Siyaset

CHP tecavüz sessizliğini protesto için yürüyüş yaptı

CHP lideri Kılıçdaroğlu, milletvekilleri ve parti yöneticileriyle sabah saatlerinde Meclis’ten Adalet Bakanlığına yürüyerek Türkiye’yi sarsan sistematik tecavüz olayının sorumluları hakkında hala adli işlem yapılmamasını protesto etti. (Foto: CHP)

Cumhuriyet Halk Partisi, 6 yaşındaki çocuğun evlilik adı altında ailesi tarafından zorla sistematik olarak tecavüze uğradığını bildiği halde iki yıldır işlem yapmayan Adalet Bakanlığını protesto için sabah saatlerinde Adalet Bakanlığına protesto yürüyüşü yaptı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada “Gerçekten çok öfkeliyim” dedi; “Buraya bu evladımızın sesi olmak için geldim”.
Bir gece önce CHP TBMM Grubunu 12 Aralık saat 09.00’da olağanüstü toplantıya çağıran Kılıçdaroğlu buradan topluca Adalet Bakanlığına yürüyüş başlattı. CHP lideri Adalet Bakanlığı önünde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve AK Parti hükümetine sert eleştiriler yöneltti:
 • “6 yaşındaki bir çocuğa sistematik tecavüz edildi bu ülkede. Günlerdir bekliyorum, “Acaba bir ses verecek mi?” diye siyasal iktidar. “İki yıldır biz bu meseleyi biliyoruz” diyen, bakan. İki yıldır bu meseleyi biliyorsunuz da ne yaptınız Allah aşkına siz? Sistematik bir tecavüz var iki yıldır biliyorsunuz ve gıkınız bile çıkmıyor. Bereket versin gazeteciler var bu ülkede, onlar haber yaptı ve duyduk.”

Sistematik tecavüz, organize kötülük

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

 • “Adalet istiyor bu kız, bizim evladımız. Bu evladımıza seslenmek isterim. 84 milyon insan senin yüreğinle aynı acıyı paylaşıyor.
 • “Bu haksızlığa dayanamıyorum. Hepimizin evlatları var. Devletin görev yapmasını, nefes almasını, haksızlığın üzerine gitmesini istiyoruz.
 • “Artık adaletsizlikler karşısında susanın dilsiz şeytan olduğu bir ülke olmak istemiyoruz. Artık siyasal iktidarın, polisin, savcının elini kolunu bağlamasını istemiyoruz.
 • “Ülkenin bu kadar derdi varken, bu kadar büyük acılar yaşarken siyasal iktidarın hâlâ ve hâlâ devlet aygıtını çalıştırmaması tahammül edecek bir durum değildir.
 • “Devletin nefes alması, kurumlarının çalışması lazım. Devleti yönetemiyorlar. Devletin çalışması önündeki tek engel bu siyasi iktidardır.
 • “İki yıldır biz bu meseleyi biliyoruz ne demek? İki yıldır kimin arkasına sakladınız, kimlerle fotoğraf çektirdiniz, fotoğraf çektirdikleriniz mi bu olayı kapatın diye baskı kuruyorlar? Devlet baskıların altında görev yapamaz.”
Kılıçdaroğlu daha sonra yayınladığı Twitter mesajında “Anlıyoruz ki Adalet Bakanlığı, tertibi gördüğü halde operasyon emri vermedi. Bu organize kötülüktür” suçlamasında bulundu.

Hala yargılanan yok

Türkiye’nin ezici çoğunluğunun büyük tepkisine yol açan olay, 3 Aralık’ta BirGün gazetesi muhabiri Timur Soykan’ın haberiyle ortaya çıkmıştı. Buna göre H.K.G. isimli kadın Aile Bakanlığına başvurarak babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından 6 yaşındayken 29 yaşındaki Kadir İstekli ile evlilik adı altında, annesinin bilgisi altında sistematik tecavüze maruz bırakıldığını söylemişti. H.K.G. daha sonra sahte hastane raporuyla yine çocuk yaşta resmen evlendirilmişti.

Aile Bakanlığı 2020 yılında genç kadını koruma altına almış, İçişleri Bakanlığı İstanbul’dan uzak bir şehirde farklı kimlikle yerleşmesini sağlamış ancak H.K.G.’nin 2022 Haziran ayında savcılığa ifade verip başından geçen faciayı anlatmış olmasına rağmen ne aile ne tecavüz faili ne de olaya karışan doktor ve adli görevliler hakkında bir işlem yapılmıştı.

Bozdağ: süreç başladı

“Kılıçdaroğlu açıklama yapacağına, randevusuz geldiği halde görüşürdüm” diyen Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise Twitter üzerinden yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açmış,gerekli tahkikatı yapmış, iddianame hazırlamış ve mahkemeye sunmuş, mahkeme iddianameyi kabul etmiş ve yargılama sürecini başlatmıştır. Yargılama sonucunu bekleyelim, adalet yerini bulacaktır.” 

Bozdağ ayrıca Kılıçdaroğlu’nun sessiz kalınması konusunda doğru bilgilendirilmediğini, kendisinin tepki olarak “Çocuğun cinsel istismarı; din, ahlak, hukuk ve kültür dahil ne kadar mukaddes değerimiz varsa hepsini çiğnemektir” dediğini hatırlattı.

İsmailağa Cemaati korunuyor mu?

İstanbul, Çengelköy’deki Hiranur Vakfının kurucusu Baba Gümüşel ve tecavüz faili İstekli, İstanbul, Fatih merkezli siyasi İslamcı “İsmailağa Cemaati” üyesiydi. Vakıf da zaten İsmailağa Cemaatini İstanbul’un o bölgesinde de örgütlenmesini genişletme amacıyla kurulmuştu.
 İsmailağa Cemaati kadınlara karşı baskı ve ayrımcılık konusunda geçmişe sahipti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dünyada ilk imzacısı olduğu Kadına Şiddete Karşı İstanbul Sözleşmesinden çıkması için kampanya 2020’de başlatan onlardı. O dönem İsmailağa Cemaati Vakfını ziyaret de eden Erdoğan 2021’de Sözleşmeden çıkıldığını ilan etmişti.

 

YetkinReport

Recent Posts

Yalnızca faiz ve vergi artışları ile enflasyon düşer mi?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Mayıs 2024’te Nisan tüketici enflasyonu değerlerini açıkladı. Aylık enflasyon Merkez…

48 dakika ago

Türkiye ticareti keserken İsrail’e karşı dönen uluslararası hava

Türkiye son birkaç gün içinde İsrail’in Gazze’de sayısı altı ayda 35 binden fazla Filistinlinin hayatını…

2 saat ago

Türkiye’nin TikTok macerası nereye gider?

TikTok konusundaki gelişmeleri ve Türkiye’nin bu konudaki pozisyonunu bir gözden geçirelim. Çünkü buradan hareketle Türkiye’nin…

4 saat ago

Erdoğan-Özel görüşmesinden ilk sonuç, diyalogun sürmesi

31 Mart yerel seçim sonuçlarıyla değişen siyasi iklimin şimdiye dek en önemli sonucu Cumhurbaşkanı ve…

17 saat ago

DEM Parti’de Anayasa hazırlık komisyonu kuruldu, Özel ile görüşecek

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş yeni anayasa görüşmeleri kapsamında DEM Parti Meclis Grubunu ziyaret ederek eş…

1 gün ago

Bu tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi kaçınılmaz

Evet, şimdi önümüzdeki tablo değişmedikçe 1 Mayıs’ın marjinalleşmesi, giderek geniş halk kitlelerine yabancılaşması kaçınılmaz görünüyor.…

1 gün ago