Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önümüzdeki hafta maske zorunluluğunun ne zaman kaldırılacağı dahil önemli açıklamalar yapacağını söyledi. Çünkü geçen hafta zirveye ulaşan Covid-19 salgının 2-3 haftaya dek azalacağını tahmin ediyordu. Bakan Covid salgının seyrinde olumlu gelişmeler olduğunu söylediği 17 Şubat günü 258 kişinin öldüğünü de açıkladı. Salgının başından bu yana resmî kayıtlara göre Covid kaynaklı ölümler 91 bin 600’ü aştı, 100 bin sınırına ilerliyor. 16 Şubat’ta da 271 kişi ölmüştü, resmî kayıtlara göre. Her gün orta büyüklükte bir yolcu uçağı dolusu insan ölüyor. Böyle düşününce insanın tüyleri ürperiyor.
Sağlık bakanının olumlu gidiş olarak görse de Türkiye’deki Covid ölümleri, aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere artmaya devam ediyor.
Üstelik test ve filiyasyon denilen bulaşma saptamasının yeterli olmamasına rağmen; gerçek sayının bunun çok üzerinde olabileceği tıp uzmanlarınca ifade ediliyor.
İpin ucunu bırakmaya hazırlanan sadece Türkiye değil. Türkiye ve İtalya gibi her gün orta büyüklükte bir uçak dolusu insanın Covid-19 nedeniyle öldüğü ülkeler grubunda yer alan Almanya’da durum pek farklı değil. Eşi Özlem Türeci’yle birlikte Covid aşısını geliştiren Uğur Şahin’in hastalığın daha 10 yıl devam edebileceği kötü haberini verdi. Yine 17 Şubat’ta. Aynı gün Almanya Başbakanı Olaf Scholz önlemlerin kademeli olarak kaldırılacağını açıkladı. Almanya’da kapalı kamu alanlarında maske zorunluluğunun kaldırılması için protesto gösterileri yapılıyor. Görünürdeki gerekçe “özgürlük”.
Buyurun, aşağıda Almanya’daki Covid kaynaklı ölümlerin artışını gösteren grafik; azaldığı filan yok.
Görülebileceği gibi ölümler devam ediyor ama hükümetler kısıtları gevşetiyor. Adeta “Aşılı olan hafif atatıyor, gerisi de artık sorunumuz değil” der gibiler. Aşağıdaki grafik de 1 Şubat itibarıyla bütün önlemleri kaldıran Danimarka’da, önlemleri kaldırdıktan sonra ölüm sayılarındaki tırmanışı gösteriyor.
Bu grafikler Worldometer sitesi tarafından ülkelerin resmen Dünya Sağlık Örgütüne bildirdiği ölüm vakaları üzerinden yayınladığı günlük verilere dayanarak çizildi.
Peki, nedir bu hükümetlerin derdi?
Aslında basit: ticaret durmasın. Covid salgınından darbe yiyen kapitalist ekonomilerin yeni sağlık önlemleriyle ticaretin yavaşlamasına tahammülü kalmadı.
Halkların önlemlerden bıkarak huzursuzlanmaya başlamalarının dabir etkisi var elbette.
Bu nedenle Uğur Şahin’a kulak vermeleri zor.
Onun yerine Bill Gates’e kulak veriyorlar. Microsoft’un kurucusu Gates salgının “doğru adımlar atılırsa” 2022 sonuna dek biteceğini söylüyor. Gates’in 2021 başında hastalığa 2022 Mart’ına dek ömür biçmiş olduğunu unutuyorlar. Mart geldi çattı ama hastalık öldürmeye devam ediyor.
Bu da dünya çapında hastalığın artaran oranda öldürmeye devam ettiğini gösteren grafik aşaığda.
Hükümetler, batılı hükümetler Gates’e inanmayı tercih ediyor, çünkü Gates hastalık geçmediği halde, “geçti artık, ticaretinize bakın” diyor.
Yani öldüren sadece koronavirüs Covid-19 değil. Kapitalist ekonominin ticaretin durmaması gerektiği esası da öldürüyor dünya hükümetlerinin desteğiyle.
Ama bu artış grafiklerini tersine çeviren bir örnek de var.
O da hastalığın çıkıp dünyaya yayıldığı Çin.
Çin başta ne olduğunu tam da anlayamadığı hastalık nedeniyle çok kayıp verdi.
Sonra katı önlemleri tavizsiz uygulamaya başladı. Ölüm sayıılarını kontrol alına aldı. Grafiği tersine çevirdi.
İşte Çin’in diğer ülkelere örnek olması gereken Covid ölüm grafiği:
Bence maskelerinizi atmakta acele etmeyin. Aşılarınızı olun. Kapalı yerlerde kalabalıklara girmekte dikkatli olun. Hastalık devam ediyor.
Biyoçeşitlilik, gezegenimizdeki yaşamın en karmaşık ve hayati yönlerinden biri olarak tanımlanabilir; gezegenin sağlığı için oksijen,…
TBMM'de kabul edilen 7537 sayılı kanun ile engelli araç alımına yeni kısıtlamalar getirildi. Düzenlemeye göre,…
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon hesaplamalarını açıkladı. TÜİK'in rakamlarına göre Aralık'ta Tüketici Fiyat…
İmralı'da PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüşen DEM Parti heyeti, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM)…
Bundan beş sene kadar önce, bir TBMM kabul resminde, o zaman İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya…
Toplum Çalışmaları Enstitüsü'nün 1.500 kişiyle gerçekleştirdiği son araştırma, Türkiye'de seçmenin yüzde 62,9'unun ülkenin "kötü" ve…