Ekonomi

Erdoğan: “Türkiye batarsa hepimiz boğulacağız”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısının ardından yaptığı açıklamada mevcut ekonomik durumun ciddiyetinin altını çizerek “Türk Lirasına dönüş” uyarısı yaptı. “Hepimiz aynı Türkiye gemisinin içindeyiz” diyen Erdoğan, yüksek enflasyonun sonuçlarının yüksek istihdam ve ekonomik büyüme ile hafifletilebileceğini savundu. 

Erdoğan, 22 Ağustos’ta Cumhurbaşkanlığı konutunda gerçekleştirilen Kabine Toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. Yüksek enflasyon sebebiyle artan hayat pahalılığının yarattığı toplumsal rahatsızlığa değinen Cumhurbaşkanı, Türk Lirasına dönüş çağrısı yaptı. 

“Hepimiz aynı Türkiye gemisinin içindeyiz” diyen Erdoğan, “bu gemi hızla yol alırsa kazanan hepimiz olacağız. Bu gemi, güvenlik gibi ekonomi üzerinden açılan deliklerden su alarak batarsa hepimiz boğulacağız,” dedi. 

“Enflasyon etkileri derin ve yıkıcı”

Türkiye’de enflasyonun yüksek seyrettiğini ve “etkilerinin çok daha derin ve yıkıcı hissedildiğini” belirten Erdoğan, enflasyonla mücadelede uzun süredir savunduğu “yeni ekonomik modeli” tekrarladı, “Türkiyenin ihtiyacı faizi yükseltmek değil,” “yatırımı istihdamı üretimi ihracatı ve cari fazlayı arttırmak” dedi. 

Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün yaşadığımız enflasyon bütçe ve işsizlik kaynaklı değil küresel gelişmelerin tetiklediği dengesiz fiyat hareketlerinin sonucudur. Yani maliyet odaklı enflasyondur. Finansal dalgalanmalar ve varlık hareketleri üzerinden soymayı alışkanlık haline getirenler bizi aynı yola sokmak için canhıraş bir gayret içindeler. Ülkemiz ekonomide kendi yolunu çizmiştir, kararlılıkla yürümektedir. Türkiye’nin ihtiyacı faizi yükseltmek değil, yatırım, istihdam, üretim, ihracat, cari fazlayı arttırmaktır.”

“Biz enflasyon rakamlarının herkesin gelir seviyesini artırarak bertaraf ediyoruz. Bugün yaşadığımız enflasyon maliyet odaklı enflasyondur. Bütçenin güçlü üretimin dinamik istihdamın yüksek olduğu bir ortamda üstesinden gelinmesi mümkün bir sorundur.”

Türk Lirasına dönüş

Türk Lirasının değer kaybetmesinin ardından Aralık 2021’de getirilen Kur Korumalı Mevduat Hesabı uygulamasının hazineye getirdiği yükü değerlendiren Erdoğan, yatırımcıları ve vatandaşı “Türk Lirasına dönmeye” çağırdı:

Hepimiz aynı Türkiye gemisinin içindeyiz. Bu gemi güvenlik gibi ekonomi üzerinden açılan su alarak batarsa hepimizin boğulacağız. İş dünyamızı ve vatandaşlarımızı desteklemek için düşük maliyetli Türk Lirasını götürüp dövize veya altına yatırmak Türkiye gemisinde delik açmaktır. Evine, arsasına, arabasına, stoktaki malına, verdiği hizmete, sattığı ürüne enflasyon ve girdi maliyetlerine izahı olmayan fiyatlar koymak Türkiye gemisinde delik açmak demektir. Paradan para kazanmak adına yapacağı yatırımı yapmamak, işçiyi çalıştırmamak, ürünü üretmemek, satabileceği malı satmamak Türkiye gemisinde delik açmak demektir.”

YetkinReport

Recent Posts

Boğaziçi Olayı, komplo teorileri ve milli paranoya

Hatırladığıma göre sene 1981. Boğaziçi Üniversitesi Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler Bölümüne Amerika’da Michigan Üniversitesinden…

1 saat ago

Dünya Bankası tartışması: Gizli kapaklı fonlar yerine şeffaf para daha iyi

Geçenlerde açıklanan Dünya Bankası Grubu’nun üçüncü en büyük ülke programı, Türkiye’ye 5 yılda ilk etapta…

2 saat ago

Hamas Katar-Mısır ateşkes önerisini kabul etti

Hamas'ın Siyasi Lideri İsmail Haniye 6 Mayıs'ta yayınladığı açıklamayla Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda hazırlanan İsrail…

13 saat ago

Özel, Deniz Gezmişlerin anmasında: 6 Mayıs CHP için dönüm noktasıydı

CHP lideri Özgür Özel 6 Mayıs sabahı Ankara, Karşıyaka mezarlığında Deniz Gezmiş, Yusuf Arslan ve…

22 saat ago

İliç Maden Kazası Komisyonu Erzincan’da inceleme yapacak

Erzincan’ın İliç ilçesinde bulunan Çöpler Altın Madeninde 13 Şubat'ta 9 işçinin toprak altında kaldığı siyanürlü…

23 saat ago

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

1 gün ago