Siyaset

MGK’dan Güney Sınırlarına Operasyon Açıklaması

Millî Güvenlik Kurulu (MGK), 26 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde toplandı. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye ve Irak’a operasyon sinyalini vermesinin ardından gözlerin çevrildiği Milli Güvenlik Kurulu’nda (MGK) harekat mesajı verildi.

26 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında toplanan MGK toplantısı sonrasında yayımlanan bildiride “güney sınırlarımızdaki operasyonlar milli ihtiyaçların gereği. Terör örgütlerine dönük operasyonlara devam edilecek,” denildi.

Bildiride, “güney sınırlarının terör tehdidinden arındırılması için hali hazırda icra edilen ve edilecek harekatların, Türkiye’nin komşularının toprak bütünlüğünü ve egemenliğini hiçbir surette hedef almadığı, milli güvenlik ihtiyacı olduğu” ifadelerine yer verildi.

Erdoğan 23 Mayıs’taki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada güney sınırları boyunca 30 kilometre derinliğinde güvenli bölgeler oluşturmak için başlatılan çalışmaların eksik kalan kısımlarıyla ilgili yeni adımların da atılmaya başlanacağını duyurmuş, 26 Mayıs’ta yapılacak MGK toplantısını işaret etmişti.

ABD’den MGK açıklamasına yanıt

Erdoğan’ın operasyon sinyalinin ardından ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby açıklama yaptı. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kirby, “Türklerin kuzey Suriye’deki askeri faaliyetlerini artırma niyetinde olduklarını açıklamalarından açıkça endişe duyuyoruz” dedi.

Pentagon sözcüsü Kirby, Suriye Demokratik Güçleri ‘SDG’ ile temas halinde olduklarını, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna operasyon yapmasının sivillerin güvenliği, insani yardım ve İŞİD’e karşı operasyonların devam etmesi üzerinde olumsuz etkisi olacağını söyledi. Kirby, operasyonların “SDG’yi savaştan uzaklaştırabileceğini,” belirtti.

Türkiye, Suriye’de ABD’nin IŞİD’e karşı kara gücü olarak kullandığı operasyon gücü SGD ve SGD’nin silahlı gücünün çoğunu oluşturan YPG’nin terör örgütü PKK’nin uzantısı olduğunu belirterek ABD ve bazı NATO müttefikleri ile Avrupa ülkelerinin SGD ve YPG’yi destekleyerek terörü desteklediğini belirtiyor.

NATO mesajı

Özellikle Finlandiya ve İsveç’in NATO başvurularıyla gündeme gelen PKK/SGD desteği vurgusu MGK bildirisinde de dikkat çekti.

Bildiride, “mensubu olduğumuz uluslararası kuruluşlarda ve ittifaklardaki yükümlülüklerinin gereğini her daim müttefiklik ruhu ve hukukuyla, ahde vefa ilkesine uygun bir şekilde yerine getiren Türkiye’nin aynı sorumluluk ve samimiyeti müttefiklerinden de beklediği vurgulanmış; bilhassa insanlığın ortak düşmanı olan terörizme destek vererek ve himaye ederek uluslararası hukuku açıkça ihlal eden ülkelere bu tutum ve davranışlarına son verme ve Türkiye’nin güvenlik hassasiyetlerini dikkate alma çağrısında bulunulmuştur,” ifadelerine yer verildi.

Doğu Akdeniz ve Libya

Erdoğan’ın Yunanistan Başbakan’ı Kiriakos Miçotakis’in Amerika Birleşik Devletleri’ne ziyaretinin ardından yaptığı sert eleştirilerin ardından Milli Güvenlik Kurulunda Yunanistan’ın Ege denizindeki faaliyetlerine yer verildi. Açıklamada “Bu noktada uluslararası hukuku ve taraf olduğu anlaşmaları ihlal eden Yunanistan’ın Ege denizinde tedricen artan kışkırtıcı eylemleri ve işbirliği anlayışıyla hareket edilmesi gereken ittifakları istismar etmeye yönelik gayretleri ele alınmış, milletimizin hak ve menfaatlerinin korunması hususunda kararlı tutumumuzun tavizsiz bir şekilde sürdürüleceği vurgulanmıştı” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada ayrıca Libya’daki gelişmelerle ilgili “Libya’da sağlanan istikrar ile ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasının ve yeni çatışmalara yol açabilecek adımlardan kaçınılmasının önemi vurgulanmış, halkın beklentileriyle uyumlu bir şekilde milli uzlaşı temelinde adil, hür ve muteber seçimlerin tüm Libya sathında düzenlenmesine duyulan ihtiyaç teyid edilmiştir,” ifadeleri kullanıldı.

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

16 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

17 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

20 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

21 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

23 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago