Siyaset

Tahıl koridoru için kurulan Koordinasyon Merkezi İstanbul’da açıldı

Tahıl koridoru anlaşması kapsamında oluşturulan Müşterek Koordinasyon Merkezi, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın katılımıyla Milli Savuma Üniversitesi’nde açıldı. Bakan Akar, açılış töreninde konuşma yaptı. (Foto: İsa Terli – Anadolu Ajansı )

Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle Ukrayna limanlarında bekleyen tahılların güvenli sevkiyatı için Birleşmiş Milletler himayesinde Türkiye, Rusya ve Ukrayna’nın imzaladığı mütabakat metni ile İstanbul’da kurulması kararlaştırılan Müşterek Koordinasyon Merkezi açıldı.

Rusya, Ukrayna, Türkiye ve BM’den temsilcilerin görev alacağı merkez, Milli Savunma Üniversitesi içerisinde 27 Temmuz’da açıldı.

Açılışı gerçekleştiren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar 23 Temmuz itibariyle çalışmalara resmen başlandığını, hali hazırda Ukrayna limanlarından çıkacak gemilerin yükleme işlemlerinin devam ettiğini açıkladı. 

Rusya ve Ukrayna 22 Temmuz’da Türkiye ve Birleşmiş Milletler ile mütabakat metnine imza atmış, bu girişim neticesinde tahılların güvenli geçişinin ve tarafların taleplerinin güvenceye alınması için İstanbul’da bir koordinasyon merkezi kurulması kararlaştırılmıştı. 

Anlaşmanın hemen ardından Ukrayna’nın Odesa limanına Rusya tarafından yapılan saldırı anlaşmanın tehlikeye gireceği endişelerine sebep olmuştu.

120 gün geçerli olacak

Açılışta konuşan Akar, merkezde asker ve sivil olmak üzere Türkiye ile birlikte Rusya, Ukrayna ve BM’den 5’er temsilcinin bulunduğunu, merkezin ticari gemilerin kaydını yaparak gemilerin intikalini takip edeceğini belirtti. Akar, belgenin 120 gün süreyle geçerli olacağını, istenildiğine yenileneceğini sözlerine ekledi. 

Akar, “bu merkezin vazifesi Ukrayna’da ihraç edilen tahılın dağıtılmasını sağlamaktır. Sahada herhangi bir askeri unsur mevcut değildir. Bu merkez, ticari gemilerin intikalini takip edecek ve geçiş faaliyetlerini BM ve taraf ülkeler ile koordineli olarak yürütecektir,” dedi. 

Rusya ve Ukrayna Dünya tahıl arzının yüzde 30 kadarını elinde bulundurduğu için savaş sebebiyle Ukrayna limanlarında kalan tahıl ve gıda ürünlerinin dünya pazarına çıkarılamaması küresel düzeyde gıda krizine ve enflasyon artışına sebep olmuştu. 

Ticari gemiler Ukrayna’nın Karadeniz sahillerine yerleştirdiği mayınlar, Rusya’nın saldırıları ve Rusya’ya uygulanan yaptırımlar sebebiyle limanlarda mahsur kalmıştı. Tahılların gayrı meşru şekillerde ülkeden çıkarıldığı, çalındığı veya satıldığı iddiaları diplomatik sorunlara sebep olmuştu. 

Akar an itibariyle mayın temizleme ihtiyacı olmadığını, eğer böyle bir ihtiyaç doğarsa işbirliği için çalışılacağını belirtti.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti’nin üç “normalleşme” ölçüsü: ilki Kobani davası

AK Parti’nin başlattığı yeni Anayasa girişimine muhalefetten en açık desteği veren Halkların Eşitlik ve Demokrasi…

13 saat ago

Çiğdem Toker: TÜİK yargı kararına rağmen bilgi karartmayı sürdürüyor

Hayat pahalılığı ve enflasyon ülkenin bir numaralı sorunu. Enflasyon oranlarını açıklamakla görevli Türkiye İstatistik Kurumu…

17 saat ago

Diyalog sürecini her iki taraf da baltalamaya çalışiyor: Ne yapmalı?

CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, ardından da iktidarın gayrıresmi koalisyon ortağı MHP…

18 saat ago

CHP Lideri Özel MHP Lideri Bahçeli’yi mecliste ziyaret etti

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet…

2 gün ago

Namık Tan, Mehmet Uçum’a karşı: Gezi, Erdoğan’ın samimiyet sınavı

CHP lideri Özgür Özel’in 7 Mayıs’ta MHP lideri Devlet Bahçeli ile görüşeceğinin açıklanmasından birkaç saat…

2 gün ago

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

2 gün ago