Hayat

Türkiye’de Bugün

Kurban Bayramınız Kutlu olsun. Bayramın birinci gününde siyasiler ziyarette bulundu, bayram mesajı yayımladı, Ümit Özdağ’ın Zafer partisi bayramı sakin geçirdi; Bayram klasikleri bu sene de şaşmadı, kurbanlıklar kaçtı, kasaplar yaralandı, araç kuyrukları oluştu; Yöneylem Araştırma AK Parti’nin oyları düşüyor dedi; Fitch Türkiye’nin kredi notunu düşürdü; Rusya Suriye’ye BM yardımını veto etti; ABD’de kongre üyeleri Biden’a mektup yazıp Türkiye’ye F-16 satılmasına karşı çıktı…

Türkiye’de Bugün:  

1- Bayramın birinci gününde siyasiler bayram ziyaretlerinde bulundu, ardı ardına bayram mesajı yayımladı. CHP ve İYİ Parti en çok ziyarette bulunan partiler olurken, Ümit Özdağ’ın liderliğini yaptığı Zafer Partisi’nde Bayram sakin geçti, yalnızca BBP lideri ziyarette bulundu. 

İçişleri Bakanlığı Özdağ hakkında göçmen karşıtı söylemleri sebebiyle halkı kin ve nefrete sevk etmek suçunu işlediği iddiasıyla şikayette bulunmuştu.

Bayram klasikleri:

Bayramın ilk gününde yaralanan acemi kasaplar:

Kaçan Kurbanlıklar:

Kaçmalarına gerek kalmayan İkiz oğlaklar Rüzgar ve Poyraz’ın hikayesi

2- AK Parti’den vazgeçen seçmen kitlesi sayısının arttı. Yöneylem Araştırma Genel Koordinatörü Derya Kömürcü, Gazete Pencere’deki yazısında bu seçmenleri daha çok ‘kararsız’ ve ‘oy kullanmayacak’ seçmen olarak değerlendirdi ve AK Parti oylarının 2002 seviyesinin de gerisine düştüğünü, bu durumun geri dönüşsüz bir kan kaybı olduğunu belirtti

3- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu B+’dan B’ye düşürdü, genel gidişatı da negatif olarak değerlendirdi. 

Artan enflasyon, Merkez Bankası’nın politikaları ve yüksek finansman ihtiyacını negatif gidişhat için gerekçe olarak gösteren kuruluş, Türkiye’nin yıllık enflasyonunun ortalama yüzde 71 olacağını öngördü. 2023 seçimlerine kadar politikada bir değişim beklemedini belirten kuruluş, enflasyonun önümüzdeki yıl ortalama yüzde 57 olacağını öngördü. 

4- Rusya, Suriye’ye yardım gönderilmesini uzatan karar tasarısını veto etti. 

Rusya, Türkiye üzerinden Suriye’nin kuzeybatısına muhaliflerin kontrolündeki bölgede yaşayan yaklaşık 4 milyon kişiye yapılacak insani yardımların 12 ay süreyle uzatılmasına ilişkin teklifi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde veto etti. 

5-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete’de yayımlanan kararlara göre 5 üniversiteye rektör ataması yapıldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayımlanan atama kararlarına göre, Maltepe Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Edibe Sözen, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Kamil Çolak, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Yusuf Yılmaz, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Akın Levent, Sakarya Üniversitesi Rektörlüğü’ne Prof. Dr. Hamza Al getirildi.

6- Ankara’da 5 kamu hastanesi kapatılacak. Etlik Şehir Hastanesi’nin açılmasıyla Ankara’da 5 kamu hastanesi kapanacak. Projenin başlangıcında sağlık hizmeti sonlandırılanlarla birlikte sayı 8’e yükselecek.

7- ABD’de 35 Kongre üyesi, ABD Başkanı Joe Biden’a hitaben kaleme aldıkları mektupta, Türkiye’ye F-16 satışına ilişkin karşı olduklarını açıkladı. Mektupta, “ABD savaş uçaklarının Türkiye’ye satışı Erdoğan’ı bir anda iyi bir müttefike dönüştürmeyecek. Daha ziyade bu silahlar bölgede daha fazla ölüm ve yıkıma neden olacak” ifadeleri yer aldı.

Demokrat Kongre Üyesi Frank Pallone’un Twitter’da kopyasını paylaştığı mektupta “Erdoğan’ın istikrar bozucu eylemleri ve uluslararası hukuk ihlallerini durduracak somut adımlar atılmadan Türkiye’nin ordusunu desteklememeliyiz” ifadeleri yer aldı.

 

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

9 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

17 saat ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

19 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesi: Cumhurbaşkanı CHP’ye iade-i ziyarette bulunacak

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Adalet ve Kalkınma…

19 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

1 gün ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

2 gün ago