Siyaset

Kritik G20 zirvesi öncesi Türkiye’nin büyükelçisi görevinden ayrıldı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı G20 zirvesi 15 Kasım’da Endonezya’nın Bali adasında yapılacak. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Ukrayna Devlet Başkanı Vlodimir Zelenski’nin de bulunacağı kritik zirve öncesinde Türkiye’nin Endonezya Büyükelçisi Ağustos ayından bu yana görev yerinde bulunmuyor.

T24 yazarı Barçın Yinanç’ın değerlendirme yazısına göre, kritik toplantı öncesinde “Endonezya yetkilileriyle yoğun temas trafiği içerisinde olduğu tahmin edilen” Türkiye’nin Jakarta Büyükelçisi Prof. Dr. Aşkın Asan, Ağustos ayında gerçekleştirilen büyükelçiler konferansından bu yana Ankara’da bulunuyor.

Barçın Yınanç’ın edindiği bilgiye göre Asan, “zirvenin hazırlık aşamalarından bunalarak” “Ben artık Jakarta’da görev yapmak istemiyorum” demiş. (*)

Yinanç, Türkiye’de siyasi büyükelçi atamaları neticesinde görev yerinde bulunmayan büyükelçi sayısnın 70-80’e ulaştığını belirterek, “Yetişmiş kadrolar evde gün sayarken örneğin Çin’e gönderilen iş insanı Önen, Aralık’ta Pekin’de 6. Yılına başlayacak. Büyükelçiler konferansında konuştuğunda Türkiye’nin mi, kendi ticari çıkarlarını mı, yoksa Çinin ticari çıkarlarını mı temsil ettiği tam anlaşılamayan, ancak Çin’de randevu taleplerine yanıt alamayan bir siyasi tayinden bahsediyoruz” yorumunda bulundu.

Yinanç’ın T24’teki detaylı değerlendirmesini buradan okuyabilirsiniz:   “AKP’li büyükelçi görev yerini bırakıp Türkiye’ye döndü!”

Not:

(*) YetkinReport’un ulaştığı Asan, bir süre önce rahatsızlandığını, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun iznini alarak Jakarta’dan ayrıldığını, halen tedavi görmekte olduğunu söyledi. TBMM’de Dışişleri Bakanlığı bütçesinin görüşülmesi sırasında İYİ Partili Ahmet Erozan’ın bu konudaki sorusunu yanıtlayan Çavuşoğlu da Büyükelçi Asan’ın sağlık sorunları nedeniyle kendi bilgisi dahilinde görevinden ayrıldığını söyledi. (Güncelleme: 8 Kasım 2022, 21.08)

YetkinReport

Recent Posts

İYİ Parti’nin yeni lideri Musavat Dervişoğlu

Seçim yenilgilerinin ardından iç çalkantılarla gündemden düşmeyen İYİ Parti'nin 5. Olağanüstü Kurultayında, partide Grup Başkan…

11 saat ago

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor

Türkiye aslında çok zengin bir ülke. Yeni bir 2030 vizyonu gerekiyor. Gerçekten de öyle. Hiç…

11 saat ago

Bir Türk yetkili: Erdoğan’ın ABD ziyareti ertelendi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 9 Mayıs'ta yapması beklenen ABD seyahatinin ileri bir tarihe ertelendiği bildirildi. İsminin…

1 gün ago

ABD’de Columbia, Türkiye’de ODTÜ: öğrenciler neden ayakta?

"ODTÜ'de bugün de bir kez daha Devrim Stadyumu'nun adını söyleyemeyen Rektörlük, Bahar Şenliği'ni Devrim'den soyutlamak,…

1 gün ago

Şimşek’in iki zorlu sınavı: vergi reformu ve kamuda tasarruf

Seçim bitti. Seçim Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedeflediği gibi değil CHP lideri Özgür Özel’in istediği gibi…

1 gün ago

Dünya fikri mülkiyet günü: Adalet, yaratıcılık ve hakikat

Bugün 26 Nisan Dünya Fikri Mülkiyet Günü. Dünyayı fikirlerin ve bu bağlamda kararların yönettiği düşünülürse her…

2 gün ago