Siyaset

Emniyet: “Bombacı Suriyeli, emri PKK/YPG’den aldı”

İstiklal Caddesinde 6 kişiyi öldürüp 81’ini yaralayan patlama ardından açıklama yapan Emniyet Genel Müdürlüğü, şüphelinin Suriye asıllı olduğunu ve PKK/YPG/PYD talimatıyla hareket ettiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu “ABD’nin taziyesini kabul etmiyoruz” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, İstiklal Caddesinde 13 Kasım’da meydana gelen ve 6 kişinin ölümüne 81 kişinin yaralanmasına yol açan bombalı saldırıyı gerçekleştirdiği şüphesiyle yaklananan şahsın Suriye asıllı olduğunu, PKK/PYD/YPG terör örgütünün Suriye merkezinden talimat aldığını duyurdu.

Olayla ilgili açıklama yapan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD’yi hedef aldı, “ABD’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz. Bu anlayışa senatolarından para gönderenler bizim müttefikimiz olamaz,” dedi.

Emniyet Genel Müdürlüğü 14 Kasım’da yayınladığı yazılı açıklamada olayla ilgili 46 kişinin yakalanarak gözaltına alındığını, yapılan sorguların ardından bombayı İstiklal Caddesine yerleştiren kişinin adresine ulaşıldığını belirtti.

Emniyet, olayı gerçekleştiren kişinin “Suriye uyruklu Ahlam Albashir isimli” bir kadın olduğunu, “yapılan sorgusunda PKK/PYD/YPG Terör örgütünün Suriye Kobane’deki merkezinden İstanbul’da eylem talimatı alarak 13 Kasım Pazar günü 16:20 sıralarında bombalı eylemi gerçekleştirdiğini ve kaçtığını” söylediğini açıkladı.

“Özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildi”

Açıklamada “şahıs sorgusunda PKK PYD YPG Terör örgütü tarafından özel istihbarat elemanı olarak yetiştirildiğini ve Afrin üzerinden ülkemize eylem yapmak için kaçak yollarla giriş yaptığını beyan etmiştir,” ifadelerine yer verildi.

Açıklamaya göre emniyet kuvvetleri olayla ilgili 1200 güvenlik kamerasını inceledi. İlk incelemelerde şüphelinin taksi ile olay yerinden ayrıldığı, Esenler ilçesine gittiği tespit edildi. Bunun üzerine şüpheli ile irtibatı olduğu tespit edilen 21 adrese operasyon düzenlendi, 46 kişi yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınanların sorgularında bombayı yerleştiren kişinin Küçükçekmece ilçesinde bir adrese gittiği tespit edildi. Bu adrese gece saat 2:50’de bir operasyon gerçekleştirildi. Yapılan operasyonda Suriye uyruklu Ahlam Albashir gözaltına alındı.

Emniyet Genel Müdürlüğü yapılan incelemelerin ardından patlayıcının TNT olduğunu açıkladı.

Soylu: Amerika’nın taziyesini kabul etmiyoruz

14 Kasım sabah saatlerinde İstiklal Caddesinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu basin mensuplarının sorusu üzerine “PYD’yi kim besliyorsa fail odur” dedi.

Soylu, “Bize verilen mesajı biliyoruz. ABD’nin taziye dilemesini kabul etmiyoruz. Reddediyoruz. Bu anlayışa kendi senatolarından para gönderen anlayışla müttefikimiz olamaz,” dedi.

İçişleri Bakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu kalleşliklere tahammül edecek gücümüz kalmadı. Operasyonlar devam ediyor. Teröristler yakalandı. Yakalanmasalar Yunanistan’a kaçacaklardı. PYD’yi kim besliyorsa fail odur. Piyonları çok fazla tartışmanın bir anlamı yoktur. Allah milletimizin yardımcısı olsun. Bu aldığımız mesaja çok güçlü bir mesaj vereceğiz.”

Hayatını kaybedenlerin kimlikleri açıklandı

Süleyman Soylu gece saatlerinde İstanbul’daki patlamada hayatını kaybeden 6 kişinin isimlerini açıkladı. Soylu’dan önce ilk açıklama Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan geldi. Yanık, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, patlamada bir bakanlık çalışanının 3 yaşındaki kızı ile birlikte hayatını kaybettiğini belirtti.

Yanık, “Çalışma arkadaşımız Yusuf Meydan ve kızı Ecrin’i kaybettik. Ailesinin, yakınlarının ve çalışma arkadaşlarımızın başı sağ olsun” dedi.

Süleyman Soylu, yaptığı açıklamada patlama nedeniyle 1984 İstanbul doğumlu Arzu Özsoy ve 2007 Ereğli doğumlu kızı Yağmur Uçar, 1988 Palu doğumlu Yusuf Meydan, 2013 Seyhan doğumlu Ecrin Meydan, 1982 Gümüşhane doğumlu Adem Topkara ile 1995 Rize doğumlu eşi Mukaddes Elif Topkara’nın hayatını kaybettiğini açıkladı.

Yayın yasağı sürüyor

RTÜK patlama ile ilgili resmi açıklamalar dışındaki bilgilere yayın yasağı getirmişti. Yayın yasağı sürerken sosyal medya platformlarına getirilen erişim kısıtlaması genişletildi.

Ayrıntılar geldikçe aktaracağız.

 

 

YetkinReport

Recent Posts

Kavala’nın yeniden yargılama talebi reddedildi

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Gezi Parkı Davası'nda müebbet hapse mahkum edilen iş insanı Osman…

5 saat ago

Yeni tasarruf paketi yaraya ne kadar merhem olabilir?

13 Mayıs Pazartesi günü ‘Kamuda Tasarruf ve Verimlilik Paketi’ açıklandı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın sunuş konuşmasından sonra…

9 saat ago

Erdoğan’dan “emniyette kriz” iddialarına: “Kanun dışına çıkanın hesabını soruyoruz”

Suç örgütü lideri Ayhan Bora Kaplan soruşturmasında 3 polisin İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılması ile…

11 saat ago

Algı ile gerçek arasındaki Tunceli

Hiç görmemiş olanlar, Yunan tarihçi ve coğrafyacılarının Daranis ve Derksene adını verdikleri bu kadim kenti,…

2 gün ago

Tasarruf planına dair üç soru: Beştepe, belediyeler ve AK Parti ekonomisi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bir süredir beklenen kamuda tasarruf önlemlerini 13 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı…

2 gün ago

Miçotakis’in en zor ziyareti

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz 7 Aralıktaki Atina ziyaretini iade etmek…

2 gün ago