Siyaset

Anayasa Mahkemesi Başkanından sert eleştiriler

Arslan: “Orwell bugün yaşasaydı dehşeye kapılırdı.” (Foto: Twitter)

Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan, “Mahkemeler adalet arayışına cevap veremiyorsa, hukuk dışı arayışlar devreye girer” dedi. 28 Haziran’da Ankara’da yapılan “Mesleki Hayat Bağlamında Özel Hayata Saygı Hakkı” konulu sempozyumda konuşan Arslan, “bağımsız ve tarafsız yargılama ilkelerine uygun bir şekilde uyuşmazlıklara çözüm üretemediği bir yerde hukuk dışı arayışların ortaya çıkması kaçınılmazdır” dedi. Arslan’ın bu çıkışı Sedat Peker videoları ve öncesinde Alaattin Çakıcı’nın tahliye edilmesiyle başlayan siyaset-mafya-ticaret-medya ilişkilerinin yeniden gündeme gelmesi bakımından önem taşıyor.
AYM Başkanı, “özel hayata saygı hakkı” konusunda da çarpıcı bir eleştiri getirdi. İngiliz yazar George Orwell’in “1984” adlı kara ütopyasında insanın 24 saatinin devlet kontrolünde olduğu karamsar dünya betimlemesine değinen Arslan “Orwell bugün yaşasaydı, dehşete düşerdi” dedi. Arslan bu konuda şunları söyledi: “Özel hayata saygı hakkının ve mahremiyetin güvence altına alınması, bireyin maddi ve manevi varlığının, özerklik ve özgürlüğünün korunması ve geliştirilmesi bakımından son derece önemlidir. Bunun yanında unutmamak gerekir ki, temel hak ve özgürlüklerin korunduğu, hukuk güvenliğinin sağlandığı bir hukuk devleti aynı zamanda refah devletinin de olmazsa olmaz şartıdır.”
Anayasa Mahkemesi Başkanının bu sözleri dolaylı olarak, kişisel kayıtların tutulduğu İçişleri Bakanlığını muhatap alıyor. AYM’nin kişi hak ve özgürlüklerine vurgu yapan bazı kararları iktidar çevrelerinde rahatsızlık konusu oluyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın AK Parti iktidarının müttefiki MHP lideri Devlet Bahçeli, yeni Anayasada AYM’nin kapatılmasını istemiş, gelen tepkiler üzerine yetkilerinin tırpanlayacak şekilde kalabileceğini söylemişti.
Arslan’ın açıklamalarının daha ayrıntılı olarak bu bağlantıdan okuyabilirsiniz.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

12 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

16 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

17 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

2 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

2 gün ago