Categories: Siyaset

Dezenformasyon yasası TBMM’de: “İfade özgürlüğü bitecek”

Dezenformasyon yasası olarak da bilinen Basın Yasasında değişiklik öneren kanun teklifi, TBMM’nin yeni yasama döneminde gündeme alınan ilk yasa oldu. CHP’li vekiller yasayı görüşmeler sırasında protesto etti. (Foto: TGS)

“Özgür medyayı susturmak için başka arayışlara giriyorlar” 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 4 Ekim’de partisinin grup toplantısında, yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte Meclis Genel Kurulu gündemine ilk sırada alınan Basın Kanunu değişiklik önergesini bu sözlerle eleştirdi. 

Basın meslek örgütleri tarafından “dezenformasyon yasası” olarak tanımlanan bu yasa değişikliği, Basın Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle gazetecilik aktivitesini genel bir dezenformasyon çerçevesi ile suç kapsamına almakla birlikte internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşlarının kapatılmasını veya erişime engellenmesini, yasanın kapsamını genişleterek kolaylaştırıyor.

Meclis gündeminde yasanın tartışılmaya başlamasından bir saat önce CHP üyelerine seslenen Kılıçdaroğlu, “Dezenformasyon yasasını getirmelerinin nedeni saray ve onun beslemelerinin yaptığı yolsuzlukların yazılmasını engellemektir” dedi. 

CHP lideri, basının özgürce haber yapmasının “mahkemelerde haberlere yasak getirmek,” habere ulaşımı engellemek gibi yöntemlerle engellendiğini belirterek, yasanın bu engellemeleri arttıracağını söyledi, yasaklanan bir yolsuzluk örneği verdi:

“Bir örnek, hızlı tren yapılacak, ihalesi açıldı, Almanya’dan firma Siemens girecekti. 10 milyon Avro rüşvet dağıttılar. Buradaki mahkemede gizlilik kararı alındı, kimse öğrenmesin diye. Alman mahkemesinden öğreniyoruz, onların hazırladığı raporlardan öğreniyoruz,” dedi. “Halkın gerçekleri öğrenmesinin önüne geçiyorlar”. 

Gazeteciler: “Basın ve ifade özgürlüğü kalmayacak”

Aynı saatlerde 10 basın meslek örgütü TBMM bahçesinde milletvekillerine ve Türkiye kamuoyuna sesleniyor, bu yasanın basın özgürlüğüne büyük bir darbe olacağını belirtiyordu. 

Aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Konseyi ve Gazeteciler Cemiyeti’nin de bulunduğu basın örgütleri, yaptıkları açıklamada Bu yasa bu haliyle uygulanırsa ülkemizde basın, ifade ve haberleşme özgürlüğü kalmayacak,” uyarısında bulundu. 

Özellikle seçimlerden önce bu yasanın getirilmesinin halkın haber alma hakkı üzerinde büyük bir etkisi olacağını belirten gazeteciler, “yaklaşan seçimler öncesinde devlet kurumlarının, halkın tüm haber kaynaklarını bir ahtapot gibi sararak, isterse sıkıştırıp boğacağı isterse gevşetebileceği bir yasal düzenlemeye HAYIR denilmelidir,” dedi. 

TBMM önünde “Dezenformasyon yasasını” protesto eden basın kuruluşları: Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası

Basın Örgütleri: Dezenformasyon yasasına neden Hayır?

Gazetecilerin yaptığı açıklamada 10 ana maddede yasa düzenlemesine karşı çıkılıyor. Gazetecilerin altını çizdiği 10 nokta şöyle

1- İstenmeyen haberi yapan ve bu haberi yayan ceza alacak

2- Yerel gazeteler ağır darbe alacak

3- Yerel gazete ile internet sitesi arasındaki fark azalacak

4- Sosyal medya paylaşımlarına ceza gelecek

5- İnternet sitelerinin basın kapsamına alınması olumlu olmakla birlikte, ağır yaptırımlar gelecek

6- İnternet siteleri davalara boğulacak

7- Basın Kartının anlamı kalmayacak

8- Basın İlan Kurumu ceza kurumu olacak

9- Bant genişliği daraltılacak, siteler sosyal medya durdurulacak

10- Basın örgütleri engellenecek.

YetkinReport

Recent Posts

Devlet aklı buraya kadar: Ahmet Türk’e de kayyum. Sırada İmamoğlu mu?

İçişleri Bakanlığı 4 Kasım sabahı Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, Batman Belediye başkanı Gülistan…

20 saat ago

CHP yürüyüş hızını keserse Adalet Yürüyüşünün tekrarı olur

Karl Marx’ın meşhur sözüdür: tarihte olaylar ilkinde trajedi, ikincisinde komedi olarak tekrarlanır. CHP’li İstanbul Büyükşehir…

2 gün ago

ABD İsrail savunması için İran’a karşı Orta Doğu’ya B-52’leri gönderdi

ABD’nin Orta Doğu’dan da sorumlu Merkezi Komutanlığı (CENTCOM) 1 Kasım’da gönderileceği duyurulan ilk B-52 stratejik…

2 gün ago

Erdoğan’dan İmamoğlu ve Özel’e 1’er milyonluk tazminat davası

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer'in tutuklanmasını protesto etmek için düzenlenen mitingdeki…

3 gün ago

Avrupa Komisyonu Türkiye raporu: “Toprağı bol olsun”

Avrupa Komisyonu'nun üyeliğe aday ülkelerin son bir yıl içindeki gelişmelerini değerlendiren yıllık raporu, 30 Ekim…

3 gün ago

Kıbrıs Rum lideri Beyaz Saray’da: Yeni strateji Türkiye’yi zorluyor

Kıbrıs Rum Yönetimi Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in Beyaz Saray’da ABD Başkanı Joe Biden ile yaptığı görüşme,…

4 gün ago