Siyaset

Erdoğan’ın Türkiye Yüzyılı açıklaması: Anayasa’da aile düzenlemesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ankara’da düzenlenen “Türkiye Yüzyılı” temalı toplantıda AK Parti’nin aile ile ilgili düzenlemeleri öngören yeni anayasa değişikliğini önümüzdeki hafta Meclise sunacağını söyledi.

Erdoğan, açıklamasında, “Başı açık veya başı örtülü tüm kızlarımızın, hanım kardeşlerimizin eğitim ve çalışma haklarını güvence altına alacak, ayrıca aile kurumumuzu sapkın akımların tehdidinden koruyacak bir anayasa değişikliği teklifi hazırladık. İnşallah önümüzdeki hafta teklifimizi Meclise sunarak aslında tabii bir hak olan bu konunun ülkemizin gündeminden inşallah tamamen çıkmasını sağlayacağız,” ifadelerini kullandı. 

Anayasa değişikliği teklifi Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başörtüsü ile ilgili yasal düzenleme yapılması önerisinin ardından gelmişti.

Kılıçdaroğlu 3 Ekim’de sosyal medyada yayınladığı videoda CHP’nin Meclis’e kamuda başörtüsü serbestliği getiren bir yasa teklifi sunacağını açıklamıştı.

Referandum önerisine Orban çıkışı

CHP’nin yasa değişikliğini meclise sunmasının ardından açıklama yapan Erdoğan, “başörtüsü meselesini referanduma götürme” önerisini getirdi. 5 Ekim’de partisinin grup toplantısında konuşan Erdoğan, “aileyi de güçlendirecek bir şekilde anayasal güvence” çağrısı yaptı.

Erdoğan açıklamasında “Sapkın akımların dayatmalarına karşı ailelerin korunmasını da ekleyerek bir Anayasa Değişikliği Teklifi’nin hazırlığına başladık. Haydi sıkıyorsa gel bu işi referanduma götürelim. Parlamentoda bu iş çözülmüyorsa millete götürelim kararı millet versin. Türkiye Yüzyılı artık bu tür tartışmaların aşıldığı yeni bir devrin adı olacaktır,” dedi.

Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ın referandum önerisini Macaristan Başbakanı Victor Orban benzetmesi ile reddetti. Sosyal medya hesabından mesaj paylaşan CHP Lideri “Çakma Orban’lık mı yapacaksın. Kanun teklifini destekle, ne referandumu” ifadelerini kullanmıştı.

Macaristan Cumhurbaşkanı Victor Orban’ın lideri olduğu Muhafazakar Fidesz Partisi LGBTİ karşıtı yasa önerisinin referanduma götürülmesine karar vermiş, genel seçimlerde oy pusulalarına ek olarak seçmenlere aile ve LGBTİ konularında dört soruluk bir referandum anketi de sunulmuştu.

Türkiye Yüzyılı

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde haftalar öncesinden duyurulan AK Parti Türkiye Yüzyılı temalı toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan partisinin “yüzyıl teması”nı açıkladı.

Erdoğan, “Türkiye Yüzyılı programımızla Cumhuriyetimizin yeni yüzyılına güçlü bir başlangıç yapmak istiyoruz,” dedi.

Cumhurbaşkanı, “Anadolu’daki üçüncü büyük devletimiz olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ilanıyla kendi içinde pek çok merhaleyi ve mücadeleyi barındıran yeni bir döneme adım attık. Tüm sıkıntıları ve kazanımlarıyla ilk yüz yılımızı geride bırakırken, önce Milli Mücadeledeki destansı meydan okumanın ve küllerinden yeniden doğuşun öncülerini selamlamak istiyoruz. İstiklal Harbimizin Başkomutanı, Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bizlere üzerinde özgürce nefes aldığımız bu vatanı armağan eden tüm kahramanlarımızı rahmetle, şükranla, minnetle yad ediyorum,” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce…

3 saat ago

Macron’un son konuşması, “Ölümlü Avrupa” ve Türkiye

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Franck- Walter Steinmeier’in üç günlük Türkiye ziyareti zamanlı ve yararlı oldu.…

7 saat ago

Akşener veda etti: İYİ Parti’nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 27 Nisan'da Ankara'da yapılan 5. Olağanüstü…

1 gün ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

1 gün ago

Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi, talep Ankara’dan gitti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

2 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

2 gün ago