Siyaset

Türkiye ve Ermenistan normalleşme için özel temsilci atadı

Türkiye’nin önceki Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan karşılıklı ilişkilerin normalleşmesi amacıyla özel temsilci olarak görevlendirildi.

Ermenistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla atılan adımlar kapsamında Türkiye’nin önceki Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan özel temsilci olarak atandı.

18 Aralık’ta Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan’ın, Türkiye ile ilişkilerin normalleşmesi kapsamında özel temsilci olarak atandığı bildirildi.

Ermenistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vaan Unanyan, yaptığı açıklamada, “Ermenistan Parlamentosu Başkan Yardımcısı Ruben Rubinyan, Ermenistan ve Türkiye arasındaki diyalog süreci kapsamında özel temsilci olacak.” ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavşuoğlu da 15 Aralık’ta Türkiye’nin eski Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın ‘Ermenistan Özel Temsilcisi’ olarak görevlendirileceğini açıklamıştı.

Çavuşoğlu, 15 Aralık’ta Birleşik Arap Emirlikleri’nde (BAE) temaslarının ardından yaptığı basın açıklamasında:

“Biz Azerbaycan ile her konuda istişare ediyoruz ve Azerbaycan’ın bilgisi dahilinde bu tür adımları atıyoruz. Kimse Azerbaycan’dan bağımsız ya da ayrı hareket edebilir miyiz diye sorgulamasın. Bir millet iki devletiz. Bunlar olumlu şeyler hepimize faydası olacak,” demişti.

2006-2008 yıllarında Bakanlıkta NATO Genel Müdür yardımcısı olarak görev yapan Kılıç, 2008-2010 yıllarında Beyrut Büyükelçiliği, 2010-2012 yıllarında Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği görevinde bulundu. 2012-2014 yılları arasında Tokyo Büyükelçiliği, 2014-2021 yılları arasında ise Washington Büyükelçisi olarak görev yaptı.

Normalleşme çalışmaları

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 13 Aralık’ta Meclis’teki Dışişleri Bakanlığı bütçesi tartışmaları sırasında yaptığı açıklamada Ermenistan ile ilişkilerin normalleşmesi için karşılıklı temsilciler atanacağını duyurmuştu.

Girişimin Azerbaycan ile “koordine edildiğini” vurgulayan Çavuşoğlu,

“Özel temsilci atıyoruz, büyükelçilik değil. İleride normalleşirse Ermenistan bu son yaşananlardan ders alıp barışı, huzuru tercih ederse yarın büyükelçilik de açılabilir bu normalleşme sürecinde. Bu konuda da yine Azerbaycan’la birlikte karar veririz.” demişti.

Çavuşoğlu’nun bu sözlerinin ardından Ermenistan Dışişleri Bakanlığı sözcülüğünden Ankara’nın adımlarının olumlu karşılandığı mesajı geldi.

Dışişleri sözcüsü Hunanyan, 14 Aralık’ta Ermenistan Ulusal Radyosuna aktardığı mesajında “Türkiye Dışişleri Bakanı’nın ilişkilerin normalleşmesi amacıyla özel temsilci atanmasına ilişkin açıklamasını olumlu değerlendiriyor, Ermeni tarafının da diyalog için özel temsilci atayacağını teyit ediyoruz” dedi.

Çift taraflı girişim ABD tarafından da olumlu karşılandı.

Gergin diplomatik ilişkiler

Türkiye Ermenistan güçlerinin 1993’te Dağlık Karabağ’ı işgal etmesi ardından Ermenistan ile sınırını kapatmış ve Erivan’da büyükelçilik açmamıştı. Azerbaycan’ın 2020’nin Eylül-Kasım ayları arasında Türkiye’nin de desteklediği bir askeri operasyonla topraklarını geri alması ardından ilişkiler farklı bir yola girmişti. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 26 Ekim’de Ankara’nın Erivan’la ilişkilerini normalleştirme yolunun Bakü’den geçtiğini açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 26 Kasım’da Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Nikol Paşinyan ile Soçi’de bir araya gelmiş, konu 3 Aralık’ta Erdoğan ile Putin arasındaki telefon görüşmesinde de konuşulmuştu.

İki ülke arasında 2009 yılında İsviçre’nin arabuluculuğu ile varılan mutabakat, Ermenistan parlamentosunun işgal topraklarından geri çekilme planını kabul etmemesiyle sonuç getirmemişti.

YetkinReport

Recent Posts

AB Komisyonu Başkanı 1 milyar yolda dedi, Özel sert çıktı: “Türkiye 200 milyar kaybetti”

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'in yeni yönetim döneminde Türkiye'ye ilk ziyareti Suriye'de Esad…

5 saat ago

Trump’ın “Türkiye Suriye’ye çöktü” sözü ve Erdoğan övgülerinin anlamı

Donald Trump’ın “Türkiye Suriye’ye çöktü” ifadesini Türk medyasındaki haberlerin pek çoğunda bulmanız mümkün değil. Trump’ın…

11 saat ago

Asgari ücret, enflasyon ve üretkenlik

Asgari ücret yine gündemimizde. Bu kez temel tartışma konusu asgari ücret ve enflasyon ilişkisi. Asgari…

1 gün ago

İlk Suriye’nin geleceği toplantısından kareler: kim, kiminle, nereye?

Suriye’de gelişmeler baş döndürücü bir hız kazandı. Beşar Esad’ın 7 Aralık akşamı Moskova’ya kaçmasından yalnızca…

2 gün ago

Kılıçdaroğlu ile Suriye’deki son durum ve Suriye siyaseti üzerine

CHP’nin önceki Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendi dönemindeki Suriye politikası nedeniyle yeniden gündemde. Cumhurbaşkanı Tayyip…

2 gün ago

Suriye’de pek çok “ama” ve “acaba” dolu “geçiş dönemi”

Suriye'de Esad rejimini deviren harekatın hazırlığının bir yıldan fazla bir süredir yapıldığı, Türkiye’nin, ABD’nin ve…

2 gün ago