Hayat

İstanbul Sözleşmesi için gözler Danıştay’da

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile İstanbul Sözleşmesinin iptal edilmesine karşı çıkan dernek ve hukukçular bu kararın geri çevrilmesi için açtıkları davaları Danıştay’da savundu. Danıştay’ın önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

İstanbul Sözleşmesinin iptaline karşı açılan davaları inceleyen Danıştay’ın bu günlerde kararını açıklanması beklenirken, bakan müşavirinin derneğinden “mahkemeye müdahale niteliğinde” rapor sunulduğu ortaya çıktı. 

Başkanı halen bakan müşavirliği görevini yürüten Hukukçu Kadınlar Derneği, 7 Temmuz’da müdahillik talebiyle başvurduğu mahkemeye sunduğu raporda İstanbul sözleşmesinin “tehlikeli” olduğunu ve “iptalinin usule uygun olduğunu” savundu. 

Müdahillik dilekçesinde, “Sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile feshi Usule uygundur,” ifadesi yer aldı.

Dernek, “Türkiye’nin sözleşmeyi feshetmesi Esas açısından da isabetli ve yerinde bir düzenlemedir,” görüşünü bildirdi. 

Moroğlu: “Yargıya müdahale niteliğinde”

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı ve İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü Avukat Nazan Moroğlu, Hukukçu Kadınlar Derneği’nin başkanının halen bakan müşaviri olarak çalıştığını hatırlatarak, bu talebin “yargıya müdahale anlamına gelebileceğini” belirtti. 

Moroğlu, dilekçenin “çıkacak kararın ipucu niteliğinde” olabileceğini söyledi. 

200’den fazla sivil toplum kuruluşu ve örgütün İstanbul Sözleşmesinin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edilmesine karşı çıkarak açtıkları davaları inceleyen Danıştay’ın önümüzdeki günlerde kararını açıklaması bekleniyor.

4 duruşma halinde görülen davada kadın örgütleri ve hukukçular, Meclis tarafından imzalanan uluslararası bir sözleşmenin Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile iptal edilmesinin hukuksuz olduğunu savundu, sözleşmeden çekilmenin yarattığı hak kayıplarını mahkemeye sundu. 

Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü ise “hukuk fakültelerinin birinci sınıfında bile öğrenciler bu kararın hukuksuz olduğunu anlayabilir,” sözleri ile kadın derneklerinin davadaki görüşünü yineledi. 

Güllü, iptal kararının Anayasa Mahkemesine taşınmasını beklediklerini, ne karar çıkarsa çıksın kadın örgütlerinin İstanbul Sözleşmesini savunmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.

Rapor: “İstanbul Sözleşmesi tehlikeli”

Cumhuriyet gazetesinden Sefa Uyar’ın  haberine göre dilekçe ile birlikte mahkemeye sunulan raporda Hukukçu Kadınlar Derneği, sözleşmenin imzalanmasının ardından boşanmaların arttığını, sözleşmenin kültürel ve dini değerlerle doku uyuşmazlığı içinde olduğunu savunarak, “İstanbul Sözleşmesi ve toplumsal cinsiyet eşitliği politikasının yanlış ve tehlikeli olduğu kanaatindeyiz,” görüşünü bildirdi. 

Raporda dernek toplumsal cinsiyet eşitliği kavramına karşı çıkıyor ve sözleşmenin “cinsel sapkınlığı normalleştirdiği”, “cinsiyet değiştirmeyi özendirdiği” öne sürülüyor. İslami açıdan kadın ve aile kurumunun özelliklerine de yer verilen raporda “cinsel yönelim” kavramının kullanımının “her türlü sapkınlığın meşrulaştırılması” olarak tanımlanıyor. 

Nermin Pınar Erdoğan

Gazeteci

Recent Posts

Türk-Amerikan aktivist Batı Şeria’da öldürüldü: Ankara’dan “cinayet” tepkisi

Türkiye, İşgal altındaki Batı Şeria'da, İsrail güçleri tarafından vurulduğu iddia edilen Türk-ABD çifte vatandaşı Ayşenur…

13 saat ago

CHP kurultayda kapsamlı tüzük değişikliğini onayladı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) siyasette normalleşme ve parti içi husumet tartışmaları ile gözlerin çevrildiği 20.…

17 saat ago

Kurt Sürüsü: İsrail’in Filistinlileri tek tek fişleme programı

El Cezire kanalının geçen yıl yayınladığı bir Tariq Nafi haberi ile İsrail’in Filistin’i kontrol altında…

18 saat ago

Hükümetin emekçiyle emekliye yeten gücü yandaş sermayeye yetecek mi?

Yeni Orta Vadeli Programın 5 Eylül’de ilanı hem ekonomik krizden çıkış çabaları hem de Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Özel, Kılıçdaroğlu’yla aynı hatada: Erdoğan yeniden aday olamaz

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Kasım 2025’te ya da 2026'nın baharında seçimleri…

2 gün ago

Erdoğan-Sisi: Eski düşmanlar dost olacak mı?

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi, Türkiye'ye yaptığı ilk ziyarette 4 Eylül'de Ankara'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan…

2 gün ago