16 Eylül 2022 Cuma günü Resmi Gazete’de 6088 Karar Sayısı ile yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile Balıkesir, Kütahya, Bingöl, Bolu, Çorum, İzmir, Kastamonu, Rize, Sinop, Mersin ve Karabük illerinde bulunan bazı alanları orman sınırları dışına çıkarıldı. Bu kararla birlikte bir seferde orman sınırları dışına çıkarılan alan yüzölçümü 1,545,122 metrekare yani 1,545 dönüm oldu.
Kararın gerekçesi Anayasaya aykırı şekilde 6831 sayılı Orman Kanununa eklenen 16 ncı madde.
Bu maddeye göre, bilim ve fen bakımından (ki bu tanım tartışmalı) orman olarak muhafazasında hiçbir yarar görülmeyen ve tarım alanına dönüştürülmesi de mümkün olmayan yerler ile üzerinde yerleşim yeri bulunan ya da yerleşim yeri oluşturulması uygun olan taşlık, kayalık, verimsiz ve fiilen orman vasfı taşımayan alanlardan, sınırları Cumhurbaşkanınca belirlenen alanlar, Cumhurbaşkanınca belirlenecek usul ve esaslara göre Orman Genel Müdürlüğünce orman sınırları dışına çıkarılarak tapuda Hazine adına tescil edilebiliyor.
Bu gerekçeye uygun olduğuna karar verilerek bir buçuk milyon metrekare arazi bir seferde ormanlık alan sınırları dışına çıkarıldı. 23 adet farklı büyüklüklerde, 226 metrekare gibi büyük ihtimalle orman içine yapılmış yapıları içeren küçük arazilerden; 509 bin metrekare gibi bir mahalleyi içeren ciddi büyüklükteki araziler sözkonusu olan.
Bölgeden görüştüğüm muhtarlardan, arazilerin ormanlık alan sınırları dışına çıkarılması için kendileri başvuranlar olduğu gibi; ekiplerin gelip çalışma yaptığını, ormana yakın olan ve artık orman özelliğini kaybetmiş bazı küçük yüzölçümlü araziler için görüşlerinin alındığını, ama bu kadar büyük alanlara dair bilgileri olmadığını söyleyenler de oldu.
Henüz Cumhurbaşkanı kararından haberleri yoktu ve umarız bizleri olumsuz etkileyecek bir durumla karşılaşmayız temennilerini ilettiler.
Bolu’nun sesi yerel gazetesi, Karacasumandıra Köyü’nün orman sınırları dışına çıkarıldığını yazdı ki, köy doğal güzelliği ile tanınıyor
Bolu Gündem Gazetesi’nin haberine göre bu karara Orman Genel Müdürlüğü itiraz etti ve bahse konu alanın tekrar ormanlaştırılabileceğini belirterek geri tahsisini istedi. Halbuki 6831 sayılı yönetmeliğe göre müdürlüğün bu araştırmaları zaten yapmış olması gerekiyordu.
Sığacık’ta parseli belli olmayan 2bin 194 metrekarelik arazinin de böylesi bir yerde olması muhtemeldir ve o bölgede arazilerin ne kadar değerli olduğu bilinmektedir.
Bu karardan sonra ormanlık alan sınırları içinde yeni yerleşim alanları kurulabileceğine yönelik endişeler var. Araziler üzerinde yapılacaklarla ilgili o bölgelerde yaşayanların onayının alınıp alınmayacağı da ayrı bir merak konusu.
Üzerinde yapı görünen arazilerde bazı mülk sahiplerine özel düzenleme yapıldığı, adrese teslim kararlar olduğu şüphesi de duyulabilir, bu yapılar kimlere ait ayrı bir araştırma konusu ama orman sınırlarından çıkarılan alanların yerleşim yerlerine yakın olması yapılaşma amaçlı olduğunu gösteriyor.
Çevre Bilimci Prof.Dr.Tuncay Neyişçi, yangın riskini önemli ölçüde artıracağı ve yangın durumunda mal ve can güvenliği nedeniyle yangınla mücadeleyi çok güç ve pahalı hale getireceği gerekçeleriyle de orman içi ve bitişik alanların yapılaşmaya açılmasının çok riskli olduğunu düşünüyor. Yaşadığımız orman yangınlarında bu durumun örneklerini çokça gördük.
Bu arazilerin henüz açıklanan TOKİ Sosyal Konut Projesinin uygulanacağı alanlar arasında olma ihtimali de konuşuldu. Kontrol ettiğimde, direkt aynı mahalleyi işaret eden bir arazi göremedim ama yakın mesafede olan mahalleler var. Bu alanlar biribiri ile ilişkilendirilebilir mi bunu ancak projeler kesinleştikten sonra görebileceğiz.
Örneğin, sosyal konut alanı olarak belirlenmiş olan Balıkesir, Savaştepe İlçesi, Karacalar Mahallesi ile Balıkesir, Savaştepe İlçesi, Cumhuriyet Mahallesindeki orman arazisi arasında yaklaşık 7 km mesafe var, ikisi ilişkilendirilebilir mi, emin değilim.
Bir diğer sosyal konut alanı Balıkesir, Bigadiç, Çavuş Mahallesi ile ormanlık alan sınırından çıkarılan Balıkesir, Bigadiç, Kozpınar Mahallesi arasındaki mesafe 17 kilometre. Bu mesafe için de bir ilişki kurmak anlamlı görünmüyor.
Bütün senaryoları bir kenara bırakırsak, hangi amaçla olursa olsun yaklaşık 1 Milyon 545 bin metrekare ormanlık alanımız artık orman statüsünde değil ve farklı amaçlar için kullanılabilecek. Ülkemizde rant amaçlı kullanım normalleştirildiği için de iyi niyetli düşünemiyor ve kamu yararına bir beklenti içinde olamıyoruz. Bu defa yanılsak keşke.
Mehmet Öğütçü ve Rainer Geiger Ortadoğu, yıllardır süregelen siyasi istikrarsızlık ve ekonomik çalkantıların izlerini taşıyan…
Yeni yıla girmemize sayılı gün kala, Milli Eğitim Bakanlığı sayesinde çocuklarımızı ve gençlerimizi maazallah kazara…
ABD ordusu bir kez daha Donald Trump’a Suriye resti çekiyor. Başkanlık görevini 20 Ocak’ta devralacak…
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'nin Gazprombank için uyguladığı yaptırımlardan Türkiye'yi muaf tutacağını…
Milli Savunma Bakanlığı (MSB) ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller'ın Suriye'de Türkiye destekli Suriye Milli…
Esad gitti ama bence Suriye için en çetin meydan okuma yeni başlıyor. İsrail, ülkenin tüm…