Hayat

Türkiye’de Bugün

Cumhurbaşkanı Erdoğan KYK borçlarından faizi kaldırdığını açıkladı, CHP lideri Kılıçdaroğlu gündem oldu; HDP’nin tutuklu eski eş başkanı Demirtaş “PKK Türkiye’ye karşı silah bıraksın isterim” dedi, AYM diğer tutuklu eski eş başkan Figen Yüksekdağ’ın seçilme hakkının ihlal edildiğine karar verdi; 6’lı masa cumhurbaşkanı adayını henüz konuşmayacaklarını açıkladı; Şentop Komisyon’dan Meclise 15 Temmuz raporu verilmediğini açıkladı; İstanbul Sözleşmesi için Bakan müşavirinin derneğinden Danıştay’daki mahkemeye rapor verildiği ortaya çıktı; Erdoğan İran’da Suriye ve tahıl krizini görüşecek; Türkiye’de yangın ve sel uyarısının yanında Trakya’da çiftçiler ayçiçek tarlalarına dadanan tırtıl istilası ile mağdur….

Türkiye’de Bugün gündem yoğun:

1- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun verdiği kredilerin geri ödemesinde uygulanan faizin kaldırıldığını söyledi. 

Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından açıklama yapan Erdoğan, “Kredi geri ödemelerini herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi üzerinden yapılmasını kararlaştırdık. Yani ara para. Bu uygulamadan hala kredi geri ödemesi yapan bütün gençlerimiz faydalanacak,” dedi

    • Geçtiğimiz hafta CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medyada yükselen şikayetler üzerine borçlarını ödeyemeyeceğini belirten gençlere “faizli KYK borçlarını ödemeyin! Bir sene içinde iktidara geliyoruz; sözünü verdiğim gibi sizden sadece ana para talep edilecek o da iş bulduğunuzda” demişti.
    • Erdoğan’ın açıklamasının ardından sosyal medyada “Teşekkürler Kılıçdaroğlu“ başlığı popüler oldu. E-devlet uygulamasına yoğun kullanım sebebiyle erişim zorlaştı.

2- HDP eski eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ siyasetin gündeminde. Edirne Cezaevinde bulunan Selahattin Demirtaş avukatları aracılığıyla T24’ten Murat Sabuncu‘nun sorularını yanıtladı. Demirtaş: “PKK’nin Türkiye’ye karşı silahlarını susturmasını dilerim” dedi. 

Anayasa Mahkemesi altı yıldır tutuklu bulunan HDP eski eş başkanı Figen Yüksekdağ’ın vekilliği sürecinde yargılanmasının seçilme hakkının ihlali olduğuna karar verdi. 

3- 6’lı masa ilk tur görüşmelerin ardından temaslarını sürdürecek, cumhurbaşkanı adayı ismi henüz konuşulmayacak. 6 Muhalefet partisinin oluşturduğu koalisyon masası 7 Ağustos’ta Saadet Partisi ev sahipliğinde yapılacak toplantının ardından ilk tur görüşmeleri tamamlayacak. Medyascope’tan Okan Yücel’e açıklama yapan Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Kaya, liderler arasındaki görüşmelerin devam edeceğini, takvimin zaman içinde netleşeceğini, cumhurbaşkanı adayının kısa zamanda açıklanmasının ise partilerin yaptığı çalışmaları gölgeleyeceğini belirtti.

“Altı lider ülkenin en temel kurumsal ve yapısal sorunlarına çözüm bulmak için bir araya geliyor. Mümkün oldukça şahıslardan ve isimlerden bağımsız hareket etmeye çalışıyoruz. Ortak adayın kim olacağı konuşulmadı ve şu aşamada konuşulması da doğru değil. Aday yıpranacağı için değil, eğer isim açıklanırsa altı partinin bütün çalışmaları gölgede kalacak ve bütün tartışmalar isim üzerinden yapılacak. Bunu istemiyoruz.”

4- Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya, Ukrayna, Türkiye ve Birleşmiş Milletler arasındaki görüşmelerin ardından tahıl krizinde “prensipler üzerinde anlaşmaya varıldığını” gelecek hafta yeni bir toplantı olabileceğini söyledi. 

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, kuvvet komutanları, bakan yardımcıları ve birlik komutanlarının katılımıyla video telekonferans toplantısı gerçekleştiren Akar şu ifadeleri kullandı: 

“Tahıl ve gıda maddelerinin taşınması için bir plan üzerinde, genel prensipler üzerinde anlaşmaya varıldı. Bunun somut uygulama planına dönüşmesi için gayretlerimizi sürdürüyoruz. Bu hafta içinde bununla ilgili bir toplantı yapılması muhtemel. Bu kapsamda İstanbul’da bir harekat merkezinin kurulması, liman çıkış ve varış noktalarında müşterek kontrollerin yapılması ve intikal rotalarında seyir emniyetinin sağlanması gibi temel teknik hususlar söz konusu.”

    • Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, “Bu hafta Odessa ve diğer limanlar üzerindeki blokajın kaldırılması için bir anlaşmaya varılacağını umuyorum” dedi.

5- Cumhurbaşkan Tayyip Erdoğan yarın İran’ın başkenti Tahran’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile biraraya gelecek, ana gündem maddesi Suriye ve Astana görüşmeleri olacak. Liderler ikili görüşmeler de gerçekleştirecek.

Rusya Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov bugün bir açıklama yaparak Putin ile Erdoğan arasındaki görüşmenin ana konusunun tahıl krizi olduğunu belirtti.

Uşakov yaptığı açıklamada “Rusya ve Türkiye, 2019 muhtırasına uygun olarak Suriye’nin kuzeydoğusundaki çatışmaların sona erdirilmesinin garantörüdür. Herkes ABD’nin Fırat’ın doğu bölgesindeki istikrarı bozan faaliyetlerini biliyor. Bilindiği gibi İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi’ndeki durumu normalleştirmek için 2018 tarihli Rusya-Türkiye Soçi muhtırasının ve buna 2020 yılına ait ek protokolün uygulanmasına devam edilmektedir. Rus ve Türk askeri personeli bu bölgede ortak devriyeyi sürdürüyor” dedi.

6-Meclis Başkanı Mustafa Şentop, 15 Temmuz’un ardından Meclis’te oluşturulan komisyonun raporunun akıbetine ilişkin açıklama yaptı. Dönemin komisyon başkanı Reşat Petek’in raporun Meclis Başkanlığı’na sunulduğu açıklamasını reddeden Şentop, içtüzük hükümlerine uygun olarak tüm süreçleri tamamlanmış bir Meclis Araştırması Komisyonu Raporu’nun TBMM Başkanlığı’na sunulmadığını söyledi.

7- İstanbul Sözleşmesinin iptaline karşı açılan davaları inceleyen Danıştay’ın bu günlerde kararını açıklanması beklenirken, bakan müşavirinin derneğinden “mahkemeye müdahale niteliğinde” rapor sunulduğu ortaya çıktı. 

Başkanı halen bakan müşavirliği görevini yürüten Hukukçu Kadınlar Derneği, 7 Temmuz’da müdahillik talebiyle başvurduğu mahkemeye sunduğu raporda İstanbul sözleşmesinin “tehlikeli” olduğunu ve “iptalinin usule uygun olduğunu” savundu. 

8- Türkiye yangın, sel tehlikesi ve tırtıl istilası gibi çevre felaketleriyle cebelleşiyor. 

    • Gaziantep, Manisa’da orman yangını; İzmir İtfaiyesi Kurban Bayramı süresince 20 orman yangınına müdahale ettiğini açıkladı. Çıkan orman yangınlarında yaklaşık 120 hektarlık alanın zarar gördüğü tahmin ediliyor.
    • 11 ile şiddetli yağış ve fırtınaya karşı sarı kodla uyarı. Yağışların Ordu ve Giresun ile Samsun’un doğu çevrelerinde (Salıpazarı) ve öğleden sonra Trabzon ve Rize çevrelerinde beklenen sağanak yağışların kuvvetli , Giresun’un ve Trabzon’un doğusu ile Rize kıyılarında çok kuvvetli olacağı tahmin ediliyor.
    • Trakya’da binlerce dekar ayçiçek tarlasına “çayır tırtılı” istilası.
      Bianet’ten Hikmet Adal’a konuşan Doç. Dr. Özgür Sağlam: Değişen iklim koşullarının bir sonucu

9- Türk Tabipleri Birliği (TTB), Erzincan’ın İliç ilçesinde siyanür liçi yöntemi ile üretim yapılan altın madenindeki siyanür sızıntısı ile ilgili Anagold Madencilik ve yetkili kamu görevlileri hakkında suç duyurusunda bulundu.

 

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

9 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

1 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago