Siyaset

Tahıl koridoru için kurulan Koordinasyon Merkezi İstanbul’da açıldı

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla Milli Savuma Üniversitesi’nde açıldı. Bakan Akar, açılış töreninde konuşma yaptı. (Foto: İsa Terli – Anadolu Ajansı )

Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle Ukrayna limanlarında bekleyen tahılların güvenli sevkiyatı için Birleşmiş Milletler himayesinde Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın imzaladığı mütabakat metni ile İstanbul’da kurulması kararlaştırılan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı.

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM’den temsilcilerin görev alacağı merkez, Milli Savunma Üniversitesi içerisinde 27 Temmuz’da açıldı.

Açılışı gerçekleştiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 23 Temmuz itibariyle çalışmalara resmen başlandığını, hali hazırda Ukrayna limanlarından çıkacak gemilerin yükleme işlemlerinin devam ettiğini açıkladı. 

Rusya ve Ukrayna 22 Temmuz’da Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile mütabakat metnine imza atmış, bu girişim neticesinde tahılların güvenli geçişinin ve tarafların taleplerinin güvenceye alınması için İstanbul’da bir koordinasyon merkezi kurulması kararlaştırılmıştı. 

Anlaşmanın hemen ardından Ukrayna’nın Odesa limanına Rusya tarafından yapılan saldırı anlaşmanın tehlikeye gireceği endişelerine sebep olmuştu.

120 gün geçerli olacak

Açılışta konuşan Akar, merkezde asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er temsilcinin bulunduğunu, merkezin ticari gemilerin kaydını yaparak gemilerin intikalini takip edeceğini belirtti. Akar, belgenin 120 gün süreyle geçerli olacağını, istenildiğine yenileneceğini sözlerine ekledi. 

Akar, “bu merkezin vazifesi Ukrayna’da ihraç edilen tahılın dağıtılmasını sağlamaktır. Sahada herhangi bir askeri unsur mevcut değildir. Bu merkez, ticari gemilerin intikalini takip edecek ve geçiş faaliyetlerini BM ve taraf ülkeler ile koordineli olarak yürütecektir,” dedi. 

Rusya ve Ukrayna Dünya tahıl arzının yüzde 30 kadarını elinde bulundurduğu için savaş sebebiyle Ukrayna limanlarında kalan tahıl ve gıda ürünlerinin dünya pazarına çıkarılamaması küresel düzeyde gıda krizine ve enflasyon artışına sebep olmuştu. 

Ticari gemiler Ukrayna’nın Karadeniz sahillerine yerleştirdiği mayınlar, Rusya’nın saldırıları ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle limanlarda mahsur kalmıştı. Tahılların gayrı meşru şekillerde ülkeden çıkarıldığı, çalındığı veya satıldığı iddiaları diplomatik sorunlara sebep olmuştu. 

Akar an itibariyle mayın temizleme ihtiyacı olmadığını, eğer böyle bir ihtiyaç doğarsa işbirliği için çalışılacağını belirtti.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan’dan beri 5’inci ABD Başkanı: Türkiye için ne fark edecek?

ABD’nin seçeceği 47’inci Başkan, Türkiye’nin 12 Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın çalışacağı 5’inci Başkan olacak. AK Parti…

3 saat ago

Devlet aklı buraya kadar: Ahmet Türk’e de kayyum. Sırada İmamoğlu mu?

İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…

1 gün ago

CHP yürüyüş hızını keserse Adalet Yürüyüşünün tekrarı olur

Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…

2 gün ago

ABD İsrail savunması için İran’a karşı Orta Doğu’ya B-52’leri gönderdi

ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…

2 gün ago

Erdoğan’dan İmamoğlu ve Özel’e 1’er milyonluk tazminat davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…

3 gün ago

Avrupa Komisyonu Türkiye raporu: “Toprağı bol olsun”

Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…

3 gün ago