Ekonomi

Merkez Bankası dolar ve enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası yıl sonunda doların 9 liraya yaklaşmasını bekliyor. (Fotoğraf: Pixabay/

Merkez Bankası yıl sonu için hem dolar hem de enflasyon tahminlerini yukarı çekti. Büyüme oranın da önceki tahminin üzerinde gerçekleşeceğini öngören Merkez Bankası, ekonominin kırılgan yönlerinden cari açık konusunda bir iyileşme beklemiyor.

Eski adı TCMB Beklenti Anketi olan ve “yanlış anlamaların önüne geçmek amacıyla” artık “Piyasa Katılımcıları Anketi” diye anılan çalışmanın Haziran sonuçlarına göre Merkez Bankası doların yıl sonunda 8,95 TL olmasını bekliyor. Önceki tahmin, 8,71 liraydı.

Banka, 12 ay sonrası için tahminini de yükselterek 8,95 TL’den 9,23 TL’ye çıkardı.

Belirsizlik sürüyor

Üst üste gelen Merkez Bankası başkanı değişikliklerinden sonra ve bankanın bağımsızlığının tartışıldığı bir ortamda gelen tahmin, liranın kırılganlığının ve belirsizliğin süreceğine işaret ediyor.

Geçtiğimiz yıl hükümetin Merkez Bankası rezervlerini satmak pahasına düşük faiz politikasını sürdürmesi sonucu lira kasım ayı başında dolar karşında o zamana kadarki rekor seviyesi 8,46 TL’ye kadar değer kaybetmişti.

Süreç Erdoğan’ın “faiz enflasyonun sonucu değil, sebebi” politikasını sürdüren Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın görevden ayrılmasıyla son bulmuş, bakanın yerine Lütfi Elvan gelmişti.

Aynı dönemde, 7 Kasım 2020’de Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal’ın yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal getirilmişti.

Ancak Ağbal da Merkez Bankası rezervlerinin nasıl harcandığına dair inceleme yürüttüğüne dair haberler yapılırken, dört ay sonra görevden alındı ve yerine getirilen Şahap Kavcıoğlu, fiyat istikrarı kurumunun başına 20 ayda geçen dördüncü isim oldu.

Faiz artışı gelecek mi?

Kavcıoğlu, geçtiğimiz hafta yatırımcılarla gerçekleştirdiği video konferansta “Enflasyonda yüzde 5 hedefi yakalanana kadar politika faizinin, gerçekleşmiş ve beklenen enflasyonunun üzerinde oluşacağını” söyledi.

Bundan bir gün önce, 1 Haziran’da “Bugün de Merkez Bankası Başkanımızla görüştüm. Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart” demiş ve bunun ardından dolar bir kez daha lira karşısında değer kazanmıştı.

Biden görüşmesi öncesinde

Liranın dolar karşısındaki değeri, ABD-Türkiye ilişkileriyle yakından ilişkili. Merkaz Bankası’nın açıklaması, Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden’ın 14 Haziran’da gerçekleştireceği zirve öncesinde geldi.

İki liderin ilk görüşmesi öncesinde ABD’deki enflasyon oranının beklentilerin üzerinde olan yüzde 5 düzeyinde gelmesinin de etkisiyle dolar lira karşısında iki günde yüzde 4 kadar geriledi.

Enflasyon ve büyüme

Merkez Bankası anketinde cari yıl sonu tüketici enflasyonu (TÜFE) beklentisi de bir önceki anket dönemindeki yüzde 13,81’den yüzde 14,46 seviyesine çıktı. 12 ay sonrası için TÜFE beklentisi yüzde 12,12.

Yıl sonu cari açık beklentisi ise 25,4 milyar dolardan 25,7 milyar dolara yükseltildi.

Merkez Bankası, 2021 yılı büyüme beklentisini de yüzde 4,3’ten yüzde 4,9’a yükseltti.

YetkinReport

Recent Posts

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

3 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

5 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

18 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

1 gün ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

1 gün ago