Siyaset

Muhalefetten Erdoğan’a: Yönetemiyorsun. Seçime gidelim

CHP lideri Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Lideri Akşener ikili görüşmenin ardından seçim çağrısı yaptı. (Foto: CHP)

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a “Çekil, seçime gidelim” çağrısı yaptı. Çağrı, iki liderin “gündemdeki aciliyet üzerine” yaptığı olağanüstü toplantı ardından yapıldı. 

Görüşmenin ardından basın açıklaması yapan Kılıçdaroğlu Erdoğan’a seslendi, “ülkeyi yönetemiyorsunuz, daha fazla savurmayın, bir an önce seçime gidin, yeni bir hükümet gelsin doğru dürüst bu ülke yönetilsin,” dedi. 

Kılıçdaroğlu’nun ardından söz alan Akşener de çağrıya katıldı

“Acil seçim çağrısına katılıyorum. Seçimden başka yapacak çare yok”, diyen Akşener, “ (sorunları) ortadan kaldırmanın yolu seçimin yapılması, hür ve tarafsız biçimde seçim yapıp milletimiz kimi tercih ediyorsa ona saygı duyup bir seçim yapılması lazım. Kılıçdaroğluna katılıyorum,” diye ekledi. 

Ankara’da siyaset 17 Kasım öğle saatlerinden itibaren karıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AK Parti Meclis Grubunda 18 Kasım’daki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını ima ederek faizlerin düşmesinden yana olduğunu söylemesi ile güne 10,40 lira ile başlayan dolar kuru, akşam saatlerinde 10,60’a çıktı. Erdoğan’ın Saadet lideri Temel Karamollaoğlu ile görüşmesinde yüzde 50+1 rahasızlığını doğrular nitelikte konuşması ardından MHP lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan’la görüşmek için Beştepe’ye, Cumhurbaşkanlığına gitti. Bu görüşmeden kısa süre sonra da Kılıçdaroğlu, Akşener ile görüşmeye gitti.

Yüzde 50 artı 1 tartışması

Ekonominin gidişhatı dışında Erdoğan’ı zorlayan bir konu da yüzde 50+1 krizi.

Yüzde 50+1 tartışması Saadet lideri Karamollaoğlu’nun Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından Gazete Duvar’a verdiği demeçte Erdoğan’ın cumhurbaşkanı seçilmek için gerekli olan %50 artı 1 koşulundan rahatsız olduğunu belirtmişti. Bu değerlendirme, siyasetçilerin ardı ardına yorum yapmasına sebep oldu. 

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, “Anayasa toplantısında 50+1’in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye’yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum. Yüzde 50+1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak.” dedi. 

MHP lideri Bahçeli, Çiçek’in bu çıkışına tepki göstererek, MHP’nin 2018 seçiminde AK Partiyle Cumhur İttifakı içinde Meclis’e girmesini sağlayan yüzde 50+1 koşulu için “Bu sistemin demokratik meşruiyet temeli” dedi. 

YetkinReport

Recent Posts

Kobani: Ağır cezaların ötesinde bir siyasi davanın anatomisi

Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi 16 Mayıs’ta Kobani Davasında ağır ceza yağdırdı. En çok öne…

3 saat ago

Erdoğan 28 Şubat generallerinin cezalarını kaldırdı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 28 Şubat davasında ceza alan ve aralarında Çevik Bir, Çetin Doğan…

5 saat ago

Türkmen gazı gelsin ama nasıl geleceğini bilelim

Genellikle ülkeler arasında imzalanan mutabakat muhtıralarına şüphe ile bakıyorum. Zira, genellikle niyet beyanının birazcık ötesinde…

6 saat ago

Kobani davasında karar: Yüksekdağ’a 30 ve Demirtaş’a 42 yıl hapis

Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski eş-başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da aralarında bulunduğu 108…

24 saat ago

ABD’yle İsrail-Hamas üzerine ayrım derinleşiyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 15 Mayıs’ta TBMM’de Hamas’ın Gazze’de “Anadolu’nun ileri hat savunmasını” yaptığını söylemesinden birkaç…

1 gün ago

Yargıtay Başkanı seçimi: Ömer Kerkez’in sözleri umut veriyor mu?

Yargıtay’ın toplam 324 üyesinden 193’ünün oyları ile Ömer Kerkez 2028 yılına kadar dört yıl görev…

1 gün ago