Hayat

Boğaziçi Üniversitesi’nde iptal edilen ihale 21b ile yeniden açıldı

“Boğaziçi Üniversitesinde Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda yapılacak olan ihalenin iptalinden 1 hafta sonra yeniden “Veri Merkezi Ürünleri” başlığı ile ihaleye çıkıldı. Ancak ihale bu sefer “acil” kapsamında 21b statüsü ile yapıldı.”

Nisan ayında Üsküdar Belediyesinden Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan Faruk Yakaryılmaz’ın başında olduğu Boğaziçi Üniversitesinin Bilgi İşlem Daire Başkanlığının bir ihale yapacağını daha önceki yazılarımızda yazmış, ihaledeki bazı noktalara dikkat çekmiştik. Örneğin, ayrı ayrı alım yapılması gereken kalemleri tek potada toplayarak rekabetin engellenmesinin kanuna aykırı olduğunu belirtmiştik. Ayrıca o ihalenin açılış verilerine bakarsak usulen 4 milyon TL civarında bitmesi gerektiğini not etmiştik. Ancak ihale biz bu yazıyı yayınladıktan sonra iptal edildi. İptal nedeni belirtilmiyor.

1 Kasım’da Diken’de yayınlanan Canan Coşkun’un haberine bakılırsa, ihalenin iptalinden 1 hafta sonra yeniden “Veri Merkezi Ürünleri” başlığı ile ihaleye çıkıldı. Ancak ihale bu sefer “acil” kapsamında yapıldı ve 13.726.247 TL’ye bitirildi.

Hayırdır, Deprem mi Oldu, Sel mi Bastı, Yangın mı Çıktı?

Halkın kazancından devlete ödemekte olduğu vergilerin doğru yerlere harcandığını düzenlemek ve kamuda yapılacak alımların en ekonomik kaynaklardan yapıldığına emin olmak için yürürlükte olan 4734 ve 4735 sayılı kanunlarımız vardır. Yoksa artık bir hükmü kalmadı mı bu maddelerin?

İptal olan ihalenin hemen sonrasında, anlaşılan o ki içinde bulunduğumuz mali yıl bitmeden, yeni bir ihale yapılmış ve ihale hemen bir firmaya verilerek sözleşme imzalanmış görünüyor.

Burada sorun olan şu; alımın kamu ihale kanunun 21. Maddesinin b bendinden gerçekleştirildiği ve ihaleye sadece tek bir firmanın katıldığını görülüyor.

21b maddesi nedir?

4734 sayılı Kamu İhale Kanununun pazarlık usulünü düzenleyen 21’inci maddesinin b bendi “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması” durumunda açık ihale yerine pazarlık yönteminin kullanılmasına olanak sağlıyor.

Açıklamak gerekirse, bu kanun maddesi hazırlanırken ülkemizin bazı yerlerinde kamu yetkililerinin çok hızlı bir şekilde alım yapmalarının gerekebileceği bir takım olağanüstü durumlar olabileceği göz önüne alınarak onların işlerini kolaylaştırmak istenmiştir. Yani normal koşullar 21b’nin yapılmasını haksız kılıyor.

Kamu ihale kanunun aslında son derece basit bir hedefi olduğunu hepimiz biliyoruz: alımların şeffaf ve rekabete açık bir şekilde gerçekleştirilebilmesini sağlamak. Boğaziçi Üniversitesinde yapılan ve tek bir firmanın katıldığı bu ihaleden hiç kimsenin haberi olmaması sebebiyle hem şeffaflık hem de rekabeti sağlama ilkeleri çiğnenmiş gibi gözüküyor.

21b Maddesinin Gereksiz Kullanımı

Geçtiğimiz dönemlerde, belki iyi niyetle iş bitirmek adına, belki de bir takım art niyetlerle 21b maddesine lüzumsuz yere başvuran kamu yetkililerinin ağır ceza mahkemelerinde yargılandığını çok defa duyduk, okuduk.

Ülkemizin içinde bulunduğu siyasi koşullar kamu kurumlarındaki çalışanların rahat hareket edebileceklerini düşündürüyorsa da kanunların çevresinden dolanarak bir takım alımlara imza atmanın vebali büyük olabilir. Buradan hem ihale komisyonu üyelerini hem de kabul komisyonu üyelerini atacakları her imzayı sorumluluk duyarak atmalarını beklediğimizi belirtmek isteriz.

Boğaziçi Üniversitesindeki çeşitli olumsuzlukları da, bu ihale sürecini de Turk-internet olarak sonuna kadar takip edeceğiz.

Kaynak: Turk-Internet

Füsun Sarp Nebil

Teknoloji stratejisti - Yazar

Recent Posts

İYİ Parti’deki liderlik değişimi siyasi dengeleri etkileyecek

Meral Akşener biraz gecikmeyle de olsa Batı demokrasilerinde izlenen hatta benzer bir hat izledi. Önce…

35 dakika ago

Macron’un son konuşması, “Ölümlü Avrupa” ve Türkiye

Almanya Federal Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Franck- Walter Steinmeier’in üç günlük Türkiye ziyareti zamanlı ve yararlı oldu.…

5 saat ago

Akşener veda etti: İYİ Parti’nin yeni lideri Müsavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 27 Nisan'da Ankara'da yapılan 5. Olağanüstü…

1 gün ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

1 gün ago

Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi, talep Ankara’dan gitti

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

2 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

2 gün ago