Categories: Hayat

Türkiye’de Bugün

1 – Hakkındaki dolandırıcılık iddiaları sebebiyle Avusturya’da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz 15 Temmuz’da Amerika’ya iade edildi. Korkmaz’ın avukatı, Amerika’daki davanın ikinci bir Reza Zarrab davasına dönüşme ihtimalinin olmadığını söyledi. 

Avukatı Murat Volkan Dülger, Gazete Duvar’dan Osman Çaklı’ya konuştu:

 “Benim müvekkilimin anlatacak siyasi bilgisi veya siyasilerle içli dışlı ilişkisi yok. Tayyip Erdoğan’la sürekli servis edilen iki fotoğrafı var, başka yok. İnsanların bunu sorgulaması lazım. Madem bu kadar samimi neden üçüncü bir fotoğraf yok? Dolayısıyla politik açıdan Korkmaz’ın söyleyeceklerinden değil, enflasyonlu seçimden korksunlar” dedi. 

Korkmaz, ABD’de dolandırıcılıkla sağlanan 133 milyon doları Lüksemburg ve Türkiye’deki banka hesapları üzerinden akladığı ve elektronik dolandırıcılık yaptığı iddiasıyla yargılanacak. 

ABD’deki süreç nasıl işleyecek? Euronews/Dilek Gül

2 – Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Demir Yumruk Operasyonu’ndaki şüpheli ifade ve tutanaklarının yasadışı Fethullah Gülen yapılanmasına sızdırıldığı iddiaları ile ilgili inceleme başlattı. 

ANKA Haber Ajansı’nın haberine göre Ankara merkezli 29 ilde düzenlenen ve aralarında Erol Evcil’in de bulunduğu 29 şüphelinin tutuklandığı Demir Yumruk soruşturması kapsamında alınan şüpheli ifadeleriyle ilgili haberler üzerinde savcılık incelemesi başlatıldı. 

Ankara Başsavcılığı’ndan konuyla ilgili 16 Temmuz’da yapılan yazılı açıklamada; “Operasyon kapsamında yer alan şüphelilerin ifadesinin halen firari olan FETÖ üyelerine sızdırıldığı ve FETÖ üyelerinin gerçeği yansıtmayan video ve paylaşımlarında bu tutanakları kullandığının tespit edildiği” ifadeleri kullanıldı. 

3 – Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) tarafından verilen öğrenim burslarının geri ödeme planları altında ezilen öğrencilerin sesleri gündem olmayı sürdürüyor. 

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun borçları ödeyemeyen öğrencilere “faizleri ödememe” çağrısı yapmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı konuşmada öğrencilere seslendi. 

  • Erdoğan, “Biz gençlerimizi faize kurban etmeyiz. İlk Kabine toplantımızda bu konuyla ilgili açıklamamızı yapacağız” dedi.
  • Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu: “Kılıçdaroğlu, ‘faiz’ diyor. Faiz ise faize en karşı biziz. Bu bir faiz uygulaması değildir. 351 sayılı Yurt Hizmetleri Kanunu’ndaki fiyat endeksli gelişen bir uygulamadır. Hiçbir konjonktüre öğrencilerimizi kurban etmeyiz. Öğrencilerimiz ve ailelerinin ferahı için gerekeni yapacağız. Her şey hazır, Cumhurbaşkanımız kabine sonrası açıklayacak,” dedi.

4 – 600 tondan fazla asbest taşıdığı iddia edilen ve sökümü halinde Aliağa’da yaşayanların tamamının sağlığını etkileyebilecek Brezilya donanmasına ait gemiye Türkiye’de söküm izni çıktığı öğrenildi. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişiikliği Bakanlığı’nın, Brezilya donanmasına ait Nae Sao Paulo adlı savaş gemisinin Aliağa’da sökümü için Şök Denizcilik adlı firmaya 30 Mayıs’ta izin verdiği ortaya çıktı. 

Uzmanlar, bünyesinde 600 tondan fazla asbest olduğu iddia edilen savaş gemisinin sökümünün ciddi tehlike yaratacağı görüşünde. Asbest Söküm Uzmanları Derneği Başkanı Mehmet Şeyhmus Ensari: “Aliağada yaşayanların tamamını etkileyebilecek hatta öldürebilecek miktarda asbest bombası geliyor” dedi. ANKA

5 – CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Amerika Temsilciler Meclisi’nin Türkiye’ye F-16 satışına kısıtlama getiren düzenlemeyi onaylamasının ardından AK Parti yönetiminin dış politika hamlelerini eleştirdi.
Sosyal medya hesabından açıklama yapan Kılıçdaroğlu, “Yatırımcılarından (sahiplerinden) biri olduğumuz F-35 savaş uçağı projesinden çıkartılmamız ve paramızı geri alamamamız yetmiyormuş gibi, yalvar yakar duruma düşürüldüğümüz F-16 uçaklarını nerede kullanıp nerede kullanamayacağımıza dair şartlar koymaya kalktığını görüyoruz,” ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’ın çevirmeni Fatma Gülham Abushanab için “hanım kızımız” ifadesini kullanması AK Partili yöneticiler tarafından sert eleştirildi. 

6 – Bodrum’un Cennet Koyu’nda gayrimenkul projesine başlayacak olan Cengiz İnşaat açıklama yaptı, “Parselde ağaç kesimi yapmayacağız, 50 bin ağaç dikeceğiz” dedi. 

Bodrumlular ise Cengiz İnşaat sahibi Mehmet Cengiz’e mektup yazarak projeye karşı çıktı: “Yağmacı istemiyoruz. Gelme.”

7 – İngiliz güncel politika dergisi Economist bu haftaki sayısında Türkiye’deki enflasyon sorununu gündemine aldı. Analizde enflasyonun üç haneye yükseldiği, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “harcamaları artıracağının neredeyse kesin” olduğunu öne sürdü. Cumhuriyet, yazıyı haberleştirdi.

8 – Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı’nda ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile bir araya geldi. Görüşmede, iki ülke arasındaki yatırımların artırılması üzerine konuşulduğu aktarıldı.

9 – Benzine indirim geliyor

10 – İsveç basını, Türkiye’nin iadesini talep ettiği yasadışı Fethullah Gülen yapılanması elebaşı olduğu iddia edilen ismin iadesinin İsveç Yargıtayı tarafından reddedildiğini haberleştirdi. AA

Dagens Juridik gazetesinin haberinde, 2018’de İsveç’te oturum izni verilen ve yasadışı yapılanmanın elebaşı olduğu gerekçesiyle Türkiye tarafından iadesi istenilen 48 yaşındaki kişinin iadesinin Yargıtay tarafından durdurulduğu belirtildi.

11 – The Times gazetesi, Birleşik Krallık Muhafazakar Parti başkanlığı ve Başbakanlık için adaylığını koyan ve halen Dışişleri Bakanlığını yürüten Liz Truss’un, Başbakan olması durumunda Ruanda ile yapılan sığınmacı anlaşmasına benzer bir anlaşmanın Türkiye ile yapılması için girişimde bulunacağını yazdı.  Buna göre Türkiye, Ruanda gibi sığınmacıların geri iade edileceği ülkeler arasında olacak.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç iddiaların ardından yaptığı açıklamada,   “Sayın Truss’a atfen basında yer alan bu iddiaların asılsız olmasını ümit ediyoruz” dedi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“8 yıldır dünyada en fazla mülteciye evsahipliği yapan ülkemizin üçüncü ülkelerin talebi üzerine daha fazla yük alması, bunun da ötesinde iltica hakkı konusundaki uluslararası düzenlemelerle bağdaşmayan bir yaklaşımın içinde yer alması sözkonusu değildir. Türkiye herhangi bir ülkenin sığınmacı kampı veya sınır muhafızı olmayacak, üçüncü ülkelerin uluslararası yükümlülüklerini hiçbir şekilde devralmayacaktır. Kaldı ki, bu tutumumuzu, geçtiğimiz yıl Afgan sığınmacılar konusunda çıkan benzer haberlerin ardından da kamuoyuyla paylaşmıştık. Bu çerçevede, tüm ülkeleri, göç konusunda uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmeye ve eşit sorumluluk üstlenmeye davet ediyoruz.”

12- Haftasonu okuması: Füsun Sarp Nebil, tüm dünyada ses getiren Borgen dizisini dünya siyaseti, demokrasi ve kadın deneyimi üzerinden incelikle değerlendirdi

 

YetkinReport

Recent Posts

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

11 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

20 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

21 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

2 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

2 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago