Ekonomi

Enflasyon yükselmeye devam ediyor: Yıllık 48,69

TÜİK verilerine göre son iki yılda TÜFE’de yaşanan değişim grafikte görülüyor. (Grafik: TÜİK)

Türkiye İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Ocak ayında yüzde 11,10 arttı, yıllık bazda yüzde 48,69 oldu. Bu rakam Nisan 2022’en bu yana en yüksek enflasyon oranına işaret ederken bağımsız Enflasyon Araştıma Grubu (ENAGrup) yıllık bazda enflasyonun yüzde 114.87 arttığını açıkladı.

TÜİK’e göre yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ise yıllık yüzde 93,53, aylık yüzde 10,45 arttı.

Bir grup akademisyen tarafından Türkiye’deki enflasyonu saatlik, günlük ve aylık değişimlere göre hesaplayan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) verilerine göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Ocak ayında yüzde 15,52 arttı, ve son 12 aylık artış oranı yüzde 114,87’yi buldu.

ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) ve TÜİK ana harcama grup enflasyon oranları
Grafikte ürün alt-grup enflasyon oranları verilmiştir. (Grafik: ENAGrup)

Bir önceki yıla göre ulaştırma fiyatları yüzde 68,89, gıda ve alkolsüz içeceklerin fiyatları yüzde 55,61, ev eşyası fiyatları ise yüzde 54,53 artış gösterdi. Aylık artışlar ise alkollü içecekler ve tütünde, konut ve ev eşyasında daha yüksek çıktı.

Aralık ayında yüzde 36 olarak açıklanan TÜFE verileri, 2002 yılından bu yana kaydedilen en yüksek enflasyon oranı olarak kayda geçti.

Nebati: “Nisan ayında yüzde 50’yi göreceğimizi sanmıyorum”

Verilerin açıklanması öncesinde açıklama yapan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ise enflasyonun Nisan ayında “yüzde 50 altında” olacağını, TL’nin ise bu yıl istikrara kavuşmasını beklediğini belirtti.

Nebati, 3 Şubat’ta Japon haber ajansı Nikkei Asia’ya verdiği mülakatta “Yüzde 50’yi göreceğimizi sanmıyorum. Umarım yanılıyorumdur,” dedi.

Türkiyenin önünde “ciddi bir enflasyon problemi” olduğunu söyleyen Nebati, Dünya’da da benzer problemlerin yaşandığını sözlerine ekledi.

Hazine ve Maliye Bakanı, “Enflasyonun Ocak’ta yüksek olmasını bekliyoruz. Sonrasında bir süre daha seviyesini koruyacak. Yaz aylarında toparlanmaya başlayacak ve Aralık’ta baz etkisiyle radikal bir düşüş gösterecek,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

7 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

9 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Olumlu havada geçti, iade-i ziyaret olabilir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

9 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

1 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago