Ekonomi

TÜİK açıkladı: Enflasyon yüzde 84

Enflasyon artışını sürdürüyor. Kasım ayında TÜFE yüzde 2,88 arttı, ÜFE ise yüzde 0,74 artış gösterdi. ENAG verilerine göre aylık TÜFE artışı yüzde 4,24, yıllık artış ise yüzde 170.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı enflasyon verilerini açıkladı. Buna göre Kasım ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 2,88 arttı, TÜFE’deki yıllık yüzde 84,39 oldu. Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise 2022 Kasım ayında yüzde 0,74 artarak yıllık yüzde 136 olarak gerçekleşti.

TÜİK verilerine her ay alternatif olarak yayınlanan bağımsız enflasyon izleme grubu ENAG’ın hesaplamalarına göre TÜFE’de aylık yüzde 4,24, yıllık yüzde 170,70 artış gerçekleşti.

TÜFE yıllık değişim oranları Kasım 2022 (Kaynak: TÜİK)

TÜFE’deki artış Ekim ayında yüzde 85 olarak gerçekleşmişti, Ekim ayındaki yüzde 3,54 artış yüzde 2,84’e geriledi ve yıllık yüzde 84 olarak gerçekleşti.

Baz etkisi

Ekonomistler, bu gerilemenin “baz etkisi” olduğunun altını çiziyor. Baz etkisi, iki farklı dönemde yaşanan aşırı yükselme veya düşüşün diğer dönemin sonuçları üzerinde yarattığı etkiye verilen isim. Buna göre, yüzde 2’lik artış, bir önceki aya göre baz etkisi ile gerilemiş görünse bile aslında artıyor.

Ekonomistlere göre enflasyondaki artış hızı azalacak ancak artış devam edecek. Ekonomist Fatih Özatay YetkinReport’taki yazısında artışı şöyle ifade ediyor: “Mayıs ayı gibi yüzde 50 civarına da düşse, enflasyon yine çok yüksek olacak: On iki ay önce 100 liraya aldığımız bir malı Mayıs 2023’te 150 liraya alıyor olacağız.”

En yüksek artış ulaştırmada

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 35,87 ile haberleşme oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 107,03 ile ulaştırma oldu.

Asgari ücret belirleme komisyonu çalışmalara başlayacak

Yeni asgari ücreti belirleme çalışmalarında süreç 7 Aralık’taki ilk toplantıyla başlayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ev sahipliğinde yapılacak  Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında TÜİK’in enflasyon verilerinin yanı sıra açlık ve yoksulluk sınırı araştırmalar masada olacak. İşçi sendikaları temsilcilerinin ücretler üzerindeki gelir vergisi yüküyle ilgili taleplerini de sunması bekleniyor.

YetkinReport

Recent Posts

Söyleten sensin: Sinan Ateş cinayeti örtbas edilebilir mi?

Sinan Ateş cinayetine dair iddianamenin tamamlandığı haberleri 29 Nisan’da haber sitelerine düştü. 16 ayda hazırlanan…

6 saat ago

Erdoğan: “İsrail kararında amacımız Netanyahu’yu ateşkese zorlamak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Yönetim Kurulu ile yaptığı toplantıda…

1 gün ago

CHP yeni müfredatı reddetti: “STK müdahalesine alan açıyor”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, CHP Grup Başkanvekili Murat Emir ve…

2 gün ago

Erdoğan’dan da Özel’den de siyasette yumuşama mesajları

Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Tayyip Erdoğan ile CHP lideri Özgür Özel’den 2 Mayıs’taki görüşmeleri…

2 gün ago

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

2 gün ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 gün ago