Ekonomi

MB faizi tek haneye indirdi: Yüzde 9

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB) bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 150 baz puan daha indirerek tek haneye çekti, böylece Para Politikası Kurulu, son dört ayda politika faiz oranında ard arda 5 puan indirime gitmiş oldu.

TCMB Para Politikası Kurulu, 24 Kasım’daki toplantısının ardından bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) 150 baz puan indirerek yüzde 10,5’dan yüzde 9’a düşürdü. Türkiye’de politika faizi Ağustos 2020’den bu yana ilk kez tek haneye indi.

Kurul, toplantı ardından yaptığı açıklamada küresel etkilerin “iktisadi faaliyette ivme kaybına işaret ettiğini” büyümenin devamlılığını sağlamak için “finansal koşulların destekleyici olmasının önem arz ettiğini” belirterek “faizin yeterli düzeye indirildiğini” “döngünün devam etmeyeceğini” ifade etti.

Kurul,  açıklamasında “mevcut politika faizinin küresel talebe ilişkin artan riskleri dikkate alarak yeterli düzeyde olduğunu değerlendirmiş, Ağustos ayında başlatılan faiz indirim döngüsünün sonlandırılmasına karar vermiştir,” ifadesine yer verdi.

“TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ve orta vadeli yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları liralaşma stratejisi çerçevesinde kararlılıkla kullanmaya devam edecektir,” açıklamasında bulundu.

Geçtiğimiz ay yapılan açıklamada faiz indiriminin yıl sonuna kadar sürerek “tek haneye” düşürüleceği belirtilmiş, bu açıklama beklentileri de bu yönde şekillendirmişti. Piyasa anketleri ve ekonomistler bankanın faiz indirimini sürdürerek yüzde 9’a çekmesini bekliyordu.

Türkiye Merkez Bankası, Eylül 2021’den bu yana faiz indirimlerini sürdürüyor. Eylül ayından itibaren 5 ay politika faizini 100’er baz puan indiren Kurul, 2021 yılını yüzde 14 faizle tamamlamış, Ağustos ayına kadar faizi yüzde 14’te sabit tutmuştu.

Ağustos ayında sürpriz bir kararla faiz indirimine giden TCMB, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarında toplamda 3,5 puan faiz indirimine giderek faizi 10,50 seviyesine çekti.,

Yüksek Enflasyonla Küçülme

Ekonomistler, Merkez Bankası’nın ısrarlı faiz indirimi kararının arkasında AK Parti’nin yüksek enflasyonla büyüme politikası olduğunu belirtiyordu. Ancak YetkinReport’a artan enflasyon ile Türkiye ekonomisini değerlendiren Fatih Özatay, ekonomik göstergelerin ekonomik küçülmeye işaret ettiğini belirtti. Özatay, hükümet yetkililerinin değerlendirmelerinin aksine faiz politikasındaki indirim artan enflasyonla birlikte ekonomide uyarıcı bir etki yaratmadığını belirtti.

Özatay, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Beceri, enflasyonla mücadele etmeyi bırakıp döviz kurunu (o da sürdürülemez biçimde) sabit tutmakta değil. Yanlış politikaların olumsuz sonuçları sürüyor: Ekonomi daralma sinyalleri vermeye devam ediyor. Aralık ayında kapasite kullanım oranı ve reel kesim güveni düştü,” ifadelerini kullandı.

YetkinReport

Recent Posts

Gerçek sorunları çözmek yerine sözde “sivil” anayasa dayatması

TRT Haber’in “Yeni anayasa sürecinde 3 yöntem” başlıklı haberine göre TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş’un siyasi…

18 dakika ago

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: eğitim ideolojinin tatmin alanı değildir

Millî eğitim sitemimiz yıllardır devasa sorunlarla boğuşuyor. Bir yandan hızla artan nüfus, bir yandan inanılmaz…

35 dakika ago

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

18 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

2 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

3 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

3 gün ago