Siyaset

Akşener CHP’li Taşdelen’e neden çıkıştı?

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Akşener, CHP’li belediyelerin programlarında adeta düşman çatlatıyor. Fotoğrafta 2 Haziran’da Çankaya Balediye Başkanı Taşdelen (en solda) ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Yavaş ile görülüyorlar. (Foto: Bülent Güler)

“Oldu mu şimdi?” diye çıkıştı İYİ Parti lideri Meral Akşener, ön sırada oturan CHP’li Ankara, Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen’e bakarak. “Sinirlendireceksiniz birilerini. Siz tutun 750 dönüm kupon araziyi imara açmak, binalar dikmek yerine” dedi az önce yeni belediye yatırımlarının sunulduğu ekranı işaret ederek, “Park yapın, orman yapın, halka açın. Sizin bu yaptıklarınızı görmemek için gidildi Çankaya’dan.” Törenin yapıldığı çadırdaki ciddi siyasi hava yerini bir anlığına kahkahalara bırakırken Akşener, Taşdelen’e yeniden döndü “Kardeşim” dedi, “Eğer seçilmenizde şu kadar payımız olduysa bundan memnuniyet duyarız.” Taşdelen’in konuşmasına “Sayın Genel Başkanlarımız” diye başlaması zaten Akşener ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun “düşman çatlatma” amaçlı görüntü vermesine uyumluydu.
Akşener’in Taşdelen’e çıkışması, biraz sonra CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun değineceği gibi “hasret kalınan” siyasi mizah örneğiydi. Akşener, “Çankaya’dan gidildi” derken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığını, Türkiye’nin siyasi kalbi Çankaya ilçesinden Beştepe’ye taşımasına takılıyordu. Gelin görün ki Beştepe’nin bulunduğu Yenimahalle ilçesi de CHP’nin elindeydi ve Belediye Başkanı Fethi Yaşar da orada, İYİ Parti Teşkilat Başkanı Koray Aydın’ın yanında oturuyordu. (İşin başka ilginç yanı, İstanbul’daki Cumhurbaşkanlığı makamı olan Tarabya’daki Huber Köşkü’nün bulunduğu Sarıyer ilçesi belediyesinin başında da CHP’li Şükrü Genç’in bulunması.)
İYİ Parti liderinin Taşdelen’e çıkışıyor gibi yapmasının nedeniyse az önce yaptığı sunumda Çankaya Belediyesinin yeni yatırımları arasında saydığı Bademlidere Şehir Parkı projesiydi. Belediyenin tapulu arazisi üzerine 500 dönümü 30 bin ağacın dikileceği ormanlık arazi, 250 dönümü ise park, spor ve piknik alanları olarak tasarlanmıştı. Taşdelen’e göre, Melih Gökçek zamanında Atatürk Orman Çiftliğinin imara açılarak “betona teslim edilmesine” atfen burası, hem de şehrin orta yerinde “İkinci Atatürk Orman Çiftliği” olacaktı. Daha Taşdelen projeyi anlatırken Akşener’in yanında oturan Kılıçdaroğlu’na dönerek takdir etmişti.

Büyükşehir belediyeleri el değiştirince

Taşdelen’in özel teşekkürü ise Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a idi; Gökçek’in 25 yıllık Ankara Büyükşehir belediye Başkanlığında hep CHP’li başkanların seçildiği Çankaya’ya doğru dürüst yatırım yapılmamıştı. (Bir Çankaya sakini olarak ben de bu görüşteyim.) Oysa Çankaya Belediyesi hükümet ve Büyükşehir’den gelen engellemelere karşı başarılıydı. İnsani Gelişim Vakfı INGEV’in ilçe belediyeler sıralamasında son üç yıldır üçüncü sırada yer alıyordu. Bir milyona yakın nüfusuyla Türkiye’nin dördüncü büyük ilçesinde Taşdelen’e verilen destek bir önceki seçimdeki yüzde 64’ten, 2019 seçimlerinde yüzde 74’e yükselmişti; nüfusun dörtte üçü demekti. CHP Ankara Büyükşehir’i Mansur Yavaş ile alınca, Çankaya’nın önündeki engeller de kalkmaya başlamıştı.
Aslında Akşener ve Kılıçdaroğlu “düşman çatlatmaya” İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yatırım törenlerine birlikte katılarak başlamışlardı. İkilinin kurduğu ittifakın 2019 yerel seçimlerinde 10 Büyükşehir belediyesinin AK Parti’den CHP’ye geçmesiyle sonuçlanması siyasi dönüm noktası olmuştu. Belediye imkânlarından AK Partinin oy tabanlarına aktarılan destekler kesilince, çoğu siyasi İslamcı cemaatlerle iç içe olan vakıf ve dernekler, Erdoğan’a oy şantajına başlamış, Erdoğan’ın onları hoşnut etmek için (kadına şiddete karşı İstanbul Sözleşmesinden çıkmak gibi) attığı adımlar, onu şehirli, eğitimli, dünyaya açık seçmenden biraz daha uzaklaştırmıştı.
2019 seçimleri sadece “Erdoğan’ın yenilmezliği” ya da özellikle İstanbul’daki seçim tekrarı konusunda “Erdoğan’ın kaybedeceği seçime gitmeyeceği” gibi yargıları yıkmakla kalmadı. Aynı zamanda, “AK Parti hükümetinden destek almayan belediyelerin aciz kalacağı” propagandasına da son verdi.
Kılıçdaroğlu-Akşener ittifakı kendisini iktidara yakın hissetmeye başlamış, bu yüzden Erdoğan’a durmadan “erken seçim” çağrısı yapıyorlar. Belediye seçimlerinde başarı getiren ittifaklarının belediyelerdeki sonuçlarıyla da moral buluyor, bunu yaymak ihtiyacı duyuyorlar.
İkiliyi yakında CHP’li başka belediyelerin yatırım projelerinde de birlikte görmek bunun işareti olacak.

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

5 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

14 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

16 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago