Ekonomi

Enflasyon 24 yılın en yüksek seviyesine yükseldi: Yüzde 78

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre enflasyon 1998 yılından beri en yüksek seviyeye ulaştı. Haziran ayında yüzde 4,95 artış gösteren Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 78,62 arttı. Bağımsız Enflasyon Araştırma Grubu ise artış oranını yüzde 175 olarak hesapladı.

TÜİK’in açıklamasına göre TÜFE’de 2022 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 4,95,  bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 78,62 artış gerçekleşti. TÜİK verilerine göre Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise aylık yüzde 6,77, yıllık olarak ise yüzde 138,31 arttı.

TÜFE yıllık değişim oranları (%), Haziran 2022 (Kaynak: TÜİK)

Artışın en yüksek olduğu ana gruplar yüzde 123 ile ulaştırma, yüzde 93 ile gıda ve alkolsüz içecekler yüzde 81 ile ev eşyası oldu.

Enflasyon Araştırma Grubu: TÜFE Yüzde 175

Bağımsız akademisyenlerden oluşan ve günlük bazda fiyat değişimleri üzerinden enflasyon hesaplayan Enflasyon Araştırma Grubu’na (ENAGrup) göre Haziran ayında Tüketici Fiyat Endeksi aylık bazda yüzde 8,31 yıllık olarak yüzde 175 artış gösterdi.

Yüzde 73, 1998’den bu yana görülen en yüksek enflasyon oranı. Eylül 1998’de Devlet İstatistik Enstitüsü tüketici fiyatlarında yüzde 80.4 artış hesaplamıştı. 1997 yılında yıllık enflasyon yüzde 99’a yükselmişti. 1994 yılında ise Türkiye tarihine iz bırakan kriz sebebiyle yüzde 125 enflasyon görülmüştü.

Reuters haber ajansı, Haziran ayında yaptığı ankete göre Türkiye’de Haziran ayında yıllık enflasyon beklentisini yüzde 78 olarak açıklamıştı. Yine aynı ankete göre, enflasyonun yıl sonunda yüzde 70’e gerilemesi bekleniyordu.

Bloomberg HT’nin haberine göre Türkiye dünyanın en büyük 20 ekonomisinde  en yüksek enflasyona sahip ülke. Türkiye’nin ardından ikinci sırada yüzde 51,27 ile uzun süre ekonomik kriz ile mücadele eden Arjantin geliyor.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

5 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

24 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago