Hayat

Batı Karadeniz sellerinde can kaybı 58’e yükseldi

Batı Karadeniz’de şiddetli yağışla birlikte gelen sel felaketlerinde en az 58 kişi yaşamını yitirdi. Arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği Kastamonu, Sinop ve Bartın’da can kaybının artmasından endişe ediliyor. 77 vatandaş halen kayıp.

Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) tarafından yapılan açıklamada, “Yaşanan sel nedeniyle 58 vatandaşımız (48 Kastamonu, 9 Sinop, 1 Bartın) hayatını kaybetmiştir. 8 vatandaşımızın tedavilerine hastanelerde devam edilmektedir.” dendi.

AFAD, “Bartın Ulus, Sinop Ayancık ve Kastamonu Bozkurt İlçeleri’nde arama ve kurtarma ekipleri tarafından çalışmalar aralıksız devam ettirilmektedir” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kastamonu’da 62, Sinop’ta da 15 vatandaşın kayıp olduğunu açıkladı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’tan ise itiraf gibi bir açıklama geldi. Şentop, sel felaketinin yaşandığı Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde dere kenarında yapılaşmaya izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

“100, 200 yıllık, geçmişi ve geleceği düşünerek planlamalar yapmamız lazım. Bunu acı bir şekilde gördük, görüyoruz. Ama inşallah bunlardan ders çıkararak yolumuza devam ederiz”diyen Meclis Başkanı,  “Bozkurt’ta yaşanan şeyi görüyoruz. Ezine Çayı’nın etrafındaki alanlar hasar gördü, vefatlar orada görülüyor. Oradaki yapılaşmaya izin verilmemeliydi veya insanlar da orada yapılaşmayı düşünmemeliydi” diye konuştu.

Savunma Bakanlığı görüntüleri yayınladı

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın verdiği bilgiye göre Sinop Türkeli’nde devam eden kurtarma çalışmalarına destek sağlayıp mahsur kalan vatandaşların ve araçlarının tahliyesi için iki geminin yola çıktığını bildirdi.

Bakanlık, ayrıca Göktürk-1 Keşif Uydusu’nun, Sinop ve Kastamonu’daki felaketi sonrası uzaydan elde ettiği görüntüleri yayınladı.. Çekilen görüntüler arama-kurtarma ve hasar tespit çalışmalarında kullanılmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kastamonu, Bartın ve Sinop illerimizde sel felaketinden etkilenen bölgeleri Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan etti. Cuma günü sel bölgesini ziyaret eden Erdoğan, “AFAD başta olmak üzere Kızılayımızla birlikte tüm araç gereçlerle buradayız. Ne gerekiyorsa yaptık, yapıyoruz, yapacağız. 4 bin 760 personel, 19 helikopter, 1 İHA, 66 ambulans, 41 UMKE, 630 hizmet aracı, 437 iş makinası ve pek çok araç gereç sahada faaliyet gösteriyor.” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu sel gölgesini bugün ziyaret ederken, partinin Grup Başkanvekili Engin Altay kayıp sayısının açıklanandan daha fazla olduğunu söyledi.

Yardım kampanyası

Yangın ve sel afetlerinden zarar gören vatandaşlar için yardım kampanyası başlatılmasına ilişkin karar, bugün Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kampanyaların koordinasyonunu AFAD yapacak.

Erdoğan, 14 Ağustos günü gerçekleştirilmesi planlanan AKP 20. kuruluş yıl dönümü etkinliklerinin de yangın ve sel felaketleri nedeniyle ertelendiğini söyledi. 

AFAD’dın verdiği bilgilere göre 11 Ağustosta başlayan aşırı yağışlar sonucunda Bartın ili Ulus ilçesi, Kastamonu ili Azdavay, İnebolu, Bozkurt, Küre ve Pınarbaşı ilçeleri ve Sinop ili Ayancık ilçeleri selden etkilendi. 

Selin en şiddetli vurduğu yer, Bozkurt ilçesi oldu. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile Bozkurt’taki AFAD Koordinasyon Toplantısı’nın ardından gazetecilere açıklama yapmıştı. 

Durumu geçtiğimiz yıl Giresun’un Dereli ilçesinde yaşanan sel felaketiyle kıyaslayan Soylu,”Benim gördüğüm en ağır sel felaketi burası, Dereli’de karşı karşıya kaldığımız felaketin 5 misli diyebiliriz. Buranın bir özelliği var, etki alanı geniş. Aynı zamanda vatandaşlarımızın karşı karşıya kaldığı risk yüksek” demişti.

Bu arada Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Twitter hesabından ülkedeki tüm orman yangınlarının kontrol altına alındığını söyledi.

Muğla, Antalya, Uşak, Adana, Isparta, Denizli, Aydın’da meydana gelen yangınlarda birçok mahalle ve ilçe tahliye edildi. 

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

14 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

1 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

2 gün ago