yaptığı duyuruya göre, VisСoran İlaç isimli şirketin altında ve yerli ortaklarla gerçekleştirilecek üretim “birkaç ay içinde” başlayacak. 

VisCoran İLAÇ Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk Oran, konu ile ilgili olarak “Üretim anlaşmaları, lisanslama süreçleri, depolama ve dağıtım konularının yanı sıra, ürün üzerinde bazı klinik çalışmaların yürütülmesi de Sputnik V aşısı için Rusya ile işbirliğimizin bir parçasıdır. Bu konudaki çalışmalarımız da çok başarılı bir şekilde devam ediyor” dedi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, anlaşmayı “göstermelik” diye tanımlayarak aşının Türkiye’de üretilmeyeceğini, ithal edileceğini söyledi. 

Sputnik V etkili mi?

Şirketin kendi açıklamasına göre, Sputnik V, dünya genelinde toplam 3 milyardan fazla nüfusu kapsayan 61 ülkede tescil edildi. Aşı, 5 Aralık 2020 ile 31 Mart 2021 tarihleri arasında Rusya’da toplam iki doz alanlar arasında 97,6 etkinlik gösterdi.

İngiliz Lancet dergisinde yayımlanan araştırmaya göre de Sputnik V’in etkisi, yüzde 92 seviyesinde.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ziyaret etti. (Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı)

BM toplantısı öncesi Kıbrıs buluşması

Günün bir diğer önemli haberi de Kıbrıs ile ilgili. Cenevre’de 27-29 Nisan’da düzenlenecek ‘Gayriresmi 5+Birleşmiş Milletler Toplantısı’ öncesinde, Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ziyaret etti. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katıldığı görüşme kapalı kapılar arkasında gerçekleşti.

Bu arada İngiliz Sunday Express gazetesi, AB’den ayrılan İngiltere’nin Türkiye ve Yunanistan ile birlikte garantör ülke sıfatıyla katılacağı zirve öncesinde İngiliz vekillerin KKTC’nin bağımsızlığını tanımayı tartıştığını ileri sürdü. 

Kabine önlemler için toplandı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tatar ile görüşmesinin ardından kabine toplantısına girdi. Toplantıda, salgına karşı alınan önlemlerin ele alınacağı ve yeni önlemler açıklanabileceği belirtiliyor. 

Reuters, kabine toplantısı öncesinde yaptığı haberde, bir Türk yetkiliye dayandırdığı haberde kabinenin gündeminde “tam kapanma” olduğunu yazdı. 

Kobani davası başladı

Öte yandan, HDP’nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 28’i tutuklu 108 kişinin yargılandığı Kobani davası, bugün avukatlar ve mahkeme heyeti arasındaki salon gerilimiyle başladı. Mahkeme avukatların kalabalık olduğnuu söyleyerek salonaki bazı vekilleri çıkarmak isteyince savunma duruşmayı bir süreliğine terk etti.

Ankara 22’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya SEGBİS ile katılan Demirtaş, “Buraya susmaya değil konuşmaya geldik. Yargılanmaya değil, yargılamaya geldik. Avukatların sayısı belliydi. Her bir sanık için 3 avukat olsa da 100’den fazla avukat olacaktı. Mahkeme salonunun kalabalık olacağı önceden belliydi. Bu sorunu çözebilirdiniz” dedi. 

Mahkemeye “Karşınızda çocuk yok. Türkiye’nin üçüncü büyük partisinin meclis grubu eşbaşkanları karşınızda. Her ne kadar sanık sandalyesinde otursak da halkın iradesini temsil ediyoruz” diyen Demirtaş’ın öğleden sonraki oturumda SEGBiS kamerasına gösterdiği kağıtlardan birinin üzerinde de “128 milyar dolar nerede” yazılı olduğu görüldü.

YetkinReport

Recent Posts

Reisi’nin ölümü: İran’daki mollalar rejimi kâğıttan kaplan mı?

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın 19 Mayıs’taki helikopter kazasında ölümleri,…

15 saat ago

Yeni “oyun değiştirici” teknolojiler hayatımızı riske mi atacak?

Ateşli tartışmalarımızda “bugün dünyadaki en önemli oyun değiştirici gelişme nedir?” diye sorulduğunda kimisi iklim değişikliğini,…

22 saat ago

İddia: Merkez Bankası alıma geçmeseydi dolar şimdi 32 değil 27 TL idi

31 Mart seçimlerinden önce ABD dolarının TL karşısında daha fazla değer kazanmaması için rezervlerinden döviz…

23 saat ago

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında öldü

İran devlet medyası, İran'ın sekizinci Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin kendisini ve beraberindekileri taşıyan helikopterin ülkenin kuzeybatısındaki…

2 gün ago

19 Mayıs 1919’da Atatürk kurtuluş ümidini yaşatmıştır, kahramanımızdır

19 Mayıs 1919 Türkiye’nin Türkiye olması tarihinin dönüm noktasıdır. Bazı askeri tarihçiler Kurtuluş Savaşının başlangıcını…

2 gün ago

Wenders’in “Mükemmel Günler” filmi mükemmel günleri anlatmıyor

Bu yazıyı, Pınar Öğünç’ün Evrensel gazetesinde dün kaleme aldığı “Hirayama pansumanı, Saito, hijyen ve huzur”…

2 gün ago