Siyaset

Danıştay Savcısı: İstanbul Sözleşmesi’nin feshi hukuki değil

Türkiye ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nden Mart 2021’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile çekildi. Kadınların ve kırılgan grupların şiddete karşı korunması için düzenlemeler içeren sözleşme özellikle muhafazakar Ak Parti tabanı tarafından Türkiye’nin toplumsal yapısına uymadığı gerekçesiyle eleştiriliyordu. (Foto: Twitter)

Danıştay Başsavcılığı, Danıştay 10. Dairesi’nde görülen İstanbul Sözleşmesi’nden çekilme kararının iptaline ilişkin dava için Daire’ye görüş bildirdi. Görüşte, “Cumhurbaşkanı’nın sözleşmeden çekilme kararının hukuka aykırı olduğu ve iptal edilmesi gerektiği” belirtildi.

Kısa Dalga’dan Kemal Göktaş’ın haberine göre Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan avukat Lalezar Nergiz ve 12 kadın adına açılan davada görüşünü ileten Danıştay Savcısı Elmas Mucukgil, İstanbul Sözleşmesi’nden Cumhurbaşkanı kararı ile çıkılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, kararın iptal edilmesi yönünde görüş bildirdi.

Danıştay Başsavcılığı adına Danıştay 10. Dairesi’ne gönderilen 6 Ocak 2022 tarihli Başsavcılık görüşünde Savcı Mucukgil, feshe dayanak gösterilen cumhurbaşkanı kararnamesinde cumhurbaşkanına açık bir yetki verilmediğini kaydederek, “Sözleşmenin feshedilmesine ilişkin olarak verilen Cumhurbaşkanı Kararı’nda hukuka uyarlık bulunmamıştır. Kararın iptali gerektiği düşünülmektedir”dedi.

Görüşte “Anayasa’nın 87 ve 90. Maddesi dikkate alındığında Cumhurbaşkanının çekilme kararına dayanak gösterilen 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin Cumhurbaşkanına temel haklara ilişkin uluslararası sözleşmelerden çekilme yetkisi vermeyeceği,” dendi.

Mucukgil, yasayla düzenlenmesi öngörülen konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılamayacağını, yasa koyma, değiştirme, kaldırma ve uluslararası anlaşmaların onaylanmasını uygun bulmanın, TBMM’nin görev ve yetkileri arasında olduğunu belirtti.

Görüşte Mucukgil, usulüne uygun şekilde yürürlüğe konan uluslararası anlaşmaların yürürlükten kaldırılmasının da aynı usule tabi kılındığını; bu nedenle, yasa hükmünde olan uluslararası anlaşmaların kaldırılması ya da feshedilmesi için Meclis düzenlemesi gerektiğine dikkat çekti.

İstanbul Sözleşmesi Meclis’te onaylanmasına karşın, Türkiye, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile sözleşmeden çıkmış, karar yargıya taşınmıştı. Danıştay 10. dairesi yürütmeyi durdurma talebini reddetmiş, itirazlar kabul edilmemişti. Bunun üzerine dosyanın esastan görüşülmesine geçilmişti.

Türkiye, Mayıs 2011’de sözleşmeyi ilk imzalayan ülke olmuştu. AKP içinde özellikle 2020’den itibaren tartışmalara ve görüş ayrılıklarına sebep olan sözleşmeden Mart 2021 yılında çekildi.

YetkinReport

Recent Posts

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

10 saat ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

13 saat ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

17 saat ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

18 saat ago

Merkez Bankası faiz oranını sabit tuttu: yüzde 50

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) 25 Nisan'taki toplantısının ardından politika faizi olan bir hafta…

2 gün ago

Bahçeli’nin klibi ve bir soru: Erdoğan Anayasayı kiminle değiştirecek?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin 24 Nisan akşamüzeri MHP resmî sitesinde yayınlanan video klibi sadece…

2 gün ago