Hayat

Alevi kuruluşlara saldırıda gözaltı sayısı üçe çıktı

30 Temmuz’da Ankara’da beş ayrı Alevi kuruluşu ve cemevlerine bıçaklı ve fiziki saldırı gerçekleştirildi. Saldırılarda bir kişi yaralanırken Ankara Emniyet Müdürlüğü olayla ilgili bir kişinin yakalandığını duyurdu. (Foto: MA)

Ankara’da beş ayrı Alevi kuruluşuna ve cemevine yapılan saldırıların ardından gözaltına alınan şüpheli sayısının üçe çıktığı açıklandı. 

Ankara İl Emniyet Müdürlüğü 30 Temmuz’da Ankara’nın beş ayrı noktasında yapılan saldırıların ardından bir kişinin yakalandığını, A.O.K ismindeki şahsın gözaltına alındığını duyurmuştu. 

1 Ağustosta yapılan açıklamaya göre A.O.K ile irtibatta oldukları gerekçesiyle iki kişi daha gözaltına alındı. 

Aleviler için önemli bir yeri olan Muharrem Orucu’nun ilk günü olan 30 Ağustos’ta Ankara Mamak, Tuzluçayır ve Çankaya’da bulunan beş ayrı Alevi dernek, vakıf ve ibadethaneye saldırı haberleri geldi. Türkmen Alevi Bektaşi Derneği’nde bir kadın bıçaklı saldırıya uğradı, yaralanarak hastaneye kaldırıldı. Peşi sıra Şah-ı Merdan Cemevi’ne ibadet sırasında bir kişinin ibadethaneye girerek etrafa sandalye fırlattığı, Tuzluçayır Demokratik Alevi Dernekleri, Ana Fatma Cemevi, Gökçebel Köy Derneği, Türkmen Alevi Bektaşi Derneği ve Batıkent Serçeşme Cemevine de saldırılar olduğu belirtildi. 

Saldırıların hemen ardından dernekler olayların “eş zamanlı” gerçekleştiğini söylese de Ankara İl Emniyet Müdürlüğü ardından bir açıklama yayınladı ve tüm saldırılardan A.O.K isimli bir şahsın sorumlu olduğunu belirtti. Müdürlük 1 Ağustosta da saldırılarla ilgili iki kişinin daha gözaltına alındığını duyurdu. 

İzmir’den geldi 45 dakikada 5 yere saldırı düzenledi

Olayla ilgili elde edilen bilgilere göre saldırgan İzmir’den Ankara’ya kendi aracıyla geldi, 45 dakika içerisinde Ankara’nın iki ucundaki beş ayrı vakıf ve derneğe giderek biri bıçaklı saldırı olmak üzere fiziki saldırılarda bulundu. A.O.K ardından kendi aracı olduğunu söylediği araçla olay yerinden ayrıldı ve Ankara’ya 70 km uzaklıkta yakalandı. 

Terörle Mücadele ekiplerince sorgu altına alınan A.O.K ilk ifadesinde Eskişehir’de oturan bir arkadaşının yanına kaçmak için yola çıktığını, İzmir’de oturduğunu, inşaatlarda işçi olarak çalıştığını söyledi. 

Anka Haber Ajansı’nın elde ettiği bilgiye göre A.O.K ilk ifadesinde “ilahi bir güç tarafından bana bu saldırıyı yapmam söylendi. İçimden gelen emir ile yaptım. Kimseden talimat almadım,” dedi. 

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saldırıyı “provokasyon” olarak tanımladı ve “her yönüyle soruşturulmalıdır” dedi. 

Alevi derneklerinin açıklamasından bir gün sonra

Saldırılardan bir gün önce 29 Temmuz’da Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Dernekleri Federasyonu, Alevi Vakıflar Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi Kültür Dernekleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği bir açıklama yayınlamış ve İçişleri Bakanlığı’nın Muharrem Ayı ile ilgili yayınladığı genelgeye tepki göstermişti. 

Bakanlık, Hacı Bektaş Veli’yi Anma Etkinlikleri ve Muharrem ayının aynı döneme denk gelmesi üzerine 81 il valiliğine genelge göndererek Hacı Bektaş Veli Anma programlarına katılmak isteyenlere destek olunmasını, Muharrem ayında Yas-ı Mateme ve oruç açma lokmalarına vali ve kaymakamların da katılımını talep etmişti. 

Aleviler Bakanlığın genelgesini “iki yüzlülük” olarak nitelendiren bir açıklama yaptı. Örgütler, “Bizler devletin kurumsal organları aracılığıyla inançları denetlemesini, yaşam ve kültür biçimi ve ibadet tarz ve şekillerini egemen din anlayışıyla uzlaştırma ve benzerlik yaratma çabalarını reddediyoruz,” dedi.

Açıklamada “Devlet, Alevilerin eşit yurttaşlığına inanıyorsa taleplerinin tamamını karşılamalıdır,” ifadeleri kullanıldı. 

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce…

4 saat ago

Macron’un son konuşması, “Ölümlü Avrupa” ve Türkiye

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Franck- Walter Steinmeier’in üç günlük Türkiye ziyareti zamanlı ve yararlı oldu.…

9 saat ago

Akşener veda etti: İYİ Parti’nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 27 Nisan'da Ankara'da yapılan 5. Olağanüstü…

1 gün ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

1 gün ago

Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi, talep Ankara’dan gitti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

2 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

2 gün ago