Categories: Siyaset

Soylu HDP ve CHP’yi hedef aldı, TBMM’de gerginlik yaşandı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada HDP’yi PKK ile iltisaklı olmakla, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu ise “uyuşturucu ile cari açık kapatılıyor” sözleri sebebiyle ağır dille eleştirdi. Bütçe görüşmelerinde gerginlik yaşandı. İstanbul’da 6 kişinin ölümüne 81 kişinin yaralanmasına sebep olan saldırının “PKK’nın sivil katliamı” olduğunu belirten Soylu, saldırının Suriye’nin “Mümbiç” kentinden planlandığını söyledi.

Süleyman Soylu, 18 Kasım’da TBMM’de Plan ve Bütçe Komisyonu’nda İçişleri Bakanlığa bağlı kuruluşların 2023 yılı bütçe tasarısı sunuşunu gerçekleştirdi.

İçişleri Bakanı sunum konuşmasında terörle ve uyuşturucuyla mücadele konularında HDP ve CHP’yi hedef aldı, görüşmeler sırasında gerginlik yaşandı.

İstiklal Caddesi saldırısı Türkiye’yi engellemek için

Mersin’de polisevine yapılan silahlı saldırının ve İstanbul İstiklal Caddesi’nde gerçekleştirilen bombalı saldırının seçimler yaklaşırken  “Türkiye’yi yeniden küresel istikrarsızlık cenderesine çekme denemesi” olduğunu söyleyen İçişleri Bakanı, saldırıları “küresel sistemin Türkiye üzerine oynadığı bir oyun” olarak niteledi.

Soylu, “Başta ABD olmak üzere küresel efendiler tarafından verilen mesaj, tam bağımsızlık yolculuğundaki Türkiye’nin etrafındaki coğrafyayı istikrara kavuşturma çabalarının, dünyaya sözünü söyleyebilmesinin, bilhassa Türkiye yüzyılı vizyonunun engellenmesine yöneliktir. Her iki olayın talimatının geldiği yer eylemcilere verilen eğitim seviyesi küresel sistemin üzerimize oynadığı oyunun büyüklüğüne işarettir,” dedi.

İstiklal caddesi saldırısı ile ilgili “PKK’nın daha önce defalarca gördüğümüz sivil katliamlarından birisidir” açıklamasında bulunan Soylu, “Faillerini bulduk, şimdi arkasındaki tüm yapıyı deşifre ediyoruz,” dedi.

“HDP PKK’ya katılım sağlıyor”

İçişleri Bakanı, sunumunda HDP’yi PKK’ya katılım sağlamakla suçladı. Soylu, “2016-2022 arasında teslim olanlardan ifade veren 1248 örgüt mensubundan 393’ü yani üçte biri ifadelerinde PKK’ya HDP aracılığıyla katıldığını söyledi,” dedi.

Soylu’nun bu sözleri bütçe görüşmelerinin gerçekleştiği salonda sesin yükselmesine sebep oldu.

İçişleri Bakanı, bağırışmalar arasında, HDP’yi PKK ile iltisaklı olmak ile suçlayarak, İstiklal Caddesindeki saldırı sonrasında yapılan açıklamaları “göz boyama” olarak nitelendirdi.

“İstiklal saldırısının ilk gününde HDP ve Demirtaş sureti haktan basın açıklamaları yaptılar. Demek ki örgüt artık bunlara haber de vermiyor. Üzerinden iki gün geçince hizaya geldiler. Aynı Demirtaş her zamanki gibi ihanet içeren bir yazı kaleme almış” dedi.

Soylu’nun hakaretamiz ifadeleri olduğunu belirten HDP üyelerinin itirazlarıyla salonda tekrar tartışma yaşandı. Bunun üzerine Soylu,

“Neden PKK’yi PYD’yi aklıyorsunuz? Devlete hakaret edene hakaret edilir. Mersin saldırısı da Mümbiç’ten oldu, İstiklal saldırısı da Mümbiç’ten oldu. Mümbiç’te de sizin ağalarınız durmaktadır. Amerika durmaktadır pyd durmaktadır, PKK durmaktadır,” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun açıklaması “ayıptır, ihanettir”

CHP lideri Kemal Kılçdaroğlu’nun Türkiye’de yükselen uyuşturucu sorununa dikkat çekmesini eleştiren Soylu, “Türkiye’ye narko-devlet deyip kenara çekilmek ayıptır, yalandır” dedi.

Türkiye’nin uyuşturucu ile mücadelesinin en parlak dönemini yaşadığını, ülkede uyuşturucu üretiminin olmadığını, satış oranlarının düştüğünü sayılarla açıklayan Soylu, “sırf siyasi saiklerle akıllara ziyan değerlendirmeler yapılıyor” dedi.

Soylu, “2018 ocak ayının ilk günlerinde uyuşturucu satıcılarının bacaklarını kırın dediğim konuşmamda uyuşturucu meselesinin dünyaya çığ gibi geldiğini de söylemiştim. O gün bizi linç edenler şimdi seçim yaklaştıkça meseleye vakıf olmaya çalışıyor,” ifadelerini kullandı.

Soylu, “Devlete uyuşturucu suçuna ortaklık iftirasının her bir kuruşunu bu aziz millete siyasete ispat etmeyen namerttir ve müfteridir. Ve bu iftiranın hesabı verilecektir. Herkes elindeki taşları döksün. Delillerini tek tek ortaya koysun hesaplaşalım,” dedi.

YetkinReport

Recent Posts

Exxon ile LNG anlaşması: Beyaz Saray, Külliye ve Katar ilişkileri

Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar 28 Nisan’da İngiliz Financial Times gazetesine ABD enerji devi Exxon Mobil…

3 saat ago

1 Mayıs ve Erdoğan’ın Taksim öfkesi

1 Mayıs’ta sadece Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın izin verdiği yerler emekçilerin, emeklilerin, sesini duyurmak isteyenlerin Emek…

5 saat ago

AK Parti-CHP temsil asimetrisi ve Erdoğan-Özel görüşmesinde Anayasa

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel…

1 gün ago

Erdoğan, Özel’le buluşmadan Bahçeli’ye danıştı; perde arkası hareketli

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 29 Nisan’da MHP lideri Devlet Bahçeli’yi evinde ziyaret edeceği basına duyurulmamıştı ama…

1 gün ago

Ankara ambleminin değişmesi gündemde

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, resmi şehir ambleminin değiştirilmesi konusunda girişimde bulunacağını açıkladı. ABB’nin X hesabından…

2 gün ago

Anayasa tartışması sorunları perdelemek için sis bombası işlevinde

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan Anayasa değişikliğini önündeki önemli sorunları perdeleyip dikkatleri dağıtmak için adeta bir sis…

2 gün ago