Hayat

Kadın Örgütleri Dayanışma İçinde Hedeflerine Yürüyor

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Finlandiya Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü’ne layık görüldü. Platform temsilcisi Gülsüm Kav, ödülünü “özgürlüğü için mücadele eden kadınlara” adadı.

Kadın örgütlerinin, 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” için eylem ve faaliyet hazırlıkları sürerken çok değerli bir ödülün haberi geldi.

Finlandiya Uluslararası Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Ödülü bu yıl Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’na verildi.

Finlandiya Hükümeti tarafından verilen ödülü, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına Platform Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ve Platformun Genel Sekreteri Fidan Ataselim Finlandiya Başbakanı Sanna Marin’in elinden aldı.
Gülsüm Kav, “bugün burada olmamızın asıl kahramanlarına; dünyada ve Türkiye’de özgürlüğü için mücadele eden tüm kadınlara teşekkür ediyorum” diyerek aldı ödülü.

Türkiye’de kadın cinayetlerini durdurma mücadelesi 11 yıldır devam ediyor. Platform, 2010 yılından itibaren kadın cinayeti verilerini kamuoyuna açıklıyor.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun dijital anıtındaki sayı ne yazık ki her gün artıyor. Bugün itibariyle 2021 yılında şiddet neticesinde ölen kadın sayısı 350.

Platformun Ekim ayı raporuna göre bu ay 18 kadın cinayeti işlendi, 19 kadın şüpheli bir şekilde ölü bulundu. Öldürülen 18 kadından 12’sinin hangi bahaneyle öldürüldüğü tespit edilemedi, 6’sı da boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, evlenmeyi reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi hayatına dair karar almak istemesi bahanesi ile öldürüldü. 

Gülsüm Kav ödül törenindeki konuşmasını şu sözlerle bitirdi: “Kadınların şiddetten kurtulduğu bir hayata kavuşması kamusal ve bütünsel bir mücadele gerektiriyor. Amacımız kadın cinayetlerini durdurmak, kadınların tümüyle şiddetten kurtulduğu, tam olarak eşit ve özgür yaşadığı bir dünyaya kavuşmaktır. Bunun için hiç kimsenin eşitsizlik, baskı ve sömürüye maruz kalmadığı başka bir dünyayı yaratmamız gerekiyor. Böyle bir dünyaya kavuşana kadar hep birlikte mücadeleye devam edelim.”

Kadınların şiddetten kurtulduğu bir hayat için hayatın her alanında mücadele gerekiyor. Bunun için çalışan kadın örgütlerinin mücadelesi de pek çok kulvarda sürüyor. Örneğin siyasette kadın temsiliyetini savunmak için 24 yıldır emek veren, KA.DER- Kadın Adayları Destekleme Derneği, 25 Kasım için, destek veren belediyelerin bilbordlarında 6284 sayılı kanunu öne çıkardı. Şiddet uygulayanlara uzaklaştırma, yakın koruma gibi birçok tedbiri düzenleyen, birçok hak tanıyan ve kadın örgütlerinin yıllarca süren mücadelesi sonucu yürürlüğe giren 6284 sayılı kanun etkin uygulandığı takdirde kadınları koruyor. Kadınları korumak ve şiddeti önlemek için getirilen 6284 sayılı kanunun yasalaşması İstanbul Sözleşmesi’nin imzalanmasının ardından mümkün olabilmişti. Kadınlar 6284’ün hakkıyla uygulanmasını istiyor. 

KA.DER, İstanbul Sözleşmesi uyarınca hazırlanan 6284 sayılı Kanun’un uygulanması için kampanya başlattı

Kadın siyasetçilerin eşit olarak yer aldığı Meclis talebi artık görmezden gelinemez

Siyasette kadın temsilinin artırılmasının, kadın erkek eşitliğinin her alanda gerçekleşmesini kolaylaştıracak bir unsur olarak öneminin altını çizmek gerekir. Örneğin, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde güçlendirilmiş parlamenter sistem için bir araya gelen 6 muhalefet partisinin temsilcileri arasında bir tek kadın siyasetçi bulunmuyor. 

Türkiye’nin köklü kadın örgütlerinden biri olan KA.DER bu durumun partilerin kadına bakışının bir göstergesi olarak kabul ettiklerini ifade etti ve durumu sert bir dille eleştirdi. 

Yapılan açıklamada KA.DER temsilcileri şu ifadeleri kullandı: “Altı muhalefet partisinin temsilcileri bir arada. Nasıl daha adil, daha eşit ve daha demokratik bir düzen kuracaklarından bahsediyorlar. Ama masada tek bir kadın temsilci yok.”

Muhalefet partileri bu görüntüyle, iktidar partisi ile benzerlik göstermişti. 2023 seçimlerine giden yolda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla AK Parti bünyesinde kurulan strateji ekibi de 7 erkekten oluşuyor. 

KA.DER’in ise bu “masaların” demokratik olamayacağının altını çiziyor:

“Biz bu masaların demokrasi getirmeyeceğini biliyoruz. Siz yanlışınızı ne zaman fark edeceksiniz? Muhalefet olarak belirlediğiniz ortak ilkelerinizde eşit temsil konusuna ne zaman yer vereceksiniz?” 

Mecliste Parlamenter Sistem için çalışma yürüten 6 muhalefet partisi temsilcileri arasında bir tek kadın bulunmuyor.

Yerel Yönetimlerde Kadın

Siyaset içinde kadınların rolünün güçlendirilmesi, KA.DER’in faaliyetlerinin ana konusunu oluşuturuyor. Ancak yalnızca temsiliyet değil, farkındalık yaratmak da bir o kadar önemli. 

Örneğin, KA.DER, Edremit Belediyesi ve Avrupa Yerel Demokrasi Ajansı’nın (ALDA) ortağı olduğu ve Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında desteklenen “Yerel Yönetimlerde Kadınları Güçlendiriyoruz” projesinin de yürütücülüğünü üstlendi. 

Bu projede yer alan Türkiye’nin 10 farklı ilinden belediyeler ‘Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzaladı. 12 ay sürecek projede, belediyelerin personelinin, sivil toplum temsilcilerinin ve vatandaşların kadın erkek eşitliği konusunda güçlendirilmesi ve “eşit vatandaşlık” konusunda farkındalığının arttırılması hedefleniyor.

Projenin ana yürütücüsü KA.DER Genel Başkanı Nuray Karaoğlu projenin çıkış noktalarını şu şekilde vurguladı: “Yerelde daha eşitlikçi bir topluma ulaşabilmek adına yerel yönetimlerin gerek politikalarında gerek örgütlenmelerinde gerekse uygulamalarında kadın erkek eşitliğini dikkate aldığında, eşitliğin sağlanması mümkün olacak. Bu anlamda yerel yönetimler için Avrupa Yerel Yaşamda Kadın Erkek Eşitliği Şartı’nı imzalamak önemli olsa bile, bu şartta taahhüt ettikleri gibi belediyeler bunu faaliyetlerine de yansıtmalılar. Bu projede nihai amacımız toplumsal cinsiyeteşitliğinin ana akımlaştırılması yolunda toplumsal cinsiyet eşitliği gözeten belediye- sivil toplum ağı oluşturmaktır.”

Projede Yer Alan Tek Kadın Belediye Başkanı İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet: “Bu projede de eşitsizliği ortadan kaldıracak uluslararası bir şarta imza atarak tüm uygulamalarımızda toplumsal cinsiyete duyarlı ve eşitlikçi hizmet sunulması konusunda çalışmalarımızı bir adım öteye taşıyacağımıza inanıyorum.” dedi ve Şart’ı imzaladı.

Tüm siyasi partilerden kadınlar ortak problemleri tartıştı

KA.DER tarafından organize edilen bir diğer toplantı, AB TACSO 3 Projesi kapsamında gerçekleştirilen “Batı Balkan Ülkeleri ile Siyasette Eşit Temsil Çalıştayı” idi. Kadın temsilini arttırmak adına Kosova, Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Türkiye’den siyasi parti temsilcisi, akademisyen ve aktivist kadınlar, tüm farklılıklarını bir yana bırakarak bir araya geldi.

Toplantının önemli özelliklerinden biri, AKP, CHP, HDP, İyi Parti ve Gelecek Partisi temsilcilerinin bir arada olmasıydı. Kadın dayanışması ne parti, ne de görüş ayrılığı dinledi ve kadınların siyasette daha fazla temsilinin önündeki engeller ve çözüm yöntemleri konuşuldu.

%17 kadın vekil oranı değişmeli!

Türk kadınları artık dünya ortalaması olan %26’nın dahi altında kalan, %17.4’lük kadın milletvekili oranını değiştirmek ve eşit temsili sağlamak için kararlı. Bu kararlılığı görmeyen, dikkate almayan partilerin önümüzdeki seçimde ciddi tepkilerle karşılaşabileceğini göze alması gerekiyor. Çünkü siyasal yaşamın yeni bir yapılanmaya, yeni açılımlara olan ihtiyacını karşılayacak yeni güç kadınlardır ve kadınlar artık eşitliğin ve özgürlüğün sözden gerçeğe dönüşmesini istiyor ve bunun için de durmadan çalışıyor.

Filiz Pehlivan

Makine Mühendisi

Recent Posts

AB Komisyonu Başkanı 1 milyar yolda dedi, Özel sert çıktı: “Türkiye 200 milyar kaybetti”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yeni yönetim döneminde Türkiye'ye ilk ziyareti Suriye'de Esad…

1 gün ago

Trump’ın “Türkiye Suriye’ye çöktü” sözü ve Erdoğan övgülerinin anlamı

Donald Trump’ın “Türkiye Suriye’ye çöktü” ifadesini Türk medyasındaki haberlerin pek çoğunda bulmanız mümkün değil. Trump’ın…

1 gün ago

Asgari ücret, enflasyon ve üretkenlik

Asgari ücret yine gündemimizde. Bu kez temel tartışma konusu asgari ücret ve enflasyon ilişkisi. Asgari…

2 gün ago

İlk Suriye’nin geleceği toplantısından kareler: kim, kiminle, nereye?

Suriye’de gelişmeler baş döndürücü bir hız kazandı. Beşar Esad’ın 7 Aralık akşamı Moskova’ya kaçmasından yalnızca…

2 gün ago

Kılıçdaroğlu ile Suriye’deki son durum ve Suriye siyaseti üzerine

CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi dönemindeki Suriye politikası nedeniyle yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip…

2 gün ago

Suriye’de pek çok “ama” ve “acaba” dolu “geçiş dönemi”

Suriye'de Esad rejimini deviren harekatın hazırlığının bir yıldan fazla bir süredir yapıldığı, Türkiye’nin, ABD’nin ve…

2 gün ago