Hayat

Whatsapp Bayramı

Yoğun WhatsApp mesajları: gerçekten hepsi önemli mi? Arada önemliler de kayboluyor mu?

Bu bayram yine WhatsApp bayramı oldu. Bayramı kaç kişi ile telefonla veya görüntülü görüşmeyle kutladınız? Whatsapp üzerinden kaç bayram mesajı aldınız? Kaç farklı mesaj tipi algıladınız? Dedenize Whatsapp üzerinden mesaj gönderme cesareti gösterebildiniz mi, yoksa üzmemek için onu aradınız mı?

Bu bayram bu konuyu biraz inceledim. Whatsapp üzerinden bayram mesajlarından örnekler topladım.

Standart bayram mesajları, kısa ve öz:

İyi bayramlar.

Bayramınız kutlu olsun.

Bayramınız mübarek olsun.

Sonra biraz daha sağlığa, mutluluğa ve sosyalliğe önem veren mesajlar var:

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu günlerde görüşmek üzere iyi bayramlar.

Bayramınızı kutlar, sağlıkla, huzurla, mutlulukla yaşayabileceğiniz nice bayramlar dileriz.

Gelecek kaygısı taşıyanlar da var:

Sağlıklı, mutlu ve huzurlu nice bayramlar yaşamanız dileğiyle

Bu arkadaş canlısı bir bayramlaşma:

Kurban Bayramınızı candan kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim.

Yurtdışından yazanlar da var, Türkçe klavyeleri yok ne yazık ki.

Sizlerin ve tum sevdiklerinizin bayramini kutlariz.

Şiir yazanları, kimliklerini açığa çıkarmamak için buraya eklemeyeyim.

Mesaj bayramı trafiği

Arife günü başlıyor, bayramın 2. günü bitiyor.

Arkadaşlarımın ve akrabalarımın arife gününe kurulu alarmı var, saat 14:00 gibi ting, ting, ting sesleri ile mesajlar gelmeye başlıyor. Mesaj sıklığını aslında ölçmek isterdim ama tahminim arife günü yükselen bir mesaj trafiği, ilk gün saat 8-12 arası tepe noktası, sonra yavaşlayan bir trend. Bu yazıyı 2. gün saat 12:00 gibi yazarken bitiyor.

Kendi duygularımı yazayım, bitti kurtulduk. Bence mesajla yapılan kutlamalarda bir şeyler eksik oluyor, tam olmuyor. Mesaj olarak “İyi bayramlar” yazıp, 100 kişi üstü gruplara yazdığımızda üzerimizden bir yük atamıyoruz. Öyle hissedene diyeceğim bir şey yok ama ben iyi hissetmiyorum. 100+ kişi gruplarda bir arkadaşımızın doğum günü olduğu zaman üst üste gelen doğum günü mesajları artık hepimizi sıkıyor. Bir arkadaşımızın kendisinin veya çocuğunun bir başarı mesajının ardından gelen onlarca alkış, gülen surat, parti emojili mesaj size nasıl hissettiriyor? Benim fikrim, o kişinin başarısı gölgeleniyor, çünkü çoğu zaman görmüyoruz.

Whatsapp’tan da vazgeçebiliyor musunuz? Ben 3 defa kapatmayı denedim, olmuyor. Çok alışmışız, bırakamıyoruz. En fazla 2 ay kapatabildim. Verilerimizi takip etseler de kapatamıyoruz. Bazı gruplardan çıkmayı denedim, gönül koydular. Çoğu grubuma üyeyim ama mesaj atmıyorum ve takip de etmiyorum.

Eski arkadaşlarla bıraktığımız yerden devam

Bir alternatif çözüm önereyim. Artık Whatsapp üzerinden gruplar halinde görüntülü görüşme var, Zoom, Meet, Teams gibi uygulamalar üzerinden belirli bir zamana kadar bedava görüşme imkânı var. Birbirimizin yüzünü görünce bence bir başka tatmin duygusu yaşanıyor.

Bu bayram çocukluk arkadaşlarımı görüntülü aradım, muhabbetimize 25 sene evvel kaldığımız yerden devam ettik. Eski iş arkadaşlarımı aradım, onlarla da 4 sene önce kaldığımız yerden konuştuk. Birazdan üniversite grubumuza görüntülü görüşme linki arayacağım. Bakalım o muhabbet nereden devam edecek.

Mesaj kirliliği sorunu

Oğlumun lise veli grubuna üyeydim. Köklü bir okul ve başka illerden gelen çocuklara yatılı hizmet de veriyor. 180 kişilik veli grubumuzda her türlü mesaj paylaşılıyordu. İyi bayramlar, çocuğumuz Türkiye satranç şampiyonu oldu, yurtta şu sorun var, gibi.

Aynı sorun orada da baş gösterdi ve bir İstanbul dışı velimiz bir serzenişte bulundu: “Arkadaşlar, biz burayı İstanbul dışı veli olarak haberleşme platformu olarak kullanıyoruz. Arada gelen kutlama, tebrik ve emojili mesajlar bizim ana mesajları kaçırmamıza sebep oluyor. Lütfen 1-2 kişi tebrik etsin veya onaylama mesajı atsın. Böylece mesaj kirliliği yaratılmamış olur.” Üstüne ne oldu dersiniz? 20-30 tane “Bence de”, “haklısınız” mesajı geldi. Herhalde o arkadaşımız saçını başını yolmuştur.

Yine 100 kişi üstü bir STK grubumuz var. Grup yöneticilerinden bir üyemiz Temmuz başı bir duyuru paylaşmış ve 10 Temmuz’a kadar cevap istemiş. Arada o kadar çok “az önemli” mesaj gelmiş ki, mesajı görmemişiz, sadece 2 kişi görüp cevap yazmış.

Herkes istediği gibi, istediği şekilde mesajlaşır. Sevdiklerinin ve tanıdıklarının bayramını istediği gibi kutlar. Ancak bende yarattığı izlenimi ve çevremden de duyduklarımı size aktarmak istedim. Son olarak çok önemli bir cümle kurayım: “İyi bayramlar”.

Cenk Okan Özpay

Cenk Okan Özpay, yazılım mühendisliği ve veri analitiği üzerinde çalışmaktadır.

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

12 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

21 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

23 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

3 gün ago