Categories: Siyaset

Dezenformasyon yasası TBMM’de: “İfade özgürlüğü bitecek”

Dezenformasyon yasası olarak da bilinen Basın Yasasında değişiklik öneren kanun teklifi, TBMM’nin yeni yasama döneminde gündeme alınan ilk yasa oldu. CHP’li vekiller yasayı görüşmeler sırasında protesto etti. (Foto: TGS)

“Özgür medyayı susturmak için başka arayışlara giriyorlar” 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, 4 Ekim’de partisinin grup toplantısında, yeni yasama yılının başlamasıyla birlikte Meclis Genel Kurulu gündemine ilk sırada alınan Basın Kanunu değişiklik önergesini bu sözlerle eleştirdi. 

Basın meslek örgütleri tarafından “dezenformasyon yasası” olarak tanımlanan bu yasa değişikliği, Basın Kanunu’nda yapılacak değişikliklerle gazetecilik aktivitesini genel bir dezenformasyon çerçevesi ile suç kapsamına almakla birlikte internet üzerinden yayın yapan medya kuruluşlarının kapatılmasını veya erişime engellenmesini, yasanın kapsamını genişleterek kolaylaştırıyor.

Meclis gündeminde yasanın tartışılmaya başlamasından bir saat önce CHP üyelerine seslenen Kılıçdaroğlu, “Dezenformasyon yasasını getirmelerinin nedeni saray ve onun beslemelerinin yaptığı yolsuzlukların yazılmasını engellemektir” dedi. 

CHP lideri, basının özgürce haber yapmasının “mahkemelerde haberlere yasak getirmek,” habere ulaşımı engellemek gibi yöntemlerle engellendiğini belirterek, yasanın bu engellemeleri arttıracağını söyledi, yasaklanan bir yolsuzluk örneği verdi:

“Bir örnek, hızlı tren yapılacak, ihalesi açıldı, Almanya’dan firma Siemens girecekti. 10 milyon Avro rüşvet dağıttılar. Buradaki mahkemede gizlilik kararı alındı, kimse öğrenmesin diye. Alman mahkemesinden öğreniyoruz, onların hazırladığı raporlardan öğreniyoruz,” dedi. “Halkın gerçekleri öğrenmesinin önüne geçiyorlar”. 

Gazeteciler: “Basın ve ifade özgürlüğü kalmayacak”

Aynı saatlerde 10 basın meslek örgütü TBMM bahçesinde milletvekillerine ve Türkiye kamuoyuna sesleniyor, bu yasanın basın özgürlüğüne büyük bir darbe olacağını belirtiyordu. 

Aralarında Türkiye Gazeteciler Sendikası, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Basın Konseyi ve Gazeteciler Cemiyeti’nin de bulunduğu basın örgütleri, yaptıkları açıklamada Bu yasa bu haliyle uygulanırsa ülkemizde basın, ifade ve haberleşme özgürlüğü kalmayacak,” uyarısında bulundu. 

Özellikle seçimlerden önce bu yasanın getirilmesinin halkın haber alma hakkı üzerinde büyük bir etkisi olacağını belirten gazeteciler, “yaklaşan seçimler öncesinde devlet kurumlarının, halkın tüm haber kaynaklarını bir ahtapot gibi sararak, isterse sıkıştırıp boğacağı isterse gevşetebileceği bir yasal düzenlemeye HAYIR denilmelidir,” dedi. 

TBMM önünde “Dezenformasyon yasasını” protesto eden basın kuruluşları: Basın Konseyi, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Gazeteciler Cemiyeti, Haber-Sen, İzmir Gazeteciler Cemiyeti, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası

Basın Örgütleri: Dezenformasyon yasasına neden Hayır?

Gazetecilerin yaptığı açıklamada 10 ana maddede yasa düzenlemesine karşı çıkılıyor. Gazetecilerin altını çizdiği 10 nokta şöyle

1- İstenmeyen haberi yapan ve bu haberi yayan ceza alacak

2- Yerel gazeteler ağır darbe alacak

3- Yerel gazete ile internet sitesi arasındaki fark azalacak

4- Sosyal medya paylaşımlarına ceza gelecek

5- İnternet sitelerinin basın kapsamına alınması olumlu olmakla birlikte, ağır yaptırımlar gelecek

6- İnternet siteleri davalara boğulacak

7- Basın Kartının anlamı kalmayacak

8- Basın İlan Kurumu ceza kurumu olacak

9- Bant genişliği daraltılacak, siteler sosyal medya durdurulacak

10- Basın örgütleri engellenecek.

YetkinReport

Recent Posts

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

14 saat ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

15 saat ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

17 saat ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

19 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

20 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

1 gün ago