Ekonomi

Cumhurbaşkanı: Enflasyon meselesinin üstesinden geleceğiz

3 Ekim’de İstanbul Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilen Katılım Finans Strateji Belgesi Tanıtım Toplantısı açılış konuşmasını yapan Erdoğan, katılım finans sistemini küresel ekonomik krize bir alternatif olarak sundu. (Foto: Cumhurbaşkanlığı)

Eylül ayı artışıyla Türkiye’de yıllık enflasyon yüzde 83 ile son 24 yılın en yüksek seviyesine yükselirken, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “enflasyon meselesinin üstesinden geleceğiz” dedi.

3 Ekim’de İstanbul Dolmabahçe Ofisi’nde gerçekleştirilen Katılım Finans Strateji Belgesi Tanıtım Toplantısı açılış konuşmasını yapan Erdoğan, enflasyonun küresel bir ekonomik krizin sonucu olduğunu belirtirken, Katılım Finans Sistemini krize bir alternatif olarak sundu.

Erdoğan, “Küresel gelişmelerin ortasında bir süredir etkisini hissettiğimiz enflasyon meselesinin üstesinden gelerek inşallah Türkiye Yüzyılını hep birlikte inşa edeceğiz,” dedi.

Türkiye’de enflasyon 2021 yılından bu yana hızlı bir artış gösterirken, Ankara ihracat ve üretim tabanlı mali canlandırma politikası benimsemeyi sürdürüyor.

Merkez Bankası Para Politikaları Kurulunun faiz kararları ile desteklenen büyüme odaklı politika kapsamında Aralık ayından bu yana kur krizinin önüne geçmek ve Türk Lirasının değer kaybını yavaşlatmak amacıyla bir dizi finansal program hayata geçirildi.
Kur Korumalı Mevduat sistemi başta olmak üzere hayata geçirilen programlar, resmi kaynaklar tarafından “Türkiye Ekonomi Modeli” olarak adlandırılıyor.

Maliye ve Finans Bakanı Nureddin Nebati, 29 Eylül’de yaptığı konuşmada TEM sistemini ana akım ekonomik politikalardan bir “kopuş” olarak adlandırmış, “heterodoks bir sistem” olarak tanıtmıştı.

Enflasyon: Yüzde 83

Eylül ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,08 artışla yıllık yüzde 83,45’e yükseldi.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Eylül ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 83,45 artış gösterdi. Üretici Fiyat Endeksindeki (Yİ-ÜFE) artış ise aylık yüzde 4,78, yıllık ise yüzde 151,50 olarak kaydedildi.

Türkiye’deki günlük fiyat değişimleri üzerinden enflasyon hesaplaması yapan bağımsız ENAGrup’a göre ise Tüketici Fiyat Endeksi (E-Tüfe) Eylül ayında yüzde 5,30 arttı. E-TÜFE’nin 12 aylık artışı ise yüzde 186,27 olarak kaydedildi.

TÜİK verilerine göre geçtiğimiz ay en çok artış gösteren ana gruplar Ulaştırma, gıda ve alkolsüz içecekler, ev eşyası ve konut fiyatları oldu.

Erdoğan: Enflasyon meselesinin üstesinden geleceğiz

Eylül ayı verilerinin açıklanmasının ardından katılım Finans Strateji Belgesi Tanıtım Toplantısı’nda bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “enflasyon meselesinin üstesinden geleceğiz” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov ve finans sektörünün temsilcilerinin de katıldığı programın açılış konuşmasını yapan Erdoğan, Covid 19 salgını ve Ukrayna-Rusya savaşı sebebiyle yaşanan küresel ekonomik krizin tüm ülkeler üzerinde etkili olduğunu belirtti. Erdoğan Türkiye’nin “kendini diğer ülkelerden ayrıştırmayı başardığını” sözlerine ekledi.

Katılım finans

Finans sisteminin bu krizden en çok etkilenen alan olduğunu belirten Cumhurbaşkanı, “Dünyada finans sisteminin beslediği borçluluk gelir ve servet adaletsizlikleri hızla artıyor. Buna karşılık aynı sistemin yol açtığı sorunlar ülkelerin ekonomik büyüme oranları ve sosyal refah seviyelerini olumsuz yönde etkiliyor,” dedi ve “katılım finans” sisteminin bu olumsuzluğa çözüm olarak sunulabileceğini savundu.

Erdoğan, tanıtımı gerçekleştirilen Katılım Finans Strateji Belgesi ile 2022-2025 döneminde hukuki idari ve kurumsal altyapı oluşturmak ve mevcut yapıda bir dönüşüm gerçekleştirmek amacı taşıdıklarını belirtti.

Erdoğan, “İnşallah Türkiye’nin güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı büyüme hedeflerine ulaşmasında katılım finans kurumlarının bankacılık sektörümüzle birlikte etkin şekilde yer aldığını hep birlikte göreceğiz,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) heyetiyle yaptığı görüşmede İsrail ile…

9 saat ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

1 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

1 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

1 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

1 gün ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

1 gün ago