Siyaset

Gezi Davasına şerh düşen hakim Tokat’a atandı

Hakimler ve Savcılar Kurulu’nun (HSK) yayınladığı yaz kararnamesi ile 5426 hakim ve savcı başka ile atandı, 33 ilin başsavcısı değişti. Gezi Davası ve Cemal Kaşıkçı süikasti ile ilgili kararlara şerh düşen hakimlerin atamaları “sürgün” olarak nitelendirildi. 

Halil Koç başkanlığında toplanan HSK 1. Dairesinin yayınladığı kararname ile toplamda 5426 hakim ve savcının görev yeri değiştirildi. 

Gezi Parkı Davasında Osman Kavala için verilen tutukluluk kararına “ölçülü değil” diyerek şerh düşen hakim Kürşad Bektaş İstanbul’dan Tokat’ın ilçesi Turhal’a atandı.

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin davada dosyanın Suudi Arabistan’a gönderilmesine şerh düşen İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Nimet Demir, Kahramanmaraş’a atandı. Halk TV Yazarı İsmail Saymaz’a konuşan Demir, mesleği bırakacağını söyledi.

Gezi Davasına şerh düşen hakim Tokat’a atandı

Gezi Davası’nda işinsanı Osman Kavala’ya verilen ağırlaştırılmış müebbet ve diğer sanıklara verilen 18 yıllık hapis cezasına muhalif kalan ve önceki duruşmalarda Kavala’nın tahliyesi için oy kullanan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi hakim Kürşad Bektaş Tokat’a atandı ve Turhal Hakimliği’nde görevlendirildi. 

Bektaş, karşı oy yazısında sanıkların aleyhindeki telefon dinlemelerinin yasak delil niteliğinde olduğunu, aleyhlerinde başkaca bir kanıt da bulunmadığını belirtmişti.

Osman Kavala’nın tahliyesi için oy veren üye hakim Kürşad Bektaş, gerekçesinde şu ifadeleri kullanmıştı: “sanığın duruma göre ölçülü olmayan tutukluluğun devamı yönündeki çoğunluğun görüşüne katılmayarak, sanığa uygulanacak ölçülü bir veya birkaç adli kontrol tedbiri ile tahliyesi görüşü ve kanaatindeyim.”

Nimet Demir: “Mesleği bırakacağım”

Kararnamede bir diğer dikkat çekici atama İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Nimet Demir’in Kahramanmaraş hakimi olarak atanması oldu.

Kararın ardından gazeteci İsmail Saymaz’ın sorularını yanıtlayan atanmak için bir talebinin olmadığını, kararın Kaşıkçı davasında verdiği şerh kararı sebebiyle olabileceğini düşündüğünü söyledi. Demir, mesleği bırakacağını belirtti: “Ayrılmayı düşünüyorum. Benim kıdemimde olan hakimlerin yeri değil orası.”

Demir gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ile ilgili dosyanın Suudi Arabistana devredilmesi kararına şerh düşmüştü. Demir yazdığı muhalefet şerhinde “Davanın devri sanıklar açısından kendi davalarının yargıcı olmak sonucunu doğuracaktır” demişti.

YetkinReport

Recent Posts

Algı ile gerçek arasındaki Tunceli

Hiç görmemiş olanlar, Yunan tarihçi ve coğrafyacılarının Daranis ve Derksene adını verdikleri bu kadim kenti,…

7 saat ago

Tasarruf planına dair üç soru: Beştepe, belediyeler ve AK Parti ekonomisi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir süredir beklenen kamuda tasarruf önlemlerini 13 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı…

7 saat ago

Miçotakis’in en zor ziyareti

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz 7 Aralıktaki Atina ziyaretini iade etmek…

8 saat ago

Erdoğan ve Miçotakis Ankara’da görüştü: “Hamas üzerine görüş farklılığı”

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis 13 Mayıs'ta Ankara'ya gelerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüştü. Baş…

21 saat ago

Özel: “Tüm ilişki ağları ortaya çıkmadan Soma’ya adalet gelmez”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel Manisa'nın Soma ilçesindeki Eynez Ocağı'nda 13 Mayıs…

1 gün ago

Makam araçlarından yönetici maaşlarına dek: Kamuda israfa tırpan

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, 13 Mayıs’ta yaptıkları ortak…

1 gün ago