Ekonomi

İstanbul’da tahıl koridoru için kritik 4’lü zirve

Ukrayna, Rusya, Türkiye ve Birleşmiş Milletler heyetleri uluslararası gıda krizine sebep olan tahıl probleminin çözülmesi için İstanbul’da bir araya geldi. (Foto: Milli Savunma Bakanlığı)

Türkiye, Rusya Federasyonu ve Ukrayna Savunma Bakanlıkları askerî heyetleri ile Birleşmiş Milletler heyeti Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevk edilmesi için 13 Temmuz’da İstanbul’da bir araya geldi.

Bir buçuk saat süren görüşmenin ardından toplantının içeriği ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba İspanyol El Pais gazetesine görüşmelerin öncesinde verdiği röportajda “Rusya ile anlaşmaya varmak için iki adım kaldı. Son aşamadayız, şimdi her şey Rusya’ya bağlı” dedi.

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov da toplantı öncesinde olumlu mesaj verdi ve “Moskova’nın tahıl sorununu mümkün olan en kısa sürede çözmek için önerilerde bulunduğunu” söyledi.

Tahıl tedariği küresel gıda krizine sebep oldu

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle 20 milyon tondan fazla Ukrayna tahılı Karadeniz’deki Odesa limanındaki silolarda mahsur kalması küresel gıda tedariğinde sıkıntıya sebep oldu ve küresel enflasyonda etken haline geldi.

Ukrayna ve Rusya’nın küresel buğday tedariğinin yüzde 30’unu elinde bulunduruyor.

Rusya aynı zamanda büyük bir gübre ihracatçısı ve Ukrayna da önemli bir mısır ve ayçiçek yağı üreticisi. Bu nedenle ihracatın önündeki engellerin kaldırılması için bir anlaşma yapılması, özellikle gelişmekte olan ülkeler nezdinde gıda güvenliği ve piyasaların istikrara kavuşturulması için hayati olarak görülüyor.

Tarafların talepleri için BM planı

Ukrayna’nın Karadeniz kıyılarına yerleştirdiği ve deniz taşımacılığını zora sokan mayınların kaldırılması görüşmelerin en önemli kalemini oluşturuyor. Ukrayna, oluşturulacak güvenli koridordan Rusya’nın bir saldırı düzenlememesinin garantisini almak istiyor. Rusya ise bu koridordan Ukrayna’ya silah yardımı yapılmaması için garanti istiyor.

Rusya’ya Batı tarafından uygulanan yaptırımlar da deniz ticaretini zora sokan bir kalem. Bu sebeple Moskova’nın “nakliye sigortası, lojistik, nakliye hizmetleri ve bankacılık operasyonları” alanlarında da talepleri var.

Reuters’ın aktardığına göre diplomatik kaynaklar Birleşmiş Milletler tarafından önerilen planın, Ukrayna gemilerinin tahıl gemilerini mayınlı liman sularından içeri ve dışarı yönlendirilmesini içerdiğini belirtti. Kaynaklara göre Rusya, sevkiyatlar hareket ederken ateşkesi kabul ediyor. Birleşmiş Milletler ve Türkiye, Rusya’nın silah kaçakçılığına ilişkin korkularını yatıştırmak için gemileri teftiş etme görevini üstlenmeyi kabul ediyor.

YetkinReport

Recent Posts

MHP’lilere dair kaçakçılık zannını Bahçeli’ye Erdoğan mı söyledi?

Üç MHP milletvekilinin istifası haberi 20 Kasım akşam saatlerinde siyaset kulisine bomba gibi düştü. Beklenen…

9 saat ago

Ankara’da 500 madenci özelleştirmeye karşı kendini madene kapattı

Ankara’nın Nallıhan ilçesinde bulunan Çayırhan Termik Santrali’nde yaklaşık 500 madenci özelleştirme kararına karşı kendilerini maden…

10 saat ago

MHP’de üç vekil istifa ettirildi

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın üç MHP milletvekilinin istifasının istendiğini, istifa…

15 saat ago

MİT Başkanı Kalın CHP’ye gitti Özel ve heyetine sunum yaptı

Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı İbrahim Kalın beraberindeki heyet ile birlikte CHP Genel Merkezi'ne gitti,…

1 gün ago

Avrupa güçlerinin Varşova toplantısı: Rusya’dan kork, ABD’ye güvenme

Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere dışişleri bakanları Polonya Dışişleri Bakanının ev sahipliğinde 19 Kasım’da…

2 gün ago

Nükleer tehdit gölgesinde Erdoğan’dan NATO’ya Rusya uyarısı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in yeni bir nükleer doktrin imzalamasıyla ilgili…

2 gün ago