Siyaset

Erdoğan’dan Cemevi ziyareti Kılıçdaroğlu’ndan Aşura konuşması

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ankara’daki Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etti. Muharrem Orucu’na katıldı. Cemevi ziyareti öncesi duvarda asılı Hz. Ali, Atatürk ve Hacı Bektaşi Veli portrelerinin kaldırıldığı iddia edildi.

Muharrem ayının son gününde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 15 yılın ardından ilk kez bir Cemevi ziyaretinde bulundu, siyasi tarihinde ilk kez bir cemevinde Muharrem orucu açtı. CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da İstanbul’da düzenlenen Aşura merasimine katıldı, “Hz. Hüseyin’e ağlayıp Yezid gibi davrananlardan değiliz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Aleviler için özel bir öneme sahip olan Muharrem ayının son günü olan 8 Ağustos’ta Ankara’daki Hüseyin Gazi Cemevi’ni ziyaret etti, Alevi ve Bektaşi derneklerinin temsilcileri ile Muharrem orucu açtı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada, “Kerbela şehitlerimizi bize hak ve hakikat uğrunda canını hiçe sayarak mücadele etmek ahlakını miras bıraktıkları için minnet, rahmet ve dualarla yad ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın ziyareti öncesi AK Partili Mamak Belediyesinin Cemevinde bulunan Hz. Ali, Hacı Bektaşi Veli Atatürk portrelerini kaldırdığı iddiası tepki çekti.

Kılıçdaroğlu: “Yezid gibi davrananlardan değiliz”

Kendisi de Alevi olan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın ziyareti öncesinde İstanbul’da CAFERİDER tarafından düzenlenen Aşura merasimine katıldı, burada bir konuşma yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Hz. Hüseyin’e ağlayıp Yezid gibi davrananlardan değiliz” dedi.

Kılıçdaroğlu şu ifadeleri kullandı:

“Kerbela, sadece İslam tarihinin değil insanlık tarihinin de en büyük trajilerinden birinin adı olsa dahi kendisinde çıkartacağımız sonuç mutlak adalet ve kardeşlik olmalıdır. Hz. Hüseyin Kerbela’da şüphesiz adaleti temsil ediyordu. Elbette ki bizler Hz. Hüseyin’in Kerbela’da temsil ettiği adaletten yanayız, tarafız.”

Aynı gün Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu ve DEVA Partisi Lideri Ali Babacan da cemevi ziyareti gerçekleştirdi. İYİ Parti Lideri Meral Akşener ise bugün ziyarette bulunacak.

Cemevinde değişiklik iddiası

Ziyaret sebebiyle AK Parti Mamak Belediyesinin Cemevi duvarında bulunan Atatürk, Hacı-Bektaş-ı Veli ve Hz. Ali portrelerini kaldırarak cemevinde düzenleme yaptığı iddia edildi. İddia tepki yarattı.

Ziyaret öncesinde Hüseyin Gazi Cemevi’nin içinden çekilmiş bir fotoğraf.

Muharrem Ayı öncesinde İçişleri Bakanlığı tarafından 81 il Valiliğine genelge gönderilmiş, Valiliklerin Hacı Bektaş Veli Anma programlarına katılmak isteyenlere destek olmasını, Muharrem ayında Yas-ı Mateme ve oruç açma lokmalarına vali ve kaymakamların da katılmasını talep etmişti. Alevi Dernekleri bu genelgeye 29 Temmuz’da bir açıklama ile tepki göstermişti.

Dernekler: “Bizler devletin kurumsal organları aracılığıyla inançları denetlemesini, yaşam ve kültür biçimi ve ibadet tarz ve şekillerini egemen din anlayışıyla uzlaştırma ve benzerlik yaratma çabalarını reddediyoruz,” demiş, Cemevlerinin ibadethane olarak tanınması taleplerini bir kez daha yinelemişti.

Alevi kuruluşlara saldırılar

Derneklerin açıklamasının bir gün sonrasında, Muharrem Ayının ilk günü olan 30 Temmuz’da Ankara’da beş farklı yerde bulunan Alevi kuruluş ve cemevlerine saldırılar düzenlendi, bir kişi bıçaklı saldırıda yaralandı. Olayla ilgili bir kişi yakalanırken başta Erdoğan olmak üzere siyasiler saldırıyı kınadı.

Açıklamaların ve saldırıların ardından 8 Ağustos’ta Erdoğan’ın Cemevi ziyaretinde bulunacağı, Alevi ve Bektaşi kanaat önderleri ile oruç açacağı duyuruldu. Ziyarete Hüseyin Gazi Derneği yönetimi başta olmak üzere bazı dernekler tepki gösterdi, oruca davetlilerin bir kısmının katılmadığı belirtildi.

Hüseyin Gazi Derneği ziyaret öncesi yaptığı açıklamada “Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı makamı her yeri ziyaret edebilir. Ancak bu ziyaretin dayatma şeklinde olmaması beklenir. Dayatma, ziyaret sırasında ismi alınan dört vakıf yöneticisi dışında kimsenin ziyarette bulunamayacağını da içeriyor. (…) Bu ziyaretin bilgimiz dışında gerçekleştiğini ve bireysel kararla dergâhımızı siyaset oyununa alet eden Vakıf Başkanı’nı protesto ettiğimizi kamuoyuna duyururuz” ifadelerine yer verdi.

Dernek, cemevinde ziyaret öncesi düzenleme yapıldığı iddialarını da eleştirdi: “Kamuoyuna yansıyan fotoğraflarda Erdoğan’ın arkasında daha önce asılı olan Hz. Ali ve Hacı Bektaş-ı Veli’nin portreleri kaldırılmış. Bu Cumhurbaşkanı’nın Hz. Ali’nin fotoğrafı önünde resim vermekten bile rahatsız olduğunu gösteriyor.”

“Cemevi Cümbüş Evi”

Cumhurbaşkanı en son 2007 yılında İstanbul’da Erikli Baba Cemevini ziyaret etmişti, 15 yılın ardından gelen bu ziyarette Erdoğan iktidarları döneminde ilk kez bir Cemevinde Muharrem Orucuna katılmış oldu.

Alevi Dernekleri Cemevlerinin İbadethane olarak tanınması talebini uzunca bir süredir yineliyor. Alevi önde gelenleri Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda cemevlerinin İslamın bir parçası olarak nitelendirilmesini eleştiriyor ve bu nitelemeyi “Sünnileştirme çabası” olarak tanımlıyor.

İbadethane olarak tanınma talebine AK Parti sıcak bakmıyor.  Erdoğan Belediye Başkanlığı döneminde Karacaahmette Cemevi açma izni isteyen Alevi yurttaşa “Cemevi Cümbüş evi, ne izni” demiş, bu sözü tartışma yaratmıştı.

YetkinReport

Recent Posts

DEM Parti: “Anayasa yapım sürecine Türkiye’nin ihtiyacı var”

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

11 dakika ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

2 saat ago

Tarihi görüşme: Özel ve Erdoğan bir araya gelecek

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile 2 Mayıs…

2 saat ago

Türkiye, İsrail’e karşı soykırım davasına müdahil oldu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye’nin Güney Afrika Cumhuriyet, tarafından İsrail’in Gazze’de soykırım suçu işlediği iddiasıyla…

18 saat ago

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

1 gün ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

1 gün ago