Ekonomi

Enflasyon AK Parti iktidarının en yüksek noktasında: 36,08

Enflasyon oranı, Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri en yüksek seviyesine geldi. (Grafik: YetkinReport)

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre 2021 Aralık ayında tüketici enflasyon oranı yüzde 13,58 arttı. Verilere göre 2021 yılında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 36,08 olarak belirlendi. Bu oran AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılından beri en yüksek enflasyon olarak tarihe geçti. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Aralık ayında Tüketici Fiyat Endeksinin bir önceki aya göre yüzde 13,58 arttığını, TÜFE’nin yıllık bazda ise yüzde 36,08’e yükseldiğini açıkladı. Böylece yıllık enflasyon, Eylül 2002’den bu yana en üst düzeye yükseldi.

Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artış ise Aralık’ta aylık yüzde 19,08, yıllık ise yüzde 79,89’a çıktı.

Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılında tüketici enflasyonu %29,7 Üretici Enflasyonu ise %30.8 idi. 

Erdoğan: “Üzüntü ile karşıladık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, eflasyonun yüzde 36 olarak açıklanmasını “üzüntü ile karşıladıklarını” belirtti.

Erdoğan, “Her ne sebeple olursa olsun vatandaşlarımızın böylle bir tablo ile karşı karşıya kalmasından dolayı üzüntülüyüz. Enflasyonu en düşük seviyelere indiren biziz. En kısa sürede tekrar tek haneli rakamlara geriletmekte kararlıyız,” dedi.

Enflasyonun yüksek olduğunu belirten Erdoğan, bunun sebebi olarak küresel emtia fiyatları ve döviz kurundaki dalgalanmaları gösterdi.

Muhalefet tepkili

Muhalefet partileri ise yüksek enflasyona tepki gösterdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti lideri Meral Akşener, Erdoğan başkanlığındaki Ak Parti yönetiminin eknomik politikalarını eleştirdi, rakamların gerçeği yansıtmadığını belirtti.

Twitter’da yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlu, “TÜİK yıllık tüketici enflasyonunu yüzde 36,08 seviyesinde ilan etti. Makyajladıkları rakamlarda bile üretici enflasyonu yüzde 80’e dayanmış. Bu daha az üretim, daha fazla hayat pahalılığı demek. Ey Saraydaki ekonomi dehası, dokunduğun her şeyi eline yüzüne bulaştırdın!” dedi.

Akşener ise “Ekonomi cahili Erdoğan’ın sebep olduğu enflasyon, milletimizin geleceğine ipotek koyarken kendisi bile ne dediğini bilmeden konuşmaya devam ediyor. Kimse merak etmesin ki bu cahil zihniyete rağmen, Hazırız, #enflasyon sorununu çözeriz,” yazdı.

DEVA Partisi Lideri Ali Babacan da enflasyon verilerinin 2021’in son günlerinde başlayan zamlarla örtüşmediğini belirterek Ak Parti yönetimini eleştirdi.

Babacan, “Rakamları Ayarlama Enstitüsü, nam-ı diğer TÜİK, enflasyon oranını açıkladı. Yeni yılın ilk sabahı uyandığımız zamların yakınından bile geçmiyor. Daha evvel çay kaşığıyla verip kepçeyle alıyor demiştim. Ama iktidar artık hiçbir şey vermiyor, sadece kepçeyle alıyor,” dedi.

Bağımsız enflasyon araştırma grubu: Yıllık %82

Bir grup ekonomist ve akademisyen tarafından kurulan ve Türkiye’deki enflasyonu saatlik günlük ve aylık olarak hesaplayan “Enflasyon Araştırma Grubu” ise Aralık ayı enflasyon oranını yüzde 19,35 olarak hesapladı. Grup, günlük fiyat değişimleriyle hesaplanan enflasyonu yıllık olarak yüzde 82,81 olarak hesapladı. 

2021 yılı enflasyon rakamları kabaca o yıl ürünlerdeki fiyat değişimi ile hesaplanıyor. Türkiye, 2021’ün sonunda yaşanan kur krizinin ardından, 2022’nin ilk günlerine yüksek zamlarla girdi. Elektrik fiyatlarına aylık kullanıma göre yüzde 50 ile yüzde 130 zam gelirken, doğal gaza konutlarda yüzde 25, sanayi üretimine yüzde 50 zam geldi. Benzin, motorin zamlandı. Enerji fiyatlarındaki bu artış zincirleme olarak tüm temel ihtiyaç ürünlerine de yansıyacak, Türkiye 2022 yılında 2021 yılının enflasyonunun üzerinde bir fiyatlama ile yaşayacak. 

Memur ve emekli maaş zammı enflasyonun altında

Her yıl bir önceki yılın enflasyon oranına göre belirlenen memur maaş zamları da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla belli oldu.

Erdoğan, kabine toplantısının ardından memur maaşlarında yüzde 28 oranında artış yapıldığını, Ocak ayındaki yüzde 5’lik dönem zammını da yüzde 7,5 olarak belirlediklerini açıkladı. Erdoğan, “Böylece memurlarımızın maaş artış oranını yüzde 30 buçuk olarak belirledik. Hiçbir emeklinin maaşı da 2,500 TL’den az olmayacak,” dedi.

Sendikalar eylemde: Fakirleşiyoruz

Asgari Ücret komisyonu aralık ayında 2022 yılında net asgeri ücreti yüzde 50 oranında arttırarak ayda 4.253 olarak belirlemişti. Gelir ve damga vergileri de asgari ücretten kaldırılmıştı. Bu oran TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon oranından yüksekti. TÜİK’in kasım ayında açıkladığı rakam ise gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle eleştirilmiş, TÜİK’in güvenilirliği tartışma konusu olmuştu.

Sendikalar ise TÜİK verileri ile zamlar arasındaki uyumsuzluk sebebiyle toplu sözleşme sürecinde anlaşma sağlayamıyor. 

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile zam konusunda anlaşamayan Türk Metal Sendikası, ülke genelinde eylem yapıyor. Sendika Başkanı Pevrul Kavlak, 2 Ocak’ta İzmit’te yapılan eylemde,  TÜİK’i eleştirerek enflasyon rakamlarının gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kavlak, “İlan ettiğiniz o gerçekdışı rakamlar yüzünden soframızdaki ekmek küçülüyor, fakirleşiyoruz” dedi.

MESS, 6 ay için yüzde 12, diğer altı ay için enflasyon oranında artış önermişti.

KESK: “TÜİK, düşük ücret politikasının aracı”

Kamu Emekçileri Sendikası KESK de 3 Ocak’ta TÜİK önünde yaptıkları eylemde 2021’de başlayan zamların resmi enflasyona yansıtılmadığını iddia etti.

KESK Ankara Şubeler Platformu Sözcüsü Osman Özyurt, ” resmi verilerin kamu emekçileri, işçiler, emekliler başta olmak üzere halk nezdinde hiçbir karşılığı kalmadı. Çünkü TÜİK çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirdi,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

1 saat ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

1 saat ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

19 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

3 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

3 gün ago