Siyaset

TBB Başkanı: “Hakim ve Savcılar Korkuyor”

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, 2022-2023 Adli Yıl Açılış Töreninde yaptığı konuşmada yargı üzerinde siyasi baskı olduğunu belirtti. Sağkan, “hakim ve savcılar korkuyor” dedi. (Foto: TBB)

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, Adli Yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada yargıda siyasi baskı olduğunu “hakim ve savcıların korktuğunu” söyledi. 

Sağkan, Sedat Peker’in açıklamaları hakkındaki soruşturma sürecine, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ihlal prosedürüne, şarkıcı Gülşen ve Akademisyen Celal Şengör hakkında verilen kararlara ve tartışmalı atamalara değinerek “yargıya en büyük zararı en çok kendi mensubu veriyor” dedi. 

6 Eylül’de Yargıtay’da düzenlenen 2022-2023 Adli Yılı Açılış Töreninde konuşma yapan Sağkan, “Siyasi eylem ve siyasi kişilerle ilgili yargılamalarda siyasi baskı var. AİHM kararları uygulanmıyor, hakim ve savcı korkuyor,” dedi. 

TBB Başkanı, “İfade hürriyetinin yargı eli kullanılarak kısıtlandığı bir süreci yaşıyoruz. Hak ihlallerine, özgürlüklerin ihlaline ‘dur’ demesi gereken yargı, ülkemizde hak ihlallerinin yaratılmasında araç haline getirildi. Tutuklamalar cezaya ve erken infaza, gözaltılar gözdağına dönüşüyor. O yüzden, Türkiye’de hukuk sistemi çok kara bir tablo halindedir,” ifadelerini kullandı.

AİHM ihlal süreci; tartışmalı hakime terfi

Törenin ardından Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e mülakat veren Sağkan, AİHM kararlarının uygulanmamasının sonucu olarak AİHM Bakanlar Komitesinin tarihinde ihlal prosedürü başlattığı ikinci ülkenin Türkiye olduğunu belirtti. 

Sağkan, “bu bir yargı sorunudur, çünkü siyasetçilerin bunu tartışmasının dışında AİHM kararını uygulamayan yerel mahkemeye baktığımızda bu bir yargı problemidir” dedi. 

AİHM Osman Kavala’nın tutuklanması, iddianame olmadan tutuklu kaldığı süre ve yargılama sürecinin hak ihlali olduğuna kanaat getirmiş, Kavala’nın serbest bırakılmasına hükmetmişti. AİHM’nin verdiği karara rağmen yerel mahkeme Kavala’nın tutukluluğunun devamına karar vermiş, Gezi Parkı Protestoları ile ilgili davada Kavala’ya müebbet hapis cezası verilmesine hükmetmişti. Kararın ardından AİHM Bakanlar Komitesi ihlal sürecini başlatmıştı.

Cumhuriyet gazetesinden Nagehan Yılkın‘ın haberine göre kararı veren İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimi Furkan Bilgehan Ertem ise Bitlis’e gönderilerek “Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığına” terfi etti. Ertem, daha önce Gazeteci Sedef Kabaş’ın da tutuklanmasına karar vermişti.  2018 yılında avukatlıktan hakimliğe geçen ve 3 yıl 10 aylık meslek kıdemi olan Ertem’in 4 yıllık kıdem şartını taşımamasına karşın Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) tarafından sulh ceza hakimi yapılması eleştiri konusu olmuştu. 

“Yargıya zararı en başta kendi mensubu veriyor”

Anayasa Mahkemesi’nin eski CHP milletvekili Enis Berberoğlu hakkında verdiği yeniden yargılama kararını uygulamayarak gündem olan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’na açılan bir dava gibi bir çok davada hapis cezalarına hükmeden eski ağır ceza mahkemesi başkanı Akın Gürlek’in Adalet Bakan Yardımcılığına getirildiğini hatırlatan Sağkan, “siyasi eylem ve siyasi kişilerle ilgili yargılamalarda siyasi baskı var,” dedi. 

Şarkıcı Gülşen’i tutukluluğa sevk eden ve Akademisyen Celal Şengör hakkında soruşturma açan Cumhuriyet Savcısının gündeme gelmesine değinen Sağkan, “Savcının 2018’de mesleğe başladığı söylenen, tecrübesi henüz yeterli olmayan bir savcının mevcut yasal düzenlemelerin tamamen dışında uygulamalar yaptığını, tutuklamaya sevk ettiğini görüyoruz” dedi. 

Sağkan şu ifadeleri kullandı:  “Bir hukukçu olarak o kararı okuduğumuzda kişinin kaçma, delilleri karartma şüphesi bulunmadığı açıkça belirtildikten sonra bir dosyada adli kontrol uygulayamazsınız ama baskı o kadar ağır hissediliyor ki mahkeme heyeti tutuklama kararını kaldırırken kendini bir şekilde koruma altına almak için ev hapsiyle bunu dengelemek gibi bence çok büyük bir hataya imza atıyor.”

Albayrak ve Boynukalın haberlerine erişim engeli

Sedat Peker’in açıklamalarında yer alan iddialar ile ilgili de Ankara Barosu Başkanlığı zamanında Cumhuriyet Başsavcılığına ihbar niteliğinde başvuru yaptıklarını belirten TBB başkanıi ‘Üzerinden bir yıldan fazla süre geçmesine rağmen halen tarafımıza verilen bir bilgi yok. Yani nasıl bir işlem yürütüldü ne yapıldı ne araştırıldı ne toplandı, hiçbir bilgi alamıyoruz. Haliyle bu durumun temeli yargıya duyulan güvensizliğin bir basamağı.”

Peker’in son iddialarıyla gündeme gelen Berat Albayrak’ın abisi Serhat Albayrak hakkındaki haberlere ise erişim engeli getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın damadı Berat Albayrak’ın abisi ve Turkuvaz Medya Grubu’nun CEO’su Serhat Albayrak’ın da isminin geçtiği paylaşımları konu alan haberlere ‘içerikten çıkarma’ kararı geldi. Mahkeme, haberlerin Serhat Albayrak’ın kişilik hakkını zedelediğini iddia ederek iddiaların belgeye dayanmadığını savundu.

Bir başka erişime engel kararı da AKP İstanbul Milletvekili ve Gençlik Kolları Başkanı Abdurrahim Boynukalın hakkındaki haberlere geldi. Boynukalın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı yayında yaptığı konuşmadaki ifadeleri çarpıttığı iddiasıyla, Eylül 2015’te Hürriyet Gazetesi’nin binasını basan grubun içerisinde yer almıştı. 

Boynukalın, 7 Eylül’de aldırdığı ‘erişim engeli’ kararıyla, hakkındaki haberleri sansürletti. Sansür kararı veren İstanbul Anadolu 3’üncü Sulh Ceza Hakimliği, Boynukalın’ın ‘kişilik haklarının ihlal edildiğini’ savundu.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

2 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

21 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

21 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

24 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago