Siyaset

Türkiye Ukrayna’da ateşkes için diplomasiyi hızlandırdı

Ankara, Ukrayna’da ateşkes sağlanması için diplomatik temaslarını arttırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky’nin ardından 6 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek.

Türkiye, Rusya’nın Ukrayna işgalinde ateşkes ilan edilmesi için diplomatik temaslarını arttırdı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 6 Mart’ta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Antalya diplomatik forumuna çağrısı Rusya yetkililer tarafından olumlu karşılanırken, Cumhurbaşkanlığı düzeyinde Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık ile görüşmeler sürdürülüyor.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın 5 Mart’ta yaptığı açıklamada Erdoğan’ın Putin ile 6 Martta görüşeceğini duyurdu. Kalın, açıklamasında “Acil Ateşkes için Türkiye üzerine düşeni yapmaya hazır” dedi.

Kalın, “Rus tarafının müzakere masasına şans vermesi gerekiyor. Ne mesaj vermek istiyorlarsa verildi. Daha fazla zarar verilmemeli. Masada müspet sonucun çıkmasına müsaade etmeleri gerekiyor,” dedi.

Erdoğan Zelensky ile görüşmüştü

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali 10. gününe girerken, iki taraf iki kere bir araya gelmiş, görüşmeler neticesinde Ukrayna’da işgal altındaki iki şehirde insani koridor oluşturulması için ateşkes ilan edilmesi için anlaşmaya varılabilmişti.

Ankara, Rusya’nın işgalinde ateşkes için diplomatik temaslarını sürdürüyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan 4 Mart’ta Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelensky ile telofonda görüşmüştü.

Zelensky Twitter hesabından yaptığı açıklamada “Tutarlı desteği için Türkiye’ye minnettarız. Rusya Federasyonu tarafından devam eden saldırganlık ve nükleer terörizm hakkında bilgi verildi. Düşmanlıklara bir son vermeliyiz,” ifadelerini kullanmıştı.

ABD-Birleşik Krallık ile görüşmeler

Erdoğan ayrıca aynı gün Birleşik Krallık Başbakanı Boris Johnson ile de görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan görüşmede “Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının derhal sonlandırılması ve acilen ateşkese gidilmesi için çaba göstermeyi sürdürdüklerini” ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın da ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman ile Dolmabahçe Ofisi’nde görüştü. Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğünden yapılan açıklamaya göre görüşmede, “taraflar arasında yürütülen müzakerelerin sonuç vermesi için ortak çabaların artırılması hususunda mutabık kalındı.” Türkiye’nin taraflarla sürekli temas halinde bulunduğu ve müzakerelere ev sahipliği yapmaya hazır olduğu ifade edildi.

Çavuşoğlu’nun ateşkes görüşmesi davetine Rusya’dan olumlu yanıt

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu 4 Mart’ta gerçekleşen Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin olağanüstü nitelikli NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında düzenlediği basın toplantısında Ankara’nın iki ülke yetkililerini, “en azından bakanlar düzeyinde” bir araya getirme çabası olduğunu belirtmiş, bakanları 11-13 Mart’ta Antalya’da gerçekleştirilecek Antalya Diplomatik Forum’una (ADF) çağırmıştı.

Çavuşoğlu, “Savaşın başlamasından önce her iki Dışişleri Bakanını da Antalya’da bir araya getirmeyi planlıyorduk. Ukraynalılar bu savşa ortamında gelebilirler mi bilmiyorum. Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov da Antalya’ya geleceğini teyid etti. İki tarafı da bakanlar düzeyinde bir araya getirmeyi temenni ederiz,” demişti.

Anadolu Ajansı’nın aktardığına göre, Rusya eski Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Rusya’nın Birleşmiş Milletler Cenevre Ofisi nezdindeki daimi temsilcisi Gennady Gatilov Cenevre’de yaptığı açıklamada Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba’nın ADF’de bir araya gelmesine destek vererek “(İki Bakanın bir araya gelmesi) iyi bir şey, Herhangi bir müzakere ve toplantı iyi bir şey” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

10 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

10 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

13 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

14 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

16 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago