Siyaset

Meydan savaşları: Erdoğan Kayseri, Kılıçdaroğlu Balıkesir’de

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 22 Temmuz Cuma çıkışı Eyüp Sultan’da yaptığı “açılış töreni” Akit yazarı Dilipak tarafından “Bir avuç insan” diye azımsandı. Erdoğan 23 Temmuz’da Kayseri’de, CHP lideri Kılıçdaroğlu ise 24 Temmuz’da Balıkesir’de halka hitap edecek. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, 19 Temmuz’da İran’dan dönerken uçağına aldığı gazetecilerden “Muhalefet sizin projelerinizi sahipleniyor mu?” gibi çanak soru sorulması üzerine içini döktükten sonra, “Cumartesi günü Kayseri’yi ziyaret edeceğim” dedi; “Meydanlar ve caddeler gereken cevabı muhalefete verecektir”. Neden bu soruya meydan cevabı verdiğine geleceğim. Ama kendisi “Hiç ilgilenmiyorum” dese de AK Partili Belediye Başkanı Yücel Yılmaz mutlaka Ankara’ya bildirmiştir CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun 24 Temmuz Pazar günü Balıkesir’de miting yapacağını.
Kimi yorumcular Erdoğan’ın kendisini Kılıçdaroğlu ile meydan yarışına sokmasını, 15 Temmuz’da İstanbul Saraçhane’de, üstelik MHP lideri Devlet Bahçeli’nin desteğiyle yaptığı mitingde beklediğinin çok altında kitle bulmasına bağladılar. Oysa Erdoğan’ın bu sözlerinin 19 öğle saatlerinden itibaren tv ve internet kanallarından yayınlanması, 20 Temmuz gazetelerinde yer almasına rağmen, 22 Temmuz’da Erdoğan’ın İstanbul’da, hem de Eyüp Sultan’daki “Toplu açılış” mitingi AK Parti açısından ayrı bir hayal kırıklığı oldu.

“Ne oluyor, anlam veren var mı?”

O kadar ki, Akit yazarı Abdurrahman Dilipak Twitter hesabında şu soruyu sordu: “AK Partide ne oluyor? 15 Temmuz’da Fatih’te, bugün Cuma çıkışı Eyyüb Sultan’da cami çıkışı meydanda bir avuç insan. Ne oluyor, bu olanlara bir anlam veren var mı?”
Var elbet anlam verenler. Dilipak da vermiş ki bugünkü yazısına “Gitti gidiyor!” başlığını koymuş.
Bakın, bundan birkaç yıl öncesinde, hatta belki geçen yıl bunun konusu bile edilmezdi. Tabii ki Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Tayyip Erdoğan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’dan daha çok kitleyi meydanlara çekebilirdi. Bunun değişik etkenleri vardı; örneğin büyükşehir belediyelerinin imkânlarının Erdoğan’a seferber edilmesi gibi. Ama olsun, halkın Erdoğan’a rağbeti yüksekti.
Kırılma geçen yılın sonlarında Mersin’de oldu. Erdoğan da o gün eşi Emine Erdoğan’ın memleketi ve kendisinin ilk milletvekilliği göz ağrısı Siirt’te, yine “toplu açılışlarda” idi. “Ne yaptıklarıyla ilgilenmiyorum” dese de Siirt’te, Kılıçdaroğlu’nun Mersin’de topladığı kalabalık konusunu açtı.
Şimdi seçimin yolu taşlarla doluyken meydan mevzuunu açtı.

Yüreği Kayseri’de aklı Balıkesir’de

Erdoğan 23 Temmuz’da Kayseri’deyken aklının bir köşesinde 24 Temmuz’da Kılıçdaroğlu’nun Balıkesir’de toplayacağı kalabalık olmayacak mıdır sizce?
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı AK Partili Memduh Büyükkılıç. Kayseri’nin 10 milletvekilinden altısı AK Partili. Bu altı milletvekilinden biri de yerel yönetimlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, eski Kayseri BB Başkanı Mehmet Özhaseki. Yani Kayseri Büyükşehir imkânlarının Erdoğan’a seferber edilmesi mümkün. Kayseri AK Parti’nin en güçlü olduğu seçim bölgeleri arasında. Kayseride MHP de güçlü, on vekilden ikisi de MHP’li. Sadece bir CHP bir de İYİ Parti vekili var muhalefet namına.
Erdoğan’ın Kayseri’de kalabalık toplaması değil, toplamaması haber olur.
Kılıçdaroğlu’nun ise Balıkesir’de kalabalık toplamaması değil toplaması haberdir.
Balıkesir’de Büyükşehir Belediyesi AK Parti’nin, söylemiştik. Bu demektir ki Balıkesir’de CHP lideri belediye imkânlarından da -güvenlik konusu hariç- Valilik imkânlarından da yararlanamayacak; engellenmezse kâr saymalı. Dokuz milletvekilinden altısı AK Partili, üçü CHP’li. AK Parti Balıkesir’de şimdiye dek her seçimde önde çıktı. Kılıçdaroğlu Balıkesir’de, Kuvayı Milliye Meydanına bir nevi deplasmana çıkıyor.

“Tencere tava işini” küçümsemek

Türkiye’nin kolaylaştırıcılığıyla Rusya ve Ukrayna’nın BM üzerinden tahıl ve gıda anlaşmasına varması gayet önemli bir gelişme. Ukrayna’ya silah satan NATO üyesi Türkiye’nin Atatürk’ün bir zamanlar AK Partililerin burun kıvırdığı Montrö Sözleşmesi üzerinden diplomaside tuttuğu yer ciddi önem taşıyor.
AK Partililerin bu başarı üzerine yorumuysa Erdoğan’ın kendisini Kılıçdaroğlu ile meydan yarıştırma gerilimine sokması kadar trajik. Erdoğan hayranı bir arkadaşım dün imza töreni ardından bana şunu yazdı: “Tayyip Bey başrolde. Dünya bu sahneyi izliyor. Kıskananlar çatlasın(!) Adam “kazanıyor”. Tencere tava işi yakında buharlaşır.”
Son cümleye dek şakayla karışık standart propaganda diyebilirsiniz. Son cümleyse büyük bir iddia taşıyor. AK Parti cenahında ciddi ciddi Ukrayna tahıl anlaşması başarısı, ya da dış politika çıkışları nedeniyle geçim sıkıntısındaki halkın “tencere tava işini” boş verip AK Parti’ye oy atacağına inananlar var.
Bence meydan tek başına bir ölçü değildir ama neyse ki artık hava fotoğrafları var, ak koyun kara koyun ortaya çıkıyor.
Gözler Kayseri’de olduğu kadar Balıkesir’de de.

 

Murat Yetkin

Gazeteci-Yazar

Recent Posts

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

11 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

3 gün ago