Ekonomi

Enflasyon yıllık yüzde 61’e yükseldi

Enflasyon giderek artıyor. TÜİK verilerine göre Mart ayı enflasyonu ile birlikte yıllık enflasyon yüzde 61’e yükseldi. ENAGrup ise yıllık enflasyonu yüzde 142 olarak hesaplıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayı enflasyon oranlarını açıkladı. Buna göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 61,14, aylık ise yüzde 5,46 artış gösterdi. Bağımsız Akademisyenlerden oluşan Enflasyon Araştırma Grubu (ENAGrup) verilerine göre ise yıllık TÜFE yüzde 142,63, aylık ise yüzde 11,93 arttı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Bursa’da yaptığı konuşmada yüzde 61 enflasyonun “problem” olduğunu ancak ekonominin iyiye gittiğini, ülkenin “faiz kıskacından kurtulduğunu” söyledi.

Nebati, “Enflasyon şu anda %60’ın üzerinde, problem mi, problem ama faiz kıskacından da çıkarttık. Enflasyonun üzerinde faiz oranıyla işlem yapılmıyor, bankacılık sektöründe selektif kur politikaları ile iş dünyasının önünü açacak adımlar atılıyor. Bundan sonra yapmamız gereken şey fiyatlardaki davranış bozukluğunun giderilmesiyle, makro ekonomik göstergelerdeki iyileşme ile yatay geçişten sonra daha makul bir enflasyon sarmalından çıkacağımız döneme gireceğiz,” dedi.

Nebati, Kur Korumalı Mevduat Hesabı Programı ile birlikte döviz kurunda stabilizasyon sağlandığını belirterek “yüksek büyüme oranları istihdam piyasasına da olumlu yansıdı. Göstergeler yurt içi iktisadi faaliyetin güçlü seyretmeye devam ettiğini gösteriyor,” dedi.

Yİ-ÜFE yüzde 114

TÜİK verilerine göre Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (YiÜFE) ise yıllık yüzde 114, aylık yüzde 8,19 arttı. TÜFE’de 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 5,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 29,88 artış gerçekleşti. Yİ-ÜFE ise 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre yüzde 9,19, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 29,31, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 114,97 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 64,30 artış gerçekleşti.

TÜFE yıllık değişim oranları (%), Mart 2022 (Grafik TÜİK)

Yıllık en en yüksek artış ulaştırma gıda ve alkolsüz içecekler

Yıllık en düşük artış %15,08 ile haberleşme ana grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla %26,73 ile eğitim, %26,95 ile giyim ve ayakkabı ve %34,95 ile sağlık oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, %99,12 ile ulaştırma, %70,33 ile gıda ve alkolsüz içecekler, %69,26 ile ev eşyası oldu.

TÜFE ana harcama gruplarına göre yıllık değişim oranları (%), Mart 2022 (Grafik: TÜİK)

Aylık TÜFE’ye göre Mart ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 1,78 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 1,84 ile konut ve yüzde 2,78 ile eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Mart ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 13,29 ile ulaştırma, yüzde 6,55 ile eğitim, yüzde 6,04 ile lokanta ve oteller oldu.

Türkiye’de enflasyon geçtiğimiz yılın Kasım ayından bu yana hızla artıyor. Ekonomistler hiper-enflasyon uyarısı yapıyor.

YetkinReport

Recent Posts

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

14 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

3 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

3 gün ago