Siyaset

Erdoğan: “Yunanistan başının çaresine baksın”

Cumhurbaşkanı Cuma Namazı sonrası yaptığı açıklamada “Yunanistan bundan sonra kendi başının çaresine baksın” dedi. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Yunanistan ile Ege Denizindeki adalar sebebiyle yaşanan krizle ilgili sert duruşunu bozmadı. Erdoğan, 17 Haziran’da Cuma Namazı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey toplantılarının yapılmayacağını belirterek “Yunanistan bundan sonra başının çaresine baksın” dedi.

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Dürüst siyasetçi karşımda olmadığı sürece bunlarla bir daha görüşmeyeceğimi, Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantılarımızı bitirdiğimizi, Yunanistan’la yapmayacağız dedik. Bu yıl yapılacak toplantıyı da yapmıyoruz. Bu ne demektir? Bundan daha net açık bir rest olmaz. Böylece Yunanistan bundan sonra başının çaresine baksın” dedi.

İki ülke arasındaki gerginlik Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in 17 Mayıs’ta ABD Kongresinde yaptığı konuşmada üstü kapalı bir şekilde Türkiye’yi eleştirmesi üzerine tırmanmış, Erdoğan “bundan böyle benim için Miçotakis diye biri yok, stratejik konsey toplantıları yapılmayacak,” demişti.

Ege Adaları krizi arttırdı

Türkiye ile Yunanistan arasında Doğu Akdeniz, kıta sahanlığı, göçmen krizi,  Kıbrıs gibi konularda süren kriz Ege Adalarının statüsü sebebiyle şiddetini arttırdı. Türkiye, Yunanistan’ın adaları silahlandırarak uluslararası antlaşmalarla verilen statüyü ihlal ettiğini savunurken, Yunanistan adaların kendi egemenlik alanı içinde olduğunu belirtiyor. Ankara ve Atina karşılıklı açıklamaların tehdit statüsünde olduğunu belirtiyor.

9 Haziran’da İzmir’de gerçekleştirilen Efes 2022 tatbikatı sırasında da sert konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunan yönetimine seslenmiş ” Yunanistan’ı bir asır önce olduğu gibi pişmanlıkla sonuçlanacak hamlelerden uzak durmaya, aklını başına almaya davet ediyoruz. Kendine gel. Türkiye adaların silahlandırılması konusunda uluslararası anlaşmaların kendine tanıdığı hakları kullanmaktan geri durmayacaktır” demişti. Karşılıklı sert mesajlar gerilimi tırmandırmıştı.

Akar ve Miçotakis’ten iletişim mesajı

İlişkiler gerginliğini sürdürürken iki ülkenin savunma bakanları 16 Haziran’da NATO Savunma Bakanları toplantısında bir araya geldi.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos’un görüşmesinin ana konusunu “mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulması, pozitif gündeme odaklanılması, bunun iyi komşuluk ilişkileri ile ikili ve bölgesel işbirliğine sağlayacağı katkı, tansiyonun düşürülmesi için diyaloğun sürdürülmesinin önemi” oluşturdu.

Toplantının ardından iki ülkeden de krizin diplomatik yollarla çözülebileceği mesajı geldi.

Akar, yaptığı açıklamada sorunların “diplomatik yollarla çözülebileceğini” ifade ederken “mevcut sorunların çözümü için iletişim kanallarının açık tutulması önemli” dedi.

Akar, “Yunanistan’da belli siyasiler birtakım emelleri nedeniyle eylem ve söylemlerini sürdürüyor. Bununla birlikte başlattıkları silahlanma çalışmaları var. Bunun Yunan halkına ekonomik yansıması da çok ağır oluyor. Ayrıca ittifaklar peşinde koşuyorlar. Tüm bunlara karşı suhuletle sorunların çözümü için çabalarımızı sürdürüyoruz.” dedi

Miçotakis: İletişim kanalları açık kalmalı

Bunun yanında Kıbrıs adası ziyaretinde bulunan Yunanistan Başbakanı Miçotakis’den de iletişim mesajı geldi. Miçotakis iki ülke arasında tırmanan gerilime rağmen Türkiye’yle iletişim kanallarını açık tutmanın önemli olduğunu söyledi.

Kıbrıs adası ziyareti sırasında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis’le bir araya gelen Miçotakis, “İyi diplomatik uygulamalar kurallarına sığmayan hiçbir şeyi dikkate almayacağız” dedi.

Miçotakis, iki ülke arasında tırmanan gerilime rağmen Türkiye’yle iletişim kanallarını açık tutmanın önemli olduğunu söyledi.

“Bu yaklaşımın doğru olduğuna ve iletişim kanallarını açık tutulmasıyla kısa sürede tansiyonun düşeceğine inanıyorum” diyen Miçotakis, “Bence en zor zamanlarda bile iletişim kanalları kapanmamalıdır” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

6 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

8 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Olumlu havada geçti, iade-i ziyaret olabilir

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

8 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

23 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago